Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kāda mūzika iekaro skolēnu sirdis un pleijerus

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskolas skolniece: ''**Arī klusums ir mūzika''**

''Es klausos visu!'' kad savējiem jautāju par mūzikas izvēli, saka kuldīdznieki. Taču tā gluži nav, ka mūsu pusē mīt tādi bezrakstura čalīši un meitenītes, kas ņem pretī visu, nešķirojot – labs vai slikts. Mūzikas izvēli bieži vien nosaka garastāvoklis, un aptaujāto muzikālā gaume sniedzas no klasiskās mūzikas līdz pat metālam. Puišiem aktuāls ir hiphops, reps, arī r'n'b, deju mūzika, savukārt meitenēm - popmūzika, saldie gabali. Jā, saldie, tas ir atsevišķs žanrs – un svarīgi, lai būtu romantiski... Taču ne mazāk būtiski, lai dziesmā ir spēcīgi vārdi un doma, frāzes, kuras vērts atcerēties. Ja teksts mani uzrunā, tad ritms vairs nav tik noteicošs. Bet arī klusums ir mūzika – un ne tā nebaudāmākā.

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzijas skolniece: ''Mūzika ir labs fons mācībām''

Man mūzika skan nepārtraukti, arī pildot mājasdarbus. ''Ja neklausos mūziku, man grūti koncentrēties mācībām, jo tad dzirdu, ko runā mājinieki un gribas iesaistīties sarunās,'' saka mana skolas biedrene Hristīna. Bet Kristaps no 12. klases atzīstas: ''Kad beidzot sadomāju mājasdarbus pildīt, uzslēdzu mūziku. Sagribas dziesmai arī videoklipu noskatīties youtube.com, un tad jau aiziet citas lietas. Dažreiz mājasdarbus tā arī neizpildu, jo ir jau vēls rīts pirms skolas.'' Taču man pašai mācīšanos sekmē Tinas Tērneres dziesma Simply the best! Uzgriežam skaļāk!

Artūrs Zeps, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolnieks:

Rīgā ir virs 700 000 iedzīvotāju, no kuriem vismaz 65 000 - skolēni. Gaumes atšķiras, jo, pateicoties internetam un plašajam radiostaciju klāstam, katrs var atrast mūziku sev. Tādēļ nav iespējams noteikt vienu visvairāk klausīto mūzikas žanru. Bet, pavadot nakti Vecrīgā un aptaujājot jauniešus, man izdevās noteikt vairākus populārus stilus. Kā vienu no pirmajiem var minēt indie mūziku - indie rock, indie pop. Šīs mūzikas popularitāti sekmēja jaunuzplūdusī hipsteru kustība. Mūzikas ziņā viņi cenšas atturēties no komerciālās mūzikas, dodot priekšroku tieši neatkarīgajām grupām un izpildītājiem, kas raksta mūziku mazās, dažkārt pašveidotās ierakstu studijās un spēlē mūzikas, nevis naudas vai slavas dēļ. Protams, mūsdienās neiztikt arī bez mūžam populārajiem Pop un R'n'b žanriem, kas uzrunā ar vieglajām, vienkāršajām melodijām un lipīgiem piedziedājumiem. Kā pēdējo, bet šobrīd vienu no populārākajiem žanriem Rīgā var nosaukt Dubstep (kura plaši zināmie pārstāvji Mt Eden, starp citu, sniedza koncertu Rīgā).

Mūzikas stils, kas gada laikā burtiski pārņēma Rīgas jauniešus, ir elektroniskās deju mūzikas veids, kas radās Lielbritānijā, apvienojot d'n'b (drum and base - bungas un bass) un skaņas, kas pēc frekvences līdzinās tām, ar kurām pārbauda auto sabvuferus (basa skaļruņus). Pēdējā gada laikā tādas grupas kā Skrillex, Chase and Status, Rusko un minētie Mt Eden, iekaroja daudzu rīdzinieku sirdis un pleijerus.

Edgars Vītols, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas mūzikas skolotājs: ''Klasika nav garlaicīga!''

Viens no ''klasiskās'' mūzikas žanriem ir tradicionālā kordziedāšana. Pretēji uzskatam par šīs nodarbes garlaicīgumu mana prakse rāda, ka tā nav starp nepopulārākajām, ka ir iespējams azartiski iesaistīt pat īpaši daudz jauniešu. Jaunieši pat ļoti labprāt izpilda klasisko vērtību piemērus - Saule, Pērkons, Daugava un Gaismas pils.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi