Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Izpildīt mājasdarbu skolēna vietā? Lūdzu!

Par zināmu naudas summu ir iespējams sarunāt ne vien privātskolotāju bērnam, bet daži no šiem pedagogiem ir gatavi izpildīt mājasdarbus skolēna vietā, pašu bērnu nemaz neredzot. Par to Skolas Diena pārliecinājās nelielā eksperimentā, piezvanot interneta portālos izvietoto sludinājumu autoriem - privātstundu pasniedzējiem.

Uzdodoties par 8. klases skolnieka tēvu, kurš maijā savu sporta treniņos nogurdināto atvasi grib atsvabināt no liekas slodzes, es piezvanīju pieciem matemātikas privātskolotājiem, kuri savus pakalpojumus reklamē internetā. Nekavējoties piekrita visi pieci, kas nozīmē, ka šāda veida piedāvājumi nevienu nepārsteidz. Jau pirmā sazvanītā privātskolotāja piekrita bez garas domāšanas, piebilstot, ka jāskatās, cik mājasdarbu uzdevumi būs sarežģīti, bet cena varētu būt ap Ls 5. Bez lielas pierunāšanas piekrita arī otra studente, kura gan nedzīvo Rīgā, viņa bija ar mieru piemērot laika tarifu - ja parasti par privātstundu jāmaksā Ls 5, tad par uzdevumu atrisināšanu bez paša skolēna klātbūtnes varētu maksāt atkarībā no tā, cik ilgu laiku tas prasīs. «Protams, ka varu,» atsaucas jauna puiša balss, arī viņš gatavs cenu rēķināt pēc atrisināšanai nepieciešamā laika, jo stundas likme ir pieci lati. Ja esot «milzonīgi pārveidojumi», kādi tagad matemātikas uzdevumos gadoties, tad varot aiziet arī vairāk par pusstundu. «Protams, varu,» saka arī nākamais sazvanītais privātskolotājs, kurš gan vienīgais izsaka vēlējumu, ka prātīgāk tomēr būtu skolēnam pašam saprast, kas tajā uzdevumā ir. Saņēmis paskaidrojumu, ka mans fiktīvais dēls nav muļķis, bet viņam vienkārši nav laika, skolotājs nosauc cenu - no 50 santīmiem līdz Ls 1 par uzdevumu un uzmundrinoši saka: «Droši zvaniet!» Aizņemtības dēļ savlaicīgi vajadzētu zvanīt trešajam vīrietim - privātskolotājam, taču arī viņš nesaka nē, vienīgi par cenu īsti nevienojamies - esot jāredz, kas tie īsti par uzdevumiem. «Iespējams tas ir, bet nevaru garantēt, ka būs laiks,» viņš brīdina.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško atzīst, ka visā valstī nav pieņemts oficiāls pedagogu ētikas kodekss, tāpēc privātskolotāju rīcību pēc tā vērtēt nevar. Taču jāatceras, ka privātstundas pasniedz daudzi cilvēki, kuri nav pedagogi, tostarp pat zinātnisko institūtu darbinieki. Privātstundu pasniedzēju vidū daudz ir arī pensionēto skolotāju. Par to, ka skolotājs būtu gatavs par atlīdzību atrisināt skolēna mājasdarbu, sūdzības nav saņemtas. «Neesam ar šādiem gadījumiem sastapušies un pat dzirdējuši par tādiem. Ceru, ka tie ir izņēmumi, citādi būtu traki - par kādu izglītības kvalitāti tad lai runājam?» satraucas I. Mikiško.

Top komentāri

???
?
Mājas darbi, kuri jāpilda katru dienu un ļoti daudz, nogurdina. Vajag visu paveikt mācību stundā. Tikai tie, kas stundā guļ vai nestrādā - tiem gan jāstrādā mājās. Katrs cilvēks labāk jūtas tad, kad, atnākot no darba (skolas) mājās, var mierīgi, kaut vai lasīt grāmatu, žurnālu, vai tamborēt, vai darboties datorā, vai.....
Fksais
F
DOmāju ka skolotāji nevar izdzivot ar 200 latu algu un šis process ir tikai loģisks. Citi piepelnās savādāk. Cilvēki lai izdzīvotu strādā 2-5 vietās un brivdienās. Vai neliekas dīvaini tas, ka skolotāju algas ir zem iztikas minimuma?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eksperimenta rezultāti

Aptaujātie privātstundu pasniedzēji atrasti portālā ss.lv un zip.lv.

Visi pieci bez īpašiem jautājumiem piekrīt atrisināt matemātikas mājasdarbu uzdevumus 8. klases skolēna vietā, pašu skolēnu neredzot.

Iespējamā pakalpojuma cena - no Ls 0,50 par uzdevumu līdz Ls 5 par vienu risināšanas reizi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi