Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Trejdancis ap krēslu

LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss: svarīgi, lai treneris būtu ar komandu no pirmās dienas.

Finiša taisnē nonākusi Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības jaunā galvenā trenera izraudzīšana. Dažu nedēļu laikā apzinot un izsijājot astoņus kandidātus, Latvijas Basketbola savienība (LBS) un treneru komisija piektdien un pirmdien uzklausīja trīs galvenos pretendentus itālieti Luku Bjanki, turku Ertugrulu Erdoganu un latvieti Jāni Gailīti. "Treneru komisijā vēl apspriedīsim gūtos iespaidus un lemsim par piemērotāko kandidātu, kuru virzīt uz izskatīšanu valdē," LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss cer, ka lēmumu būs iespējams pieņemt jau 25. martā paredzētajā nākamajā valdes sēdē.

Pēc valstsvienības piedzīvotā fiasko Eiropas čempionāta kvalifikācijā jaunā trenera meklējumi sākti ar LBS biedru aptaujāšanu, lai saprastu kopējo gaisotni un virzienu, kādā lūkoties turpinājumā. Lielākā daļa biedru bijuši par ārvalstu speciālista piesaistīšanu, tāpēc uzrunāti vairāki basketbola aģenti un apzināti treneri, kuri būtu ieinteresēti un gatavi uzņemties Latvijas izlases vadīšanu. "Svarīga bija trenera iespēja strādāt ar komandu jau no pirmās treniņu dienas vasarā, kā arī finansiālais aspekts. Jāsaprot, ka šobrīd nevaram atļauties augsta līmeņa pieredzējušu speciālistu algot tikai darbā ar izlasi, tāpēc komunikācijā ar visiem kandidātiem svarīga bija viņu iespēja apvienot darbu valstsvienībā un klubā," laikrakstam Diena skaidroja Cipruss. Viņš uzsvēra, ka jāmācās no iepriekš pieļautajām kļūdām un jāiet soli pa solim katrā spēlē, nevis jādomā par to, kas gaidāms vēlāk. "Pietiek dzīvot ar apziņu, ka esam Eiropas top pieci komanda. Mums sevi jāpierāda katrā spēlē. Diemžēl šobrīd mēs esam tur, kur esam – Pasaules kausa atlasē mums šovasar vēl ir jānopelna vieta izšķirošajā kvalifikācijas kārtā. Jādara viss, lai mēs sapulcinātu spēcīgāko sastāvu jau augustā un treneris būtu klāt no pirmās dienas." Jāņem vērā arī pašreizējās kvalifikācijas sistēmas specifika, kurā treneriem tikai vasarā ir iespēja ilgāk pastrādāt ar komandu un iepazīt to, bet rudens sabraukumos pirms kvalifikācijas spēlēm pietiek laika tikai pāris treniņiem. 

Treneru komisijā sākotnēji atlasīti astoņi kandidāti – no Turcijas, Spānijas, Itālijas, Grieķijas, Horvātijas un Latvijas. Izskatot pretendentus, nolemts ar trim galvenajiem kandidātiem veikt individuālas pārrunas, lai saprastu viņu redzējumu. Bjanki un Erdoganam ir bagātīga pieredze darbā Eirolīgas līmenī, turklāt turks bija trenera asistents savas dzimtenes valstsvienībā ceļā uz 2010. gada Pasaules kausa finālu. Jānis Gailītis sevi pēdējos gados apliecinājis kā vienu no perspektīvākajiem pašmāju speciālistiem. "Saprotu to fonu ar vietējiem treneriem pēc tam, kad komanda nesasniedza mērķi Arņa Vecvagara un Roberta Štelmahera vadībā, tomēr katrs treneris pats par sevi ir personība. Jānis noteikti ir nākamais reālais latvietis, kurš varētu vadīt Latvijas valstsvienību, turklāt sarunā ar treneru komisiju viņš patiesībā atstāja ļoti labu iespaidu," Cipruss vietējā trenera iespējas vērtē gana augstu.

Pagaidām fonā palikuši Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenā trenera meklējumi, lai gan arī šim amatam jau tiekot apzināti potenciālie kandidāti. "Šajā virzienā strādājam paralēli, taču tur situācija nav tik akūta, jo, lai gan arī šai komandai būs darbs vasarā, kvalifikācija sāksies tikai novembrī," Cipruss aicina nesteidzināt notikumus. "Sieviešu valstsvienībā arī vietējo treneru situācija ir atšķirīga, jo mums pašiem ir vismaz četri speciālisti ar esošu vai bijušu pieredzi darbā Eirolīgas klubos. Tāpēc arī vairāk sliecamies uz vietējo speciālistu apzināšanu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi