Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Japāņi attaisno bukmeikeru cerības

Katrs Sporta Avīzes lasītājs ir īsts sporta entuziasts, bet paši lielākie sporta fani tiekas erudīcijas spēlē Sporta viktorīna, kas 6. janvāra vakarā aizvadīja jau savas 11. sezonas finālu. Šoreiz titula cīņā triumfēja komanda Japānas beisbola izlase, attaisnojot bukmeikeru vērtējumu, kas pirms pirmā jautājuma to uzskatīja par galveno favorīti.

17 labākās komandas

Sporta viktorīna ir pasākums komandām (līdz sešiem dalībniekiem), katru otro nedēļu tiekoties mājīgajās restorāna Beer House No.1 (Kaļķu iela 11, Rīga) telpās, lai sevi pārbaudītu desmit erudīcijas kārtās par sporta jautājumiem. Tātad, ja esi īsts sporta guru un nekad neesi bijis šajā pasākumā, tavs vienīgais attaisnojums ir dzīvošana ļoti tālu no viktorīnas vietas. Regulārajā sezonā pēc astoņām kārtām pirmo vietu izcīnīja komanda Diskusiju klubiņš, kam sekoja Japānas beisbola izlase, bet trešā bija nu jau trīskārtējā finālu uzvarētāja Jeržābeks. Iekļūšana regulārās sezonas trijniekā ir liels panākums, bet ar to viss nebeidzas. Labākās 17 vienības satikās finālā, lai noskaidrotu, kuru varēs saukt par visas sezonas labāko.

Ierastajā formātā dalībnieki sacenšas desmit kārtās, bet fināls ir garāks un šoreiz sastāvēja no 98 jautājumiem 13 kārtās. Viktorīna sākās ar audio raundu, kurā visi jautājumi bija vienādi vērtīgi. Vai tu spēj atpazīt UEFA Čempionu līgas himnu un atceries, ar ko bija ievērojama 2016. gada pasaules florbola čempionāta himna? Nākamajās četrās kārtās tēmas bija hokejs, mazo bumbiņu sports, vieglatlētika un basketbols, turklāt dalībniekiem jau pirms jautājumu izdzirdēšanas vajadzēja novērtēt savas zināšanas, izvēloties, cik punktus vērtīga katrā no tām būs pareizā atbilde – 10, 15, 20. Izvēloties punktus, adekvāti un precīzi jāizvērtē kopējās zināšanas komandā un jācer, ka pie 20 punktu tēmas izdosies atbildēt uz visiem sešiem jautājumiem. Vispār jau komandas gribētu pareizi atbildēt uz visiem jautājumiem, bet tas līdz šim nevienam vēl nav izdevies.

Pelnošākais latviešu basketbolists 2022./23. gada sezonā, protams, ir Kristaps Porziņģis. Vai vari nosaukt pelnošāko latviešu basketbolistu ārpus Nacionālās basketbola asociācijas?

Zaudēt uzvaru spēles vidū

Kā sestais bija anagrammas raunds – pēc septiņiem jautājumiem no pareizo atbilžu pirmajiem burtiem vajadzēja salikt ar šahu saistītu vārdu. Ja bija iegūtas visas atbildes, komandas tika pie burtiem A, Ī, S, T, G, B, M. Vai zini, kāds vārds izveidojas? Vienai komandai pat ar visiem burtiem neizdevās iegūt nepieciešamo vārdu.

Pēc tam pienāca laiks digitālajam raundam, kurā vienīgajā katram jautājumam bija doti seši varianti un atbildes vajadzēja iesniegt telefonā. Izklausās vienkārši, bet nevienai komandai neizdevās sasniegt maksimumu un atbildēt uz visiem jautājumiem. Otrā spēles daļa sākās ar ķēdes raundu, ko labi pazīst Sporta Avīzes lasītāji – katrs nākamais jautājums ir balstīts uz iepriekšējā jautājuma pareizo atbildi. Arī Sporta viktorīnas dalībnieki šo sistēmu iepazinuši teicami, un finālā 16 komandas no 17 visas atbildes iesniedza pareizas. Vienīgie, kuri šoreiz neatrada ceļu uz atrisinājumu, bija komandas Katlakalns/ KKK dalībnieki, kas līdz tam atradās starp līderiem, bet šeit zaudētos 60 punktus vairs nevarēja atgūt. Tālāk atkal tika dotas tēmas – futbols, olimpiskās spēles, ziemas sporta veidi –, kā arī izteikti āķīgi jautājumi par sportu (karikatūras, kuriozi u. tml.) un vajadzēja izvēlēties punktu skaitu. Vai zini iedzīvotāju skaita ziņā mazāko valsti pasaulē, kas izcīnījusi vismaz vienu olimpisko medaļu? Jaunzēlandes basketbola izlases iesauka (angļu valodā) tikai par vienu burtu ir īsāka par Jaunzēlandes regbija izlases iesauku. Nosauciet šo basketbola izlases iesauku! Spēle noslēdzās ar tēmu Kas kopīgs?, kurā pēc sešu pareizu atbilžu iegūšanas vēl jāatrod, kas tās vieno. Šoreiz atbildes bija 7, Īans, Taizeme, astoņkājis, Mūrs, Aston Martin. Vai zini, kas tās visas vieno?

Septiņi gadi Tibetā

Šoreiz spēle izvērtās ļoti sīva. Jā, pirmā vieta no otrās bija atrāvusies par 35 punktiem, tomēr otro no devītās šķīra tikai 50 punktu. Regulārā čempionāta uzvarētājiem Diskusiju klubiņam neizdevās izcīnīt vēl vienu kausu un viņi sezonu noslēdza tā saucamā olimpiskā sešinieka lejasgalā. Pozīciju augstāk bija titulētais Jeržābeks, bet uzreiz aiz goda pjedestāla ierindojās komanda Fireball, kas vienmēr spēlē pēc principa – mums der tikai uzvara. 

Pārsteigumu sagādāja komanda Dīvānueksperti.lv. Viņi nav bieži viesi labāko trijniekā un regulāro sezonu noslēdza tikai 14. pozīcijā, tomēr finālā spēja tikt pie bronzas medaļām. Šāds panākums parāda, ka iekļūt starp labākajiem, ticot saviem spēkiem, var ikviens erudīts. Savukārt otro vietu izcīnīja komanda Zigfrīds Muktupāvels, ko no uzvaras šķīra tieši tik punktu, cik viņi neatbildēja anagrammas kārtā. Visticamāk, treniņnometnē pirms jaunās sezonas vairākkārtējie čempioni pastiprināti trenējas tieši šai kārtai.

Pirms fināla bukmeikeri par galveno favorīti sauca komandu Japānas beisbola izlase, un tā uz sevi liktās cerības spēja attaisnot, kaut gan spēli sāka ar priekšpēdējo vietu pēc pirmās kārtas. Komandas dalībnieki pēc uzvaras atzina, ka šo panākumu gaidījuši vairāk nekā desmit sezonu, tātad gandrīz septiņus gadus. Tomēr viss turpinās un nākamsezon viņiem būs jāmēģina titulu nosargāt. Dažas dienas pēc fināla komandām, kas nekvalificējās finālam, bija iespēja aizvadīt Saulcerītes kausu jeb izspēlēt tos pašus jautājumus. Šeit uzvarēja komanda Melnstrādnieki, kuras sastāvs sakomplektēts no dalībniekiem, kas saistīti ar sporta pasākumu aizmuguri (no operatoriem, translāciju režisoriem u. tml.). Ar iegūto punktu skaitu viņi fināla spēlē būtu 11. vietā.

Divpadsmito sezonu Sporta viktorīna sāks jau 13. un 14. februārī. Nāc un pārbaudi savas un draugu sporta zināšanas arī tu. Ja vēlies izmēģināt savus spēkus, uzmeklē Sporta viktorīnas Facebook lapu vai raksti uz [email protected]!

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze februāra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā