Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mazs zobrats F-1 karavānā

2020. gada decembrī Pirmās formulas kalendārā pirmoreiz vēsturē bija iekļauts posms Saūda Arābijā, un tajā strādāju arī es – komandā, kas nodrošināja izklaides mākslinieku pieredzi. Šogad šīs sacensības risinājās jau otro reizi, turklāt mani uzaicināja arī uz Formulas E čempionāta etapiem.

Lai Bībers būtu apmierināts

Kādreiz F1 sacensības skatījos ļoti aktīvi, bet brīdī, kad viss kļuva atkarīgs no naudas – kuram tās vairāk, tam automašīna labāk iet uz priekšu –, palika garlaicīgi. Seriāls Drive to Survive interesi par sacensībām bija atjaunojis arī man, tāpēc, kad pērn oktobrī, nepilnus divus mēnešus pirms notikuma, saņēmu piedāvājumu doties atklāt Džidas trasi, piedzīvoju īpašu mirkli – Latvijā nav daudz cilvēku, kuri iegūst iespēju strādāt F1 posmā. Uzaicinājums nāca nosacīti vēlu, jo tobrīd arvien spēkā bija Covid-19 ierobežojumi. Latvijā vispār nekas nedrīkstēja notikt, arī tur nebija skaidrs, cik daudz skatītāju varēs pasākumus apmeklēt, vai vispār kaut kas varēs notikt. Kad pieslēdzos, mākslinieki jau bija sarunāti un mans uzdevums bija rūpēties par visu viņu loģistiku Saūda Arābijā – atlidošanu, sagaidīšanu, transportu, sacensību skatīšanos, komandu garāžu apmeklēšanu, ja tiek tur uzaicināti. Līdz pat aizlidošanai Saūda Arābijas F1 posmā vakaros ir šovi, kas iekļauti biļetes cenā. Šajos divos gados tajos uzstājušies tādi mākslinieki kā Džastins Bībers, Džeisons Derulo, Black Eyed Peas, Kriss Brauns, Wiz Khalifa, kā arī Deivids Gueta un DJ Axel. Tāpat bija vietējās viņu reģiona superzvaigznes – mēs par tādiem neko nezinām, bet, kad apskaties skatījumu skaitu Youtube… Pērn koncerti notika visus trīs vakarus un katrā bija pa vienam galvenajam māksliniekam, bet šogad sestdienā un svētdienā ar divām lielajām zvaigznēm dienā.

Cilvēku apjoms, kas strādā F1 posmā, ir iespaidīgs. Koncertu organizācijā vien mēs no Eiropas bijām atvesti 400 cilvēki. Tad iedomājieties, cik vēl daudzi nodarbināti uz sacensībām. Džidā ierados pusotru nedēļu pirms posma – lidmašīnas Saūda Arābijā pārsvarā ielido naktī, jo tad nav tik karsts, un tobrīd drošības kontrolei tiku cauri 40 minūtēs. Tuvojoties posmam, kolēģi sūtīja fotogrāfijas, kā, lai izietu pasu kontroli, rindā gaida trīs stundas. Gigantiska mēroga pasākums. Mums Latvijā tādi praktiski nav bijuši. 

Vienīgā latviete

Saūda Arābijā dzīvās mūzikas pasākumi nav pārāk populāri un vēl nesen bija aizliegti, tāpēc pie organizēšanas strādāja ārzemnieki. Tagad uz pasākumiem šajā valstī drīkst ierasties arī sievietes, turklāt viņām nav jāatrodas nodalītā zonā. Mums kā sievietēm no rietumu pasaules nevajadzēja nēsāt hidžabu, tomēr arī nedrīkstējām vilkt pārāk iespīlētas un atklātas drēbes. Jā, slēgtajā teritorijā ģērbāmies brīvāk, bet arī tur, neskatoties uz karstumu, iztikām bez šortiem. Gatavojoties šoviem, vajadzēja pielāgoties lūgšanām un formulu braucieniem. Lūgšanu laikā notikt nevar pilnīgi nekas, arī braucienu laikā nedrīkstējām pārbaudīt skaņas vai gaismas, to visu pārsvarā veicām naktī. Kā atceramies, pērnās Saūda Arābijas sacīkstes, kas noslēdza sezonu, bija dramatisma pilnas un ļoti ilgas, tamdēļ mūsu koncerts sākās 45 minūtes vēlāk, nekā paredzēts.

Redzēju arī sacensības. Startu piedzīvoju, stāvot pretī trešajai starta vietai, tāpat tieši zem manām kājām Williams mehāniķi mainīja riepas. Brīnišķīga sajūta! Otru aizkustinošu mirkli piedzīvoju, kad divas dienas pēc mačiem septiņos no rīta izskrēju trasi, kur joprojām bija palikuši riepu nospiedumi.

Tā kā starp pagājušā un šī gada Džidas posmiem bija tikai nepilni četri mēneši, lielākā daļa tehnikas palika uz vietas un teritoriju atstājām uzbūvētu. Tomēr pa šo laiku arī veicām dažus uzlabojumus loģistikai un ērtībai. 2022. gada Saūda Arābijas posms vēsturē iegāja ar Jemenas kaujinieku iešauto raķeti naftas bāzē pavisam netālu no trases. Redzējām dūmus, koši oranžas debesis. Šādas laipnības apmaiņas viņiem notiek gana regulāri, un F1 posms bija ļoti labs laiks, lai pievērstu visas pasaules mediju uzmanību. Bailes neizjutu, drīzāk jautājums bija, kā uz to reaģēs pats F1 čempionāts, – vai viss notiks, vai kāds no pilotiem neaizbrauks prom. Tas iespaidotu arī mūs, jo mākslinieki jau atradās uz vietas vai lidoja.

Drive to Survive seriāls interesi par formulu atjaunojis daudziem man apkārt esošajiem cilvēkiem, turklāt šosezon ar jaunajām formulām čempionāts ir vēl aizraujošāks. Es pati šogad esmu par jaunajiem pilotiem Šarlu Leklēru un Džordžu Raselu – gribu, lai viņiem būtu iespēja sevi parādīt visas sezonas garumā.

Janvārī Saūda Arābijā biju arī uz sezonas pirmajiem Formulas E posmiem. Tur mums strādāt bija daudz izaicinošāk, jo skatuve atradās trases teritorijā un uz tās notika arī apbalvošanas ceremonija. Vajadzēja darboties ļoti sinhronizēti ar sacīkšu vadības centru. Ja F1 karavānā komandu darbinieku vidū ir arī pa kādam latvietim, Formulā E, visticamāk, biju vienīgā no mūsu valsts. F1 automašīna ir diezgan liela, bet elektriskā formula neticami maza – izskatās kā mazs betmobilis, kuru sadzirdi tikai tad, kad tā jau ir klāt.

Šo un citus rakstus lasiet arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā