Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zībarts Latvijas sieviešu basketbola izlasi vadīs līdz šī olimpiskā cikla beigām

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts pagarinājis līgumu par valstsvienības vadīšanu līdz 2020.gada olimpiskā cikla noslēgumam, ceturtdien preses konferencē paziņoja Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadība.

Zībarts par Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galveno treneri tika apstiprināts 2015.gada rudenī, un viņa vadībā izlase pagājušajā vasarā guva sesto vietu Eiropas čempionātā, izcīnot ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausa izcīņu.

Pērnvasar LBS valde Zībartam piedāvāja pagarināt līgumu līdz 2019.gadam, bet tagad tas pagarināts līdz šī olimpiskā cikla beigām 2020.gadā.

Kā norādīja LBS prezidents Valdis Voins, valdei lielu diskusiju vai šaubu par līguma pagarināšanu ar Zībārtu nav bijis.

"Ņemot vērā visus pēdējos panākumus, domājam, ka šī sekmīgā sadarbība varētu turpināties līdz Tokijas olimpiskā cikla noslēgumam. Ceram, ka Zībarts spēs dot meitenēm, kas nepieciešams, lai sasniegtu maksimālo rezultātu visās sacensībās," norādīja Voins.

"Paldies par izrādīto uzticību un darba novērtējumu, ko esam paveikuši iepriekšējos divos gados. Darbi vienmēr runā skaļāk par vārdiem. Iepriekšējā vasarā paveicām vēsturisku panākumu," preses konferencē žurnālistiem sacīja Zībarts, kurš piebilda, ka darbs ar izlasi ir prestiža lieta. "Nauda nav svarīgākais. Strādāt ar Latvijas izlasi nav iespēja daudziem, galvenā motivācija ir sasniegt labus rezultātus."

Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņā, kas septembrī notiks Spānijā, apakšgrupu kārtā tiksies ar ASV, Ķīnas un Senegālas izlasēm.

"Ar Ķīnas izlasi jau esam spēlējuši. Tā ir komanda ar izteiktām garajām spēlētājām, kas spēlē vairāk klasisko basketbolu. Par Senegālu ir vismazāk informācijas. Šīs komandas izteikta līdere ir Astu Traore. Noteikti pētīsim viņu sniegumu pārbaudes turnīros. Savukārt ASV izlase prasa vismazāk komentāru. Viņām izlašu pārtraukumā bija mini treniņnometne. Bija gan jaunās spēlētājas, gan arī veterānes, piemēram, Diāna Taurasi. ASV noteikti uz turnīru brauks savā labākajā sastāvā," sprieda Zībarts.

"Zinām savus Pasaules kausa pretiniekus un daļēji arī gatavošanās plānu. Pirmais pasākums būs tradicionāli rozā lentītes spēle, kas notiks 10.jūnijā un pretiniekos būs Somijas valstsvienība. Uz šo spēli aicināsim arī spēlētājas, kas Latvijā redzamas mazāk. Mēģināsim dabūt visas, kas spēlē ASV," gaidāmā darba pirmo cēlienu ieskicēja Zībarts.

Viņš plāno Latvijas izlasei piesaistīt spēlētājas arī no vietējā čempionāta. "Skatīsimies Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīru un aicināsim basketbolistes arī no turienes."

"Pirms Pasaules kausa izlase darbu sāks jūlija mēnesī. Sāksim ar diviem treniņiem dienā, vēlāk jau trīs. Būs treniņnometne ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā," turpināja treneris.

Tāpat Latvijas izlasei būs divi pārbaudes turnīri, no kuriem viens sarunāts Spānijā, kur vispirms būs jātiekas ar Franciju, bet pēc tam, atkarībā no spēles iznākuma, ar Beļģiju vai Spāniju. Tāpat pirms Pasaules kausa plānota pārbaudes spēle ar Kanādas izlasi.

Zībarts arī atklāja, ka izlases treneru korpusam pievienosies Guntis Endzels, kurš būs viens no viņa palīgiem. "Ja Artūrs Visockis-Rubenis paliks "Ogres" komandā, viņš cer, ka varēs piedalīties Pasaules kausā," par palīgiem izteicās Zībarts.

"Kitijai Laksai augusta beigās noteikti kādā brīdī būs jābrauc atpakaļ uz ASV, lai sakārtotu visas lietas ar augstskolu. Bet ar problēmām ar tikšanu uz Pasaules kausu nevajadzētu būt. Arī ar Dignu Strautmani nevajadzētu būt problēma, viņa būs jau uz rozā lentītes spēli. Savukārt par Paulu Strautmani nav zināms, jo viņa pašlaik vēl meklē prakses vietu," Zībarts stāstīja par ASV spēlējošajām basketbolistēm. "Laksas labais sniegums ASV nav pārsteigums. Viņa nobriest kā spēlētāja un katru gadu spēlē arvien labāk. Pazinu jau viņi "Kolibri" laikos. Kitijai ASV periodā notikusi liela personības izaugsme. Viņa tikusi labā skolā pie laba trenera, kurš viņai tic. Liels prieks, ka viņa tā spēlē."

Kā zināms, Laksa pagājušajā nedēļā otro gadu pēc kārtas tika iekļauta Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) "American" konferences sezonas simboliskajā komandā.

Treneris arī norādīja, ka palīdzēt izlasei piekritusi Zenta Meļņika, pēc krustenisko saišu plīsuma basketbolā atgriezusies Dita Rozenberga, savukārt Anna Dreimane, kura pērn piedalījās Eiropas čempionātā, šogad nespēlē, tāpēc uz vietu izlasē nepretendēs.

"Augustā domājam trenēties ar 15-16 spēlētajām. Ir jāieiet ritmā. Gatavošanās noteikti būs citādāka nekā pēc sezonas. Tāpēc ieplānojam pēc iespējas vairāk pārbaudes spēļu," piebilda Zībarts.

Pašlaik 44 gadus vecais Zībarts trenera gaitas sāka jau 1996.gadā basketbola klubā "Kolibri", no 1998. līdz 2008.gadam strādājis ar 1990.-1991.gadā dzimušajām meitenēm. Viņš strādājis ar Latvijas jaunatnes izlasēm un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļu Eiropas U-20 čempionātā.

Profesionālajā klubu basketbolā viņš strādājis gan ar vīriešu, gan sieviešu komandām, trenējot "Barons"/LMT, "Latvijas Universitāte", "Ventspils", Vladivostokas "Spartak-Primorje", Sanktpēterburgas "Spartak" un Kurskas "Dinamo" komandas.

Zībarts pagājušajā sezonā, esot galvenā trenera Luka Mondelo palīgs, palīdzēja Kurskas "Dinamo" vienībai triumfēt FIBA Eirolīgā, bet šosezon viņš ir Latvijas čempiones "TTT Rīga" galvenais treneris.

P

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi