Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā būvētās bobsleja kamanas konkurē pat ar BMW un Ferrari

Sameklēt darbnīcu, kurā top konkurētspējīga produkcija tādiem pasaulslaveniem zīmoliem kā BMW un Ferrari, nudien nav viegli. Pārdaugavā, Elvīras ielas pagalmā, ir ierīkots Latvijas Bobsleja tehniskais centrs (BTC), kas bobsleja kamanas un slieces izgatavo kopš 2000. gada.

Treneris un ideju ģenerētājs Jānis Skrastiņš saka, ka Vācijas lielākās bobsleja kamanu ražotnes FES pārstāvji šovasar viesojušies Rīgā un atbraukuši arī līdz Elvīras ielai. Liels bijis viņu pārsteigums, ka šādos pieticīgos apstākļos iespējams uzbūvēt labas bobsleja kamanas.

Skrastiņa karjerā šovasar notika diezgan būtisks pavērsiens. Pēc desmit gadu darba ASV izlasē viņš turpmāk strādās ar Beļģijas dāmām. Sarunu sākām par tehniskām lietām.

(Intervijas fragments. Visu sarunu lasiet pirmdienas, 19.augusta laikrakstā Diena!)

Kas tev sirdij ir tuvāka - bobsleja kamanu būvēšana vai sportistu trenēšana?

Tehniskā puse mani interesē vairāk. Protams, strādājot bobsleja jomā, ir jāseko līdzi arī skriešanas un kamanu pilotēšanas lietām, bet būvniecībā azarts ir lielāks. Kad kaut kas jauns ir izgatavots, iekšā ir patīkama neziņa, kas no tā visa būs sanācis.

Diplomu esi ieguvis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, kas tajā laikā saucās Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūts...

Jā, bet es jau gandrīz no pašiem bobsleja pirmsākumiem - 1982. gada - daudz strādāju pie tehnikas. Kad vēl pats sportoju, VEF rūpnīcā pie Jāņa Akolova gatavojām aptecētājus, no plastilīna veidojām modeļus, vīlējām un ko tik vēl nedarījām. Protams, lai rasētu, ir vajadzīgas speciālas zināšanas, tāpēc strādāju kopā ar Hariju Švanku, kurš ir diplomēts speciālists šajā jomā. Es piespēlēju idejas, viņš tās realizē uz papīra. Mums joprojām savos 79 gados aptecētāja modelēšanā ik pa laikam palīdz arī Arvīds Miezis. Cenšamies iet līdzi arī jaunajām tehnoloģijām, kaut ko zīmējam elektroniski.

Cik cilvēku pastāvīgi strādā Pārdaugavā bāzētajā Latvijas Bobsleja tehniskajā centrā?

Pieci.

Visu laiku viņi ir noslogoti?

Jā, jo viņiem šī nodarbe patīk. Dažreiz ir kāds blakus pasūtījums, bet pārsvarā darbs notiek tikai pie kamanu būvniecības. Mums ir arī cehs, kurā gatavojam slieces. Visi darbi ir radoši, tāpēc interesanti. Ziemā ir gandarījums, kad televizorā redzi, ka kāds brauc ar mūsu gatavotajām kamanām. Tas dod papildu azartu.

Uzturēt BTC ir rentabli?

Mums ir arī pasūtījuma darbi. Nestrādājam tikai ar domu, ka kāds varbūt mūsu kamanas nopirks. Soču olimpiskās trases vajadzībām uzbūvējām sešas bobsleja kamanas. Līgumu ar viņiem parakstījām pirms pāris gadiem. Nopelnīto investējam radošajā procesā.

Cik kamanu gadā uzbūvējat?

Kapacitāte mums nav liela. Vidēji gada laikā saražojam četras kamanas, pat mazāk.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi