Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cilvēktiesību aktīvisti aicina pieteikt diplomātisko boikotu Pekinas olimpiskajām spēlēm

Nedēļu pirms ziemas olimpisko spēļu sākuma Pekinā 243 cilvēktiesību un nevalstisko organizāciju alianse aicinājusi pieteikt diplomātisko boikotu Ķīnas galvaspilsētā notiekošajam pasākumam.

"2022.gada ziemas olimpiskās spēles tiks atklātas ar Ķīnas valdības zvērīgiem noziegumiem un citiem smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem fonā," organizācijas norādīja kopīgā paziņojumā.

Grupa aicināja valdības pievienoties spēļu diplomātiskajam boikotam, kā arī mudināja sportistus un sponsorus neleģitimēt Ķīnas valdības veiktos tiesību pārkāpumus.

"Nav iespējams, ka olimpiskās spēles ir "spēks, kas virza uz labo", kā to apgalvo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), ja rīkotājvaldība pastrādā smagus noziegumus, pārkāpjot starptautiskās tiesības," paziņoja organizācijas Human Rights Watch vadītāja Ķīnā Sofija Ričardsone.

Aktīvistu grupas norādīja uz prezidenta Sji Dzjiņpina vadītās valsts vēršanos pret etniskām un reliģiskām minoritātēm un cilvēktiesību, feministu, juristu un žurnālistu vajāšanu.

"Valdība ir izķidājusi reiz dinamisko Honkongas pilsonisko sabiedrību, paplašinājusi ar tehnoloģijām veikto novērošanu, lai būtiski ierobežotu izteikšanās, biedrošanās un miermīlīgas pulcēšanās tiesības, un ir pieļāvusi piespiedu darba izmantošanu, kas ir starptautisko tiesību pārkāpums," piebilsts aktīvistu paziņojumā.

Ķīna arvien vairāk starptautiskajā vidē tiek kritizēta par iespējamiem noziegumiem pret uiguru minoritāti un vēršanos pret aktīvistiem Honkongā.

Vairākas valstis, tostarp ASV, Austrālija, Kanāda un Lielbritānija jau ir paziņojušas par olimpisko spēļu Pekinā diplomātisku boikotu.

Ceturtdien Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji telefonsarunā ar ASV kolēģi Entoniju Blinkenu brīdināja ASV "izbeigt iejaukšanos" olimpisko spēļu gaitā.

Gaidāms, ka spēļu atklāšanas ceremoniju 4.februārī apmeklēs ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Gatavošanos spēlēm Pekinā pavada ne tikai aicinājumi tās boikotēt saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, bet arī bažas par tenisistes Penas Šuai drošību un spēļu ietekmi uz vidi, jo to norisei gandrīz pilnībā tiks izmantots mākslīgais sniegs.

Ķīnas varasiestādes šonedēļ brīdināja, ka olimpisko spēļu laikā Pekinā varētu būt liels gaisa piesārņojuma līmenis.

Savukārt Ķīnas valdošā Komunistiskā partija un SOK cer, ka pēc tam, kad spēles, kuru sauklis ir Kopā kopīgai nākotnei, būs sākušās, bažas gaisīs un paliks tikai sportiskās sacensības gars.

Ķīna cenšas uzsvērt, ka Pekina veido olimpisko spēļu vēsturi, kļūstot par pirmo pilsētu, kas organizējusi gan vasaras, gan ziemas olimpiskās spēles.

Ja 2008.gadā vasaras olimpiskās spēles bija kā apliecinājums Ķīnas vietai pasaulē un atvērtībai, tad tagad Ķīna kļūst arvien kareivīgāka un nostiprina savu ietekmi.

Ķīnas varasiestādes ir izteikušas brīdinājumu sportistiem, kas ieradīsies Pekinā, nerunāt par sociāliem jautājumiem un nekritizēt Ķīnu, norādot, ka pārkāpuma gadījumā arī SOK nevarēs aizsargāt sportistus. Olimpisko spēļu norises noteikumos ir iekļauts punkts, kas aizliedz politiskus protestus spēļu laikā.

Dažas rietumvalstis ir ieteikušas saviem sportistiem neņemt līdzi uz Pekinu privātās saziņas ierīces, jo pastāv izspiegošanas riski.

Tāpat olimpiskās spēles notiks stingrā burbulī, lai pēc iespējas vairāk ierobežotu Covid-19 izplatību. Visi burbulī esošie cilvēki katru dienu tiks testēti un viņiem visu laiku jānēsā sejas aizsargmaskas.

Spēles nevarēs apmeklēt ārvalstu skatītāji, kā arī vietējiem skatītājiem biļetes nav pieejamas. Skatītāju tribīnēs būs daži atsevišķi izraudzīti cilvēki, kas saņēmuši ielūgumus.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20.februārim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi