Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas komandas ar pārliecinošām uzvarām sāk šaha Olimpiādi

Latvijas vīru un dāmu šaha izlases piektdien Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku ar pārliecinošām uzvarām sāka 42.šaha Olimpiādi, kas ir plašākās sacensības šajā sporta veidā.

Latvijas kungu izlase "Open" grupā ar 3,5-0-5 uzveica Pakistānu, savukārt dāmas ar 3-1 svinēja uzvaru pret Dienvidkorejas šahistēm.

Vīriešiem uzvaras savās partijās svinēja Artūrs Neikšāns, Ņikita Meškovs un Vladimirs Svešņikovs, kamēr šī gada Eiropas vicečempions šahā Igors Kovaļenko savu cīņu noslēdza neizšķirti.

Savukārt dāmām pie panākumiem tika Dana Reizniece-Ozola, Laura Rogule un Ilze Bērziņa, bet gados jaunā Elīna Otikova šāda līmeņa turnīrā debitēja ar neveiksmi.

Pēc pirmās kārtas cīņām Latvijas vīru izlase "Open" grupā ieņem 73.vietu 150 komandu konkurencē, bet dāmas ieņem 65.vietu starp 140 izlasēm.

Latvijas vīriešu izlases kapteinis šajā šaha Olimpiādē ir Igaunijas lielmeistars Mihails Ričagovs. Komandu pārstāv arī lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš pirmajā kārtā nespēlēja. Savukārt sieviešu izlases kapteinis ir Lietuvas lielmeistars Aloizs Kveinis. Komandā ir iekļauta arī pieredzējusī Ingūna Erneste.

Šajā šaha Olimpiādē Latvija pirmo reizi kopš 2006.gada ir pārstāvēta arī ar savu šahu tiesnesi, jo Baku šahistu partijas tiesās arī starptautiskās kategorijas soģis Alberts Cimiņš.

Latvijas Šaha federācijas prezidents Āris Ozoliņš, pirms komandu došanās uz Baku, sacīja, ka abām komandām ir uzdevums cīnīties par iekļūšanu labāko divdesmitniekā.

Latvijas kungu komanda pēc reitinga ir 22.vietā, bet dāmas starp visām dalībniecēm ir 31.pozīcijā. "Vēl viens no uzdevumiem būtu izcīnīt augstāku vietu par mūsu kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem. Meitenēm šis uzdevums ir ļoti grūts, jo Lietuvas sieviešu izlase tradicionāli ir spēcīga. Pēc starta reitinga tā ir 13.vietā," skaidroja Ozoliņš.

Šaha Olimpiādes laikā notiks arī Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) 87.kongress un Eiropas Šaha Savienības (ECU) Ģenerālā asambleja. Pēdējā no tām tiks lemts par tiesībām rīkot 2017.gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2018.gada Eiropas čempionātu jauniešiem, uz kuru organizēšanu pretendē arī Latvijas Šaha federācija.

Šaha Olimpiādes tiek rīkotas ik pēc diviem gadiem. Iepriekšējais šāda līmeņa turnīrs, kas ir prestižākais komandu cīņā, notika Norvēģijas pilsētā Trumsē, kurā Latvijas kungu izlase ieņēma 35.vietu, bet dāmas palika 39.pozīcijā. Arī pirms diviem gadiem uzdevums bija tikt labāko divdesmitniekā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi