Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Prieks kā mentālais rīks sportā

Es dziļi ticu, ka katram sportistam ir jāizveido prāta instrumentu kaste, tā jāpiepilda ar rīkiem, ko izmantot treniņos un sacensību dienā, lai salabotu "saplīsušās vai pustukšās riepas", ar kurām bieži nākas saskarties brīžos, kad tas vismazāk gaidīts. Kad sporta psiholoģiskajā sagatavotībā tiek runāts par rīkiem, to parasti attiecina uz iztēli, rutīnu, elpošanas vingrinājumiem un relaksācijas paņēmieniem. Tomēr ir vēl viens ļoti svarīgs rīks, par ko bieži atgādinu, un pēc savas pieredzes redzu, ka tā ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām, kas palīdz ilgtermiņā izturēt slodzi un pārvarēt neveiksmes, kā arī biežāk sasniegt vairāk. Par ko es runāju? Par prieku, jautrību un pozitīvām emocijām!

Sākumā tas var nešķist loģiski, jo visbiežāk prieks un pozitīvas emocijas ir kaut kas, ko mēs piedzīvojam, nevis izmantojam. Tomēr dažādos ar sportu saistītos gadījumos jautrība un prieks kā mentāls rīks var sniegt daudz priekšrocību. Psiholoģiskie ieguvumi no prieka un pozitīvām emocijām:

  • Paaugstina motivāciju, jo mums patīk darīt lietas, kas sagādā prieku.
  • Veido pārliecību, jo jūtamies par sevi pārliecināti.
  • Novērš uzmanību no negatīvām domām par sacensībām.
  • Velta uzmanību tagadnei, kas ir svarīgi sporta koncentrēšanās sakarā.
  • Samazina domāšanu par rezultātiem vai sevis salīdzināšanu ar citiem, jo sportists koncentrējas uz izklaidi.
  • Nostāda sportistu pozitīvā noskaņojumā.
  • Fiziskie ieguvumi priekam un pozitīvām emocijām:
  • Samazina stresu.
  • Atslābina muskuļus.
  • Padziļina elpošanu.
  • Palēnina sirds ritmu.

 

Lai pārvarētu grūtākos brīžus

Izklaidei, priekam un pozitīvām emocijām vajadzētu būt nr. 1 iemeslam, kāpēc jūs sportojiet, jo, ja tas nav jautri, to izturēt un nepārtraukti progresēt, pirmkārt, būs grūti ilgtermiņā, bet, otrkārt, – kāda jēga vispār darīt ko tādu, kas nesagādā baudu?! Paralēli ir daudz lietu, kas var likt zaudēt prieku, tostarp:

  • Lēns progress.
  • Neapmierinoši rezultāti.
  • Vecāki, treneri, sporta funkcionāri, kas izdara spiedienu.
  • "Jēga ir tikai uzvarai" sporta kultūra.

Pat ja tu esi patiešām labs sportists, sacensības bez prieka kļūst vienmuļas un uzvaras vien emocionālos rēķinus ilgi neapmaksās. Tomēr šeit ir izaicinājums. Sagatavošanās periods un sacensības ne vienmēr ir jautras un prieka pilnas, tas var būt psiholoģiski nogurdinošs, emocionāli grūts un fiziski graujošs periods. Tieši šajos grūtajos brīžos ir vissvarīgāk kultivēt prieku, pozitīvas emocijas un jautrību. Pret izklaidi jāizturas tāpat kā pret citiem mentālajiem rīkiem. Citiem vārdiem sakot, to vajadzētu izmantot apzināti un proaktīvi, radot jautrību, nevis vienkārši cerot, ka izdosies gūt prieku. 

Kā nodrošināt, ka sacensībās un sagatavošanās periodā jums ir prieks? Nē, jūs nevarat piespiest sevi izklaidēties. Bet jūs varat savā sacīkšu dzīvē iekļaut patīkamus un jautrus sīkumus. Turklāt izklaidi kā mentālu rīku var izmantot grūtās treniņu dienās, kā arī sacensību dienās, īpaši nozīmīgās sacensībās vai sarežģītu apstākļu gadījumos.

  • Noskatieties izklaidējošu TV šovu vai filmu vai spēlējiet spēles ar draugiem vakarā pirms sacensībām.
  • Parunājieties ar komandas biedriem, ar kuriem ir jautri būt kopā starta zonā (un turieties tālāk no pārāk nopietniem vai stresainiem komandas biedriem!). 
  • Klausieties mūziku, kas jūs iepriecina. 
  • Plūstiet apkārt un uztveriet lietas viegli, līdz ir pienācis laiks uzlikt savu "sacīkšu seju". 
  • Iknedēļas treniņu grafikā iekļaujiet jautras aktivitātes (piemēram, spēles, filmas, citus sporta veidus).
  • Izbaudiet jautru hobiju, kas palīdz saglabāt līdzsvaru (piemēram, mūzikas instrumenta spēlēšana, lasīšana)

 

Radi prieku!

Pārāk liela nopietnība ilgtermiņā ir grūta, tāpēc ieteicams biežāk apzināti uzvesties nenopietnāk, jautrāk, meklēt un atrast lietas, kas uzlabo garastāvokli, nenodarot pāri sagatavošanās procesam. Atceroties savas labākās dienas kā sportistam, varu droši teikt, ka visbiežāk tās piedzīvoju tad, kad procesu baudīju un sev apkārt radīju prieku un jautrību. Tas man palīdzēja mazliet atgūties no sacensībās esošās nopietnības un atbildības sajūtas, kā arī vieglāk pārvarēt dienas, kad rezultāti nenāca viegli. Jo tas, ko darīju, radīja prieku.

Ja jums ir jautri un priecīgi, jūs būsiet motivēts, pārliecināts, atslābinājies, koncentrējies un, atrodoties sacensībās, jutīsieties pozitīvi satraukti. Tā nu sagadījies, ka šie mentālie stāvokļi ir ideāli piemēroti, lai pieliktu visas pūles treniņos, ātrāk un labāk startētu sacensību dienā un saglabātu garīgo un fizisko asumu visas garās sezonas laikā. Un gala rezultāts būs tāds, ka jūs ārkārtīgi izbaudīsiet sevi, pastāvīgi progresēsiet un, visticamāk, sasniegsiet sev izvirzītos sporta mērķus. Viss sākas ar nelielu jautrību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko bronzas eiforija nesīs jaunatnes hokejam

Bronzas iegūšana 2023. gada pasaules čempionātā bija eiforijas augstākais punkts. Latvijas valstsvienība 27 spēlētāju sastāvā atnesa godalgu un nolika to uz hokeja saimes galda. Uz tā valda haoss –...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā