Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

IZM: Eiropas sieviešu basketbola čempionāta norise nav apdraudēta

Latvijas Basketbola savienības (LBS) apgalvojumiem par apdraudētu Eiropas sieviešu basketbola čempionāta vienas apakšgrupas spēļu norisi Rīgā nav pamata, aģentūrai LETA pauda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM, īstenojot valsts sporta politiku, sadarbībā ar Latvijas Nacionālo sporta padomi 2019.gadā izveidoja prioritāro starptautisko sporta pasākumu plānu, kuriem tiks piešķirts valsts budžeta finansējums. Pretēji LBS paziņojumam pasākumu plānā ir iekļauts Challenger sērijas turnīrs FIBA 3x3 basketbolā, un tam piešķirts valsts budžeta finansējums.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālās sporta padomes 28.marta sēdē nolemto, IZM patlaban atkārtoti izvērtēs un pārskatīs sēdē atbalstīto starptautisko sporta sacensību Latvijā pasākumu organizēšanas tāmes, lai vismaz daļu no līdzekļiem varētu novirzīt LBS 2019.gada Eiropas čempionātam basketbolā sievietēm sarīkošanai.

Tā kā dalība un labi rezultāti 3x3 basketbola turnīrā ir viens no priekšnoteikumiem Latvijas sportistu kvalifikācijai olimpiskajām spēlēm, tas ir prioritāri valsts atbalstāmo pasākumu vidū. Turklāt 2019.gada valsts budžetā ir paredzēti papildu līdzekļi 300 0000 eiro apmērā olimpisko un 100 000 eiro apmērā paralimpisko sportistu sagatavošanai dalībai 2020.gada Vasaras Olimpiskajām un Paralimpiskajām spēlēm Tokijā, atgādināja IZM.

2019.gada valsts budžeta programmas Sports apakšprogrammā "Dotācija nacionālās nozīmes starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā" pieejamais finansējums ir ievērojami mazāks nekā citus gadus, uzsvēra ministrijā. No šogad sadalei pieejamajiem 242 415 eiro LBS tika novirzīti 210 000 eiro. Turklāt sporta federāciju pieprasījumi šim gadam kopumā sasniedza 2,1 miljonu eiro, taču, ņemot vērā, ka šogad ir tā saucamais tehniskais budžets, valstij nav iespējas pilnā apjomā atbalstīt visus pieprasījumus.

Neskatoties uz minēto, LBS publiski uztur prasību par nepieciešamiem papildu 439 000 eiro, lai varētu nodrošināt Eiropas Sieviešu basketbola čempionāta vienas apakšgrupas spēles, kas šogad notiktu Rīgā no 27.jūnija līdz 1.jūlijam, pauda ministrijā, piebilstot, ka no pieprasītās summas čempionāta organizēšanas izmaksu segšanai 165 000 eiro ir jau sākotnēji plānotais valsts budžeta līdzfinansējums atbilstoši 2017.gadā iesniegtam finanšu pieprasījumam, bet 274 000 ir LBS 2018.gada nogalē sarēķinātais sadārdzinājums.

IZM ieskatā Sieviešu basketbola čempionāta Rīgas apakšgrupas spēļu norises sadārdzinājums radies, LBS nekorekti veicot turnīra izmaksu aprēķinus. Sākotnējā tāmē, kas tika iesniegta IZM un akceptēta Latvijas Nacionālajā sporta padomē, nebija iekļautas tādas pozīcijas kā spēļu zāļu un aprīkojuma noma treniņu procesam, Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) oficiālo amatpersonu izmitināšana un citas.

Latvijas Basketbola savienība oficiālā vēstulē par papildu izmaksu izveidošanos 2018.gada 29.oktobrī ministrijai norādīja, ka aktīvi strādās pie Rīgas pašvaldības un sponsoru līdzfinansējuma piesaistes, un IZM ieskatā tas ir viens no risinājumiem, kā segt papildu izmaksas par turnīra sarīkošanu.

"Tāpēc nav pamata LBS publiskajiem apgalvojumiem, ka Eiropas sieviešu basketbola čempionāta vienas apakšgrupas spēļu norise Rīgā ir apdraudēta," pauda IZM.

Kopumā no līdz šim plānotajiem 600 000 eiro valsts atbalsta Eiropas sieviešu basketbola čempionātam, LBS jau ir novirzīti 435 000 eiro, tai skaitā depozīta maksājums 75 000 eiro FIBA, kurš tiks atgriezts pēc turnīra norises.

Kā ziņots, LBS valde secinājusi, ka ir apdraudēta Eiropas sieviešu čempionāta norise Rīgā un basketbolistu izredzes kvalificēties 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

LBS ziņoja, ka, ņemot vērā Nacionālā sporta padomes 28.marta sēdes lēmumu nepiešķirt līdzekļus Eiropas sieviešu basketbola čempionāta rīkošanai, kā arī Rīgas domes lēmumu sacensību rīkošanu līdzfinansēt tikai 25% apmērā no tāmē paredzētās summas, valde rosina sasaukt LBS padomes ārkārtas sēdi šī jautājuma izskatīšanai, kā arī informēt Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) par apdraudējumiem čempionāta norisei Latvijā.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Būtu labi, ja vispirms sameklētu naudiņas skolotājiem, mediķiem, pensionāriem, invalīdiem un paceltu minimālo līdz vismaz 1000 euro un tikai pēc tam domātu, kur atrast naudiņas grozā metējiem. Savādāk visi izbrauks no valsts/nomirs/slimos un skatītāju nebūs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi