Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas jahta Spaniel izcīna godalgotas vietas regatē The Tall Ships Races

Latvijas vienīgā mācību jahta Spaniel noslēgusi savu dalību starptautiskajā mācību burinieku un jahtu regatē The Tall Ships Races 2012. Visos trijos sacensību posmos Spaniel uzrādīja teicamus rezultātus, pirmajā posmā iegūstot titulu Ātrākais regates dalībnieks, otrajā posmā iegūstot ceturto, bet trešajā posmā - augsto 3. vietu. 

Pirmo reizi regates ietvaros tika piešķirts apbalvojums Ātrākais regates dalībnieks. Šo balvu sacensību pirmajā posmā - no Sanmalo līdz Lisabonai – ieguva Latvijas komanda, pēc absolūtā laika visātrāk veicot šo vairāk nekā 600 jūras jūdžu pārgājienu. Tas ilga 3 dienas 12 stundas, 30 minūtes un 4 sekundes. Savukārt otrajā posmā (Lisabona – Kadisa) Spaniel sīvi cīnījās ar savu ilggadējo konkurentu, 19 metrus garo divmastu jahtu Esprit no Vācijas un ieguva 4. vietu.

Uģis Kalmanis, Latvijas Burāšanas mācību asociācijas valdes priekšsēdētājs: „Visgrūtākais jahtas komandai izrādījās noslēdzošais, 520 jūras jūdžu garais regates posms (Lakorunja – Dublina). Šķērsojot Biskaja līci, jahta iekļuva spēcīgā vētrā, kas izvērtās par dramatisku pārdzīvojumu vairumam regates dalībnieku. Jau pirmajā naktī pēc starta uz 8 metus augsta viļņa Spaniel tika sagāzta uz labo bortu ar mastu līdz ūdenim. Divi komandas locekļi ar vilni bija izmesti aiz borta, bet, pateicoties drošības noteikumu ievērošanai, komandas dalībniekiem izdevās palīdzēt saviem kolēģiem ātri nokļūt atpakaļ uz jahtas bez nopietnām traumām vai ievainojumiem. Gāziena rezultātā tika bojāta vidējo viļņu rācija, satelīttelefons, navigācijas aparatūra, izsists virsbūves logs, izgāja no ierindas vēja instrumenti, apgāzās akumulatori, samirka reisa navigācijas kartes un tika pazaudēti vinču rokturi. Tas viss ļoti apgrūtināja buru nomaiņu un saziņu ar reisa komiteju. Taču komanda turpināja sacensības kapteiņa Normunda Stroda vadībā, sakarus uzturot ar blakus esošā poļu burinieka Pogorija starpniecību.”

Lai arī trešajā posmā jahta guva bojājumus un komanda cīnījās ar grūtībām un smagajiem apstākļiem, jahta Spaniel šajā posmā ieņēma godalgoto 3. vietu savā klasē.

Jānis Lucaus, BTA Insurance Company valdes loceklis (Viceprezidents): „Varam tikai apbrīnot Spaniel komandas cīņas sparu. Jau 15 gadus BTA apdrošina jahtu un tās komandu regates sacensībās, un mums ir gandarījums, ka regate ir ne vien sacensības, kurā komanda var parādīt savas iemaņas, bet ir arī pārbaudījums jauniešu raksturam un spējai strādāt kopā. Manuprāt, tieši komandas saliedētība, zināšanas un raksturs ir tas, kas ļāva neapskaužami grūtos apstākļos sasniegt tik augstus rezultātus. Jo īpaši prieks, ka mūsu komanda uzrādījusi teicamus rezultātus arī tāpēc, ka nākamgad, no 25. līdz 28. jūlijam Rīga uzņems regates The Tall Ships Races 2013 floti maršrutā Orhusa (Dānija) – Helsinki (Somija) – Rīga – Ščecina (Polija). Ņemot vērā, ka BTA visus šos gadus atbalstīja Spaniel dalību regatē, mums šķita tikai loģiski apdrošināt arī visas lielās regates uzņemšanu Rīgā. Turklāt visiem rīdziniekiem un Rīgas viesiem būs iespēja ne vien apskatīt skaistās jahtas un buriniekus, bet arī novēlēt mūsu pašu komandai veiksmi cīņā par godalgotajām vietām nākamā gada regatē.”

Spaniel jau devusies uz Rīgu, lai noslēgtu 2012. gada burāšanas sezonu Latvijas un Baltijas regatēs. Jahtas atgriešanās Rīgā tiek plānota septembra otrajā nedēļā. The Tall Ships Races 2012 regate notika no šā gada 5. jūlija līdz 26. augustam maršrutā Sanmalo (Francija) – Lisabona (Portugāle) – Kadisa (Spānija) – Lakorunja (Spānija) - Dublina (Īrija). Regatē piedalījās 55 burinieki un jahtas no 19 valstīm. Jahta Spaniel piedalās regatēs kopš 1998. gada un ir vienīgā jahta, kas šajā laika periodā izcīnījusi 16 godalgotas vietas savā klasē, tostarp septiņas pirmās vietas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi