Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Biedriņš: Mūsu basketbolistu panākumi iedvesmo bērnus un vecākus

Kaut karjera Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) viņam nenoslēdzās pozitīvi, pirmais pasaules spēcīgākajā līgā draftētais latvietis Andris Biedriņš joprojām seko tās spēlēm un priecājas par citu mūsu spēlētāju panākumiem, jo tie iedvesmo ne tikai jaunos spēlētājus, bet arī vecākus sūtīt savus bērnus basketbolā. Tā Biedriņš pastāstīja savā pirmajā intervijā vairāk nekā septiņu gadu laikā, kas publicēta žurnāla Sporta Avīze decembra numurā.

Pirmais latvietis NBA bija Gundars Vētra, kurš 1992./1993. gada sezonā aizvadīja 13 spēles Minesotas Timberwolves rindās. Turpmākajos gados valstī valdīja viedoklis, ka NBA iekļūt vēl kādam mūsējam ir gandrīz neiespējami, bet to lauza augumā raženais Biedriņš, kuru 2004. gada Jāņos nieka 18 gadu vecumā jauno spēlētāju draftā ar 11. numuru izvēlējās Goldensteitas Warriors. Biedriņš pasaules spēcīgākajā līgā pavadīja desmit gadus un šajā laikā joprojām tur bija vienīgais latvietis. Tomēr drīz pēc viņa karjeras beigām par stabilām NBA vērtībām kļuva Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Tāpat kopš tā laika NBA spēlējuši arī Rodions Kurucs, Anžejs Pasečņiks un Dairis Bertāns.

Porziņģi Biedriņš sauc par super talantīgu spēlētāju. “Lielākais pluss ir viņa metiens – viņš var no centra mest! Ļoti iespaidīgi,” stāsta kādreizējais spēlētājs, atklājot, ka priecājas, ka liepājnieku nodraftēja drīz pēc viņa karjeras beigām, jo tas uzmanību pārvirzījis uz jauno talantu. “Ar brāli Jāni bijām kopā spēlējuši izlasē un pirms drafta vai pat gadu pirms tā viņš man zvanīja, prasīdams, vai nevaram satikties, lai aprunātos un es Kristapam pastāstu, kāda ir dzīve Amerikā. Satikāmies uz pusdienām, viņi uzdeva interesējošos jautājumus.”

Biedriņš intervijā atļāvās pasapņot, ka, ja viņš un Porziņģis spēlētu vienā laikā, Latvijas izlase nebūtu apturama. “Ja viņš trāpītos laikā, kad es labi spēlēju, piemēram, 2009. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, tas būtu ļoti iespaidīgi – divi torņi, no kuriem viens apakšā, bet viens uz metienu. Viņš ir ne tikai talantīgāks par mani, viņš ir pasaules talants,” izteicās 516 regulārās sezonas NBA spēles aizvadījušais centrs, paužot prieku par latviešu basketbolistu panākumiem. “Pirms manis likās, ka tas ir nereāli, kad es tiku, noticēja, ka tiešām arī kāds no mūsējiem var to sasniegt. Šādi panākumi iedvesmo ne tikai bērnus. Arī vecāki, ja jāizvēlas starp sporta veidiem, palaiž savus bērnus basītī.”

Bijušais spēlētājs atklāj, ka pasaules spēcīgākajai līgai joprojām seko līdzi ļoti aktīvi. Pirmos gadus viņš, lai vērotu mačus, cēlies arī naktīs, bet tagad  katru rītu apskatās rezultātus un labākās epizodes. Kaut NBA spēlētais basketbols pēdējos gados ir ievērojami mainījies un tagad tiek izpildīti daudzi traki tālmetieni, Biedriņš domā, ka arī mūsdienās viņš šajā līgā varētu izdzīvot. “Globāli skatītājiem tas ir ļoti skatāmi, jo visi grib redzēt ātru spēli, vairāk samestu punktu, bumbas triecienus grozā no augšas. Tie trīspunktu metēji atbrīvo daudzus dankus, jo garie nāk ārā un soda laukums paliek brīvs.”

“Lieks jautājums,” Biedriņš atbild uz jautājumu, cik daudz seko līdzi Latvijas izlasei. “Šis bija fantastisks gads ne tikai basketbolā, bet vispār Latvijas sportā. Skatījos visas spēles, jutu līdzi savējiem,” viņš saka, paužot prieku, ka valstsvienības galvenā trenera amatā izdevies piesaistīt Luku Banki, kura loma šajos panākumos bijusi nenovērtējama.

Visu sarunu ar pirmo neatkarīgās Latvijas sporta superzvaigzni lasiet decembra Sporta Avīzē. Intervijā Biedriņš atceras nokļūšanu NBA, spēlēšanu tur un Latvijas izlasē, arī skandālus, kas valstsvienību viņa laikā pavadīja. Tāpat viņš pastāsta, kāpēc izlēma uzreiz pēc karjeras beigšanas pazust no publiskās vides un kāpēc pašlaik atkal izlēmis tajā lēnām atgriezties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi