Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šahbokss. Izkāpt no komiksu uzliktajiem rāmjiem

Ja nepieciešams nosaukt kādu sporta veidu, kurš varētu šķist anekdotisks, viens no pirmajiem, kas nāk prātā, ir šahbokss. Tomēr tas ir reāls sporta veids un pērnā gada beigās Latvija aptuveni 100 sportistu konkurencē no 15 valstīm izcīnīja divas zelta medaļas pasaules čempionātā amatieriem šahboksā. Viens no pasaules čempiona titulu izcīnījušajiem sportistiem bija Oļegs Petrovskis.

"Jau no sešu gadu vecuma tēvs man mācīja šahu, bet aktīvi ar to sāku nodarboties, uzsākot skolas gaitas. 11 un 12 gadu vecumā uzvarēju Latvijas čempionātā jauniešiem, biju arī pasaules un Eiropas jauniešu čempionātos. Šajā pašā laikā paralēli sāku nodarboties ar boksu, jo nepieciešams attīstīties ne tikai garīgi, bet arī fiziski. Arī šis sporta veids mani aizrāva, parādījās pirmie panākumi – biju otrais Latvijas jaunatnes čempionātā, pēc tam divreiz arī pirmais.


Kad uzzināju, ka eksistē tāds šahbokss, sapratu, ka man ir labi rezultāti gan šahā, gan boksā, tāpēc būtu interesanti abas disciplīnas apvienot, varbūt arī tur gūšu panākumus. Vērsos Starptautiskajā šahboksa federācijā, kas mani 2016. gadā uzaicināja uz turnīru Vācijā – tur arī uzvarēju savā pirmajā cīņā. Esmu uzvarējis visās septiņās līdz šim aizvadītajās cīņās, no kurām trīs bija pasaules čempionātā.

Pēc statistikas 60% no šahboksa mačiem beidzas šahā, kad pretinieks pieteicis matu, tomēr ļoti svarīgi būt attīstītam abos sporta veidos – pasaules čempionātā daudzas cīņas noslēdzās ar nokautiem, bet bija arī daudzi mati. Es savu pirmo pasaules čempionāta dueli beidzu ar nokautu, bet otrajā pretiniekam ieliku matu. Jābūt balansam starp abiem sporta veidiem. Tas, ka nepieciešams būt attīstītam gan fiziski, gan garīgi, ir neparasta kombinācija, kas var piesaistīt cilvēkus.

Šobrīd Latvijā nav šahboksa kluba, kur būtu iespējams nodarboties tieši ar šo sporta veidu, bet domājam par tā atvēršanu. Līdz ar to pašlaik iespējams tikai nodarboties ar abiem sporta veidiem atsevišķi. Mums netrūkst bokseru, kuri pieklājīgi spēlē šahu. Pasaules čempionātā uzvarēja arī Maksims Golubovskis, kurš Latvijā ir starp vadošajiem gan šahā, gan boksā. Viņam vēl ir tikai 16 gadu.

Pirmās atmiņas par šahboksu man ir no komiksa 2002. gadā. Jā, varbūt kāds joprojām to uzskata par smieklīgu nodarbošanos, tomēr man šahbokss ir pilnvērtīgs sporta veids. Jau tagad notiek regulāras šahboksa cīņas Londonā un daudzās citās pilsētās, viss lēnām attīstās. Pagaidām gan ar šahboksu nav iespējams sevi nodrošināt, jo honorāri ir visai nelieli, tomēr ceru, ka summas pieaugs."


Oļegs Petrovskis
šahbokseris

  • Dzimis 1998. gada 16. jūlijā.
  •  Latvijas jaunatnes čempionātā boksā: divas zelta un četras sudraba medaļas.
  • Latvijas jaunatnes čempionātā šahā: divas zelta, trīs sudraba un divas bronzas medaļas.
  • Amatieru boksā aizvadītas aptuveni 80 cīņas. 2016. gadā izcīnījis trešo vietu Dana Pozņaka piemiņas turnīrā Viļņā.
  • 2019. gada pasaules čempions amatieriem šahboksā. Bilance šahboksā 7–0.
  • Treneris boksā – Aleksandrs Sotņiks, treneris šahā – Artūrs Neikšāns.

Šahbokss

  • Sporta veidu 2003. gadā radīja Nīderlandes mākslinieks Ipo Rubings, iedvesmojoties no Enki Bilāla 1992. gada komiksa Aukstais ekvators (Froid Équateur), kurā bija stāsts par šahboksa pasaules čempionātu. Tajā tika attēlots, ka sportisti cīnās pilnu boksa cīņu un tad dodas pie šaha galdiņa, tomēr Rubings saprata, ka nepieciešams boksa un šaha raundus aizvadīt pamīšus.
     
  • Mūsdienās šahboksa cīņas sastāv no 11 raundiem, katrs ilgst trīs minūtes. Cīņa sākas ar šahu, pēc trim minūtēm palīgi no ringa noņem šaha galdiņu, sportisti uzvelk boksa cimdus un sāk dueli. Katrā nepāra raundā tiek spēlēts šahs, bet pāra raundos notiek bokss. Cīņa uzreiz noslēdzas pēc nokauta, mata gadījumā vai tad, ja šahā kādam no sportistiem beidzies laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā