Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Starp sezonām

Jau pāris gadu, kopš esmu beidzis aktīvi sportot, kā psiholoģiskās sagatavotības treneris strādāju ar dažādu sporta veidu atlētiem, treneriem un vecākiem.

Psiholoģiskās sagatavotības principi starp sporta veidiem neatšķiras, mainās tikai sporta veida specifika. Šo rakstu sēriju sākšu ar specifiski kalnu slēpošanas sezonalitātei veltītu informāciju, ko apdomāt, noslēdzot sezonu, tomēr informācija būs noderīga lielai daļai sportistu. Pēc garas ziemas un kvalitatīva treniņu procesa, sākoties starpsezonai, beidzot pienācis laiks sakārtot skolas jautājumus, atpūsties un gatavoties vasarai, bet vēlāk jau arī jaunai ziemas sezonai. Tomēr, domājot par iepriekšējās sezonas noslēgšanu, būtu ieteicams darboties pēc sena teiciena principa: tie, kuri nemācās no pagātnes kļūdām, pagātni atkārtos. Citiem vārdiem sakot, ja pilnībā neapzināsies aizgājušās sezonas pozitīvās lietas un neizvērtēsi negatīvās, lai tās neatkārtotu, visticamāk, tiks aizkavēts tavs ceļš uz augšu.

Gudri izvērtē sezonu

Pirmām kārtām atskaties uz tikko noslēgto sezonu un izvērtē, kā tev tajā gājis. Uzdod sev (arī saviem treneriem un vecākiem) vairākus svarīgus jautājumus:

  • Vai iepriekšējā sezonā sasniedzi savus mērķus? Ja jā, tad kāpēc? Ja nē, arī kāpēc?
  • Par ko tu esi pateicīgs iepriekšējai sezonai?
  • Kuras trīs lietas izbaudīji visvairāk un kāpēc?
  • Kuras trīs lietas neizdevās, kāds ir plāns to novēršanai?
  • Kādi ir tavi mērķi nākamajai sezonai un vasarai?
  • Kādas īpašības vēlies nostiprināt pirms nākamās sezonas sākuma?
  • Vai esi atradis savu rutīnu vai arī konkrētu lietu, kas tev palīdz būt vislabākajā formā?
  • Kas iepriekšējā sezonā treniņos pietrūka (fiziski, tehniski, taktiski, mentāli)?
  • Cik ļoti esi gatavs strādāt, lai sasniegtu savus nākamās sezonas mērķus?
  • Kādas psiholoģiskās īpašības vēlies uzlabot, lai paceltu sevi nākamajā līmenī?

Kad uz šiem jautājumiem esi pats sev atbildējis, kopā ar treneriem un vecākiem izvērtē, kas tavos treniņos izdevies un ko būtu vēlams uzlabot. Apkopojot visu šo informāciju, būs iespējams izveidot labāku plānu, kas palīdzēs pilnvērtīgāk sagatavoties nākamajai sezonai un ļaus tās laikā braukt ātrāk, izturēt vairāk.

Pēcsezonas miers

Pēc garas treniņu un sacensību sezonas iestājies būtiski citādāks grafiks. Sniegs nokusis, treniņi uz kalna beigušies, izbraucienu uz ārzemēm šobrīd nav. Šis ir īstais laiks atpūsties un uzkrāt spēkus garai nākamajai sezonai, paralēli iesākot fiziskos treniņus. Visas sezonas garumā esam centušies izlikt savus spēkus, ar katru treniņu kļūt arvien labākiem un sacensībās sasniegt pēc iespējas augstākus rezultātus, tāpēc šajā posmā mans ieteikums būtu sākt mierīgi un pakāpeniski.

Līdz nākamajai ziemas sacensību sezonai vēl vismaz pusgads. Laika ir daudz un sava maksimālā sagatavotības forma jāsasniedz tikai tad. Tāpēc mans ieteikums no fiziskās un psiholoģiskās sagatavotības puses būtu sākt pakāpeniski ar vieglas intensitātes fiziskiem uzdevumiem, slodzi kāpinot pa nedēļām un mēnešiem, nevis dienām. Neizliec visus spēkus, bet formu līdz maksimumam pakāpeniski noved sešu mēnešu garumā.

Svarīga ir sagatavošanās

Kā tev izdosies nākamā sezona, atkarīgs no darba, ko veiksi šajā pavasarī, vasarā un rudenī. Fiziskā stāvokļa uzlabošana, tehnisko īpašību nostiprināšana, kā arī psiholoģisko prasmju attīstība būs noteicošs faktors tavu mērķu realizācijai. Turpinājumā trīs virzieni, kuros ieteicams koncentrēties, lai maksimizētu gatavību sezonai.

Pirmkārt, apņemies veikt intensīvus fiziskos treniņus. Kalnu slēpošana kļūst par aizvien fiziskāku sporta veidu. Nepieciešami muskuļi, spēks un ātrums, kā arī izturība, veiklība un, protams, drosme. Vienīgais veids, kā katru no šīm īpašībām uzlabot, ir ar organizētu treniņu programmu visas sagatavošanās sezonas garumā.

Otrkārt, vairākums kalnu slēpotāju daļu no sagatavošanās sezonas pavada uz sniega. Šis ir ļoti svarīgs aspekts sagatavotībā, jo, slēpojot vasarā, iespējams lielāku uzmanību pievērst pašiem pamatiem bez lieka spiediena, gaidot sacensību tuvošanās datumus. Šis ir laiks, kad pierast pie jauna ekipējuma, nostiprināt stāju un grieziena veikšanas trajektoriju, piestrādāt pie sīkumiem un novērst kļūdas.

Noslēgumā, bet tikpat svarīgi – šis posms ir labākais laiks, kad piestrādāt pie mentālās sagatavotības. Tāpat kā fiziskās un tehniskās īpašības, arī psiholoģiskās prasa laiku un pūles, lai tās nostiprinātu. Organizēta psiholoģiskās sagatavotības programma var būtiski palīdzēt pietuvoties mērķiem un sasniegt augstākus rezultātus.

Sāc tagad

Lai labi iesāktu gatavošanos sezonai, būtiski apzināties, cik tev ir svarīgi sasniegt mērķus un pierādīt sevi sportā. Pirms vasaras posma nepieciešams sev uzdot dažus jautājumus:

  • Cik lieli ir tavi nākamās sezonas mērķi un vai tici, ka esi spējīgs tos sasniegt?
  • Cik daudz esi gatavs strādāt, lai attīstītu sevi vislabākajā iespējamā formā?
  • Cik ļoti vēlies sasniegt savus mērķus sportā un cik tālu esi gatavs iet?

Atslēga uz nākamās sezonas mērķu sasniegšanu ir sākt tagad! Viegli teikt, ka vēlies būt labs sportists. Pilnībā cita lieta – apzināties un veikt nepieciešamo darbu, lai par tādu kļūtu. Ja esi sev uzlicis lielus mērķus, vienīgā iespēja tos sasniegt ir noskaņoties un līdz pat sezonas sākumam aizvadīt intensīvus fiziskos, tehniskos un mentālos treniņus. Tavam mērķim vajadzētu būt, ka, nonākot pirmo sacensību startā, valda pārliecība: "Sagatavošanās posmā paveicu visu iespējamo!" Lai pārņemtu sajūta, ka esi pilnībā gatavs parādīt savu labāko sniegumu. Un ar visa grūtā sagatavošanās darba saturu, ko esi noglabājis savā sagatavotības bankā, iespēja sasniegt mērķus un aizvadīt veiksmīgu sezonu ir pietiekami liela.

Veiksmīgu gatavošanos!

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūnija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visa dzīve - florbols

Vienā no populārākajiem Talsu sporta veidiem meistarību attīsta Alekss Siņkevičs (12), kurš florbolu sauc par visu savu dzīvi – treniņiem un prasmju slīpēšanai vienmēr tiks dota priekšroka. Nese...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā