Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvijas daiļslidotāju panākumi: Ir gan talants, gan arī nauda

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas līdzjutējus pārsteidza mūsu jauno daiļslidotāju panākumi. 16 gadu vecā Angelīna Kučvaļska debitēja Eiropas pieaugušo čempionātā ar 7. vietu, kas nekad iepriekš nevienam citam Latvijas daiļslidotājam nebija pa spēkam. Gadu jaunākais Deniss Vasiļjevs Eiropas jaunatnes olimpiādē par mata tiesu zaudēja ukrainim Ivanam Pavlovam un mājup pārveda sudraba medaļu.

Ar to vien viss nebeidzas – marta sākumā šiem diviem pasaules junioru čempionātā pievienosies ne mazāk talantīgā četrpadsmitgadniece Diāna Ņikitina. Lai noskaidrotu, ar ko saistīti nepieredzēti labie Latvijas jauno daiļslidotāju rezultāti, Diena sazinājās ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) profesori un starptautisko daiļslidošanas tiesnesi Agitu Ābeli.

Skaidrs, ka saistībā ar šo ekskluzīvo un dārgo sporta veidu nevar runāt par izcili izveidotu jauno talantu sagatavošanas sistēmu valstī. Tā pamatā ir atsevišķu cilvēku, ģimeņu neprātīgos apjomos ieguldītais darbs un līdzekļi. "Vispirms jau tas ir šo sportistu ģimeņu nopelns. Pēc tam, kad labākajiem tiek veidotas treniņnometnes, talanta slīpēšanā iesaistās arī Latvijas Slidošanas asociācija (LSA) – arī bez tā, protams, neiztikt. Taču vispirms ģimenēm jāizvelk liels vezums uz pašu pleciem. Daugavpilī, kur trenējas Vasiļjevs, ledus īre ir vēl samērā lēta, bet Rīgā tas ir diezgan dārgs prieks. Tāpat ceļošana pa ārzemēm. Jā, Kučvaļskai ir jau 16 gadu un viņa var ceļot bez vecākiem, bet jaunākā vecumā ceļošanas izdevumi ir ne tikai par sportistu vien... Un, protams, arī entuziasma pilnais un neatlaidīgais treneru darbs ir svarīgs faktors."

Sidnejas olimpiskais čempions Igors Vihrovs, kurš trenē jaunos vingrotājus Rīgā, uzsver, ka Latvijā ir daudz talantīgu bērnu, kuri nevar sasniegt profesionālo līmeni finansiālu apsvērumu dēļ. Esot arī tādi, kuriem nauda nebūtu problēma, bet tādiem visbiežāk trūkst rakstura, gribasspēka un motivācijas. Ābele norāda, ka Kučvaļskai un Vasiļjevam ir gan viens, gan otrs, kas Latvijas sportā negadās tik bieži.

No visas šīs trijotnes marta sākumā ir pamats gaidīt iekļūšanu pasaules junioru čempionāta desmitniekā, bet Kučvaļskai marta beigās pasaules čempionātā jātēmē uz prēmējamu vietu. Eiropas čempionātā naudas balvas pienācās divpadsmit labākajiem. Angelīna saņēma 3500 ASV dolāru lielu prēmiju.

Vairāk lasiet Iļjas Poļakova rakstā Ir gan talants, gan arī nauda otrdienas laikrakstā Diena!



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi