Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

INFOGRAFIKA: Vieglatlētika ir populārākais sporta veids Latvijā, hokejs ārpus TOP5

Populārākais sporta veids Latvijā 2016.gadā bija vieglatlētika un skriešana, liecina mediju aģentūras Mindshare veiktā pētījuma rezultāti. Tālāk topā seko 2014.gada līderis futbols, trešajā vietā nemainīgi ir volejbols un pludmales volejbols, kam seko basketbols. TOP5 noslēdz riteņbraukšana (t.sk. BMX), pirmo reizi kopš 2009.gada atstājot hokeju ārpus populārāko sporta veidu piecinieka. Jāpiebilst gan, ka hokejs arvien ir skatītākais sporta veids Latvijā.

Pētījums Latvijas sporta veidu tops tiek veikts jau sesto reizi. Tā mērķis ir noteikt dažādu sporta veidu popularitāti Latvijā. Šogad analizēti 55 dažādi sporta veidi un to grupas, apskatot daudzveidīgus sporta dzīves aspektus: iedzīvotāju līdzdalība sportā, katra sporta veida statistiskos rādītājus, kā arī sporta auditoriju TV un internetā.

"Atzinīgi vērtēju mediju aģentūras veikto pētījumu par Latvijas iedzīvotāju iecienītākajiem sporta veidiem. Šāda rakstura pētījumi ļauj uz sportu paskatīties no cita rakursa. Pētījuma rezultāti spilgti parāda to, kā korelē, piemēram, Latvijas sportistu sasniegumi ar to, kas ir populārākais vai skatītākais sporta veids, un kā tas mainās. Uzskatu, ka popularitātes objektīva mēraukla ir iedzīvotāju ikdienas sportošanas paradumi. Vieglatlētikas, skriešanas un, piemēram, riteņbraukšanas masveidība tam ir apliecinājums. Par to liels prieks ir arī mums, sporta politikas veidotājiem. Tāpat priecē, ka procentuālā izteiksmē progresē rādītājs, kas raksturo iedzīvotāju sportošanas biežumu. Tostarp vēlos uzsvērt, kā pētījums un tā rezultāti var būt noderīgs instruments arī sporta nozares atbalstītājiem, jo diezgan objektīvi parāda tirgus situāciju un iedzīvotāju paradumus," uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, sporta departamenta direktors Edgars Severs.

"Latvijas sporta vide ir ļoti plaša un daudzveidīga – mēs zinām, ka hokejs, futbols, basketbols vienmēr ir bijis populārs – bet ir vēl daudz citu sporta veidu, kuri ir iecienīti šaurākās sabiedrības grupās. Lai noskaidrotu pilnīgu ainu par sporta dzīvi Latvijā, katra sporta veida popularitāti un sabiedrības iesaisti, pētījumā esam apkopojuši pēc iespējas plašāku informācijas apjomu - dažādus statistikas datus un iedzīvotāju aptaujas datus. Šī informācija ir ļoti noderīga sporta dzīves organizētājiem un sponsoriem, lai izvērtētu un salīdzinātu katra sporta veida sniegumu un potenciālu," atzīmē Mindshare biznesa plānošanas vadītājs Baltijā Aivars Šmits.

Spiediet uz attēla, lai aplūkotu to lielākā izmērā!

Jāatzīmē, ka vieglatlētika un skriešana pētījumā analizētas kopā, un to līdera pozīciju topā nodrošina tas, ka iedzīvotāji 2016.gadā gan labprāt sekojuši līdzi šim sporta veidam, tostarp, Latvijas sportistu panākumiem, gan arī labprāt ar to nodarbojušies paši.

Vieglatlētika un skriešana pētījumā izceļas arī jautājumā par populārākajiem sporta pasākumiem, kur numur viens ar 73% atpazīstamības ir Lattelecom Rīgas maratons. Citi populārākie sporta pasākumi ir Ghetto Games (57%), Stipro Skrējiens (54%) un Rīgas velomaratons (53%).

Turklāt Gada sportista balvu, pēc iedzīvotāju domām, visbiežāk būtu pelnījusi saņemt tieši vieglatlēte Laura Ikauniece-Admidiņa, kura to arī ieguva svinīgā ceremonijā pagājušā gada nogalē. Kā Gada sportisti salīdzinoši bieži minēti arī skeletonists Martins Dukurs, basketbolists Kristaps Porziņģis, svarcēlāja Rebeka Koha, paralimpietis Aigars Apinis un arī Latvijas paralimpieši kopumā. Jāpiebilst, ka arī basketbolists Kristaps Porziņģis pērn saņēma Latvijas Gada balvu sportā 2016.

"Ar šo pētījumu Mindshare nostiprina savas pozīcijas kā viens no vadošajiem sporta mārketinga konsultāciju uzņēmumiem Latvijā. Situācijā, kad pieaug fanu un sponsoru prasīgums, šādi salīdzinoši “atskaites punkti” ir ļoti svarīgi. Šis pētījums, iespējams,  ir labākais  veids kā atbalstītāji var izmērīt atdevi savām investīcijām augsto sasniegumu sportā. Turklāt tas sniedz iespēju izvērtēt arī dažādu tautas sporta pasākumu popularitāti un mediju reitingus. Pētījuma rezultāti liecina, ka tādi uzņēmumi kā, piemēram, Lattelecom, LMT, Latvijas Gāze, ir ļoti pareizi izvēlējušies atbalstāmos sporta projektus. Tā kā pētījumu veicam jau sesto reizi un dati ir pieejami arī par iepriekšējiem periodiem, ir iespējams izsekot sporta veidu attīstības dinamikai ,” stāsta pētījuma iniciators Andris Blaka.

Kā liecina aptaujas dati, 62% Latvijas iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā vismaz reizi mēnesī ir sportojuši, tostarp 42% to darījuši vismaz reizi nedēļā. Aktīvāki ir vīrieši, gados jaunākie respondenti, latvieši un respondenti ar augstākiem ienākumiem. Sporta veidi, ar kuriem iedzīvotāji nodarbojušies visbiežāk, ir peldēšana, skriešana un riteņbraukšana. Bet galvenie iemesli, kas kavē sportot biežāk, izrādījušies laika (48%) un motivācijas (31%) trūkums, kā arī veselības stāvoklis (22%).

Vēl aktīvāk nekā sportojot paši, iedzīvotāji sporta dzīvē iesaistās sekojot līdzi saviem iemīļotajiem sporta veidiem. Vairums aptaujāto jeb 78% norādīja, ka seko līdzi vismaz vienam sporta veidam vai nu medijos, vai vērojot to klātienē. Kā jau minēts, skatītākais sporta veids Latvijā nemainīgi un pārliecinoši ir hokejs. Tam seko futbols un volejbols (īpaši pludmales volejbols). Savukārt skatītākie sporta notikumi televīzijā 2016.gadā bija KHL spēļu translācijas, Vasaras olimpiskās spēles Riodežaneiro un pasaules čempionāts hokejā.

Pētījums sniedz atbildes arī uz šādiem jautājumiem: kuri uzņēmumi cilvēkiem asociējas ar Olimpisko kustību Latvijā; kāda ir uzņēmumu - sporta veidu atbalstītāju atpazīstamība Latvijas iedzīvotāju vidū; kuras ir populārākās sporta komandas; kādas sporta TV pārraides piesaista visplašāko auditoriju; kādi ir iecienītākie sporta zīmoli u.tml.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi