Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas populārākais skeitbordists Apse cer uz sporta veida iekļaušanu olimpisko spēļu programmā

Latvijas pazīstamākais skeitbordists Madars Apse, kurš kopš 2014.gada darbojas profesionālajā skeitborda komandā, atzinīgi vērtē ideju iekļaut skeitbordu olimpisko spēļu programmā.

Intervijā LNT raidījumam 900 sekundes viņš norādīja, ka Amerikā skeitbords ir populārākais sporta veids, rēķinot cilvēku skaitu, kas ar to nodarbojas. "Nav tā, kā Superbols - cik daudzi skatās, bet cik daudzi nodarbojas. Un tas ļoti lielā un ātrā mērā tiek pārnests arī uz Eiropu un citiem tirgiem," sprieda Apse un piebilda, ka ne velti skeitbordu plāno iekļaut olimpiskajās spēlēs.

Viņš teica, ka varbūt līdz ar to cilvēki būs vairāk pretimnākoši skeiteriem.

"Šīs vecās omītes mūs nedzīs tik daudz prom. Skeitbords tomēr ir ielu sporta veids, lai ko visi cilvēki domā - "ejiet uz skeitparku, kāpēc jūs te laužat maliņas". Nē, skeitbords nāk no ielām un tas piederas ielai," uzvēra skeitbordists.

Viņš pauda cerību, ka skeitbordisti netiks padzīti no jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas apkārtnes. "Tas skeiteriem ir liels dārgums Latvijā un vienīgā vieta, kuru mēs kā skeiteru kopiena Latvijā jau 20 gadus gaidījām. Protams, nezinājām, kas tur būs, bet, kad uzcēla, tad visi teica - nu tad beidzot mums ir, kur dot vaļā," teica Apse.

Jautājumu, vai pats apsver iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs un pārstāvēt Latviju, viņš komentēja atturīgi. "Nu, kā jau es teicu - sacensībās man diezgan švaki iet, bet tas nenozīmē, ka es nemēģinu. Es mēģināšu. Tur droši vien būs kaut kādas kvalifikācijas un, lai kvalifikāciju izietu - tur tomēr vajag būt konsistentam uz visu to, ko tu dari," vērtēja Apse.


Viņš stāstīja, ka savulaik viņam sacensībās gājis ļoti labi, taču pienācis brīdis, kad viņš "izaudzis" un vairs tik labi nesanāca.

"Vai nu man bija uztraukums, vai ceļi sāka trīcēt. Bet mans galvenais atskaites punkts skeitbordā ir tas, cik daudz prieka tas sagādā cilvēkam, kas skeito," norādīja Apse. Tas ir arī tas, ko viņš cenšas parādīt savos video. "Var teikt, ka tā ir tāda kā skeitborda propaganda," piebilda skeitbordists.

Kopš 2014.gada viņš ieguvis profesionālā skeitbordista statusu, jo pievienojies Element profesionālo skeitbordistu komandai. Cita starpā tas nozīmē, ka skeitborda veikalos visā pasaulē ir nopērkami dēļi ar viņa vārdu.

Ikdienā Apse daudz ceļo pa pasauli, iemūžinot video savus trikus. Vaicāts par sapņiem, viņš atzīst, ka vēlētos dzīvot Latvijā. "Mans sapnis varbūt būtu tāds, ka es varētu dzīvot Latvijā un būt profesionāls skeiteris, un man nebūtu obligāti jādzīvo Kalifornijas burbulī vai Barselonā," sprieda skeitbordists. Viņaprāt, šo sapni varētu palīdzēt realizēt interneta sniegtās iespējas.

Taujāts, vai ir kāds Latvijas produkts, ko vienmēr ņem līdzi ceļojumos, Apse atzina, ka tas ir Rīgas balzams. "Rīgas balzamu es parasti aizvedu un iedodu draugiem. Tagad, kad es biju Kalifornijā pēdējo reizi, man viens draugs teica - klausies, nu es visur meklēju, nekur nevar atrast to Rīgas balzamu," atstāstīja Apse.

Viņa sponsoriem esot skaidri zināms, ka visi nezina, kur ir Latvija. "Viņi strādā ar mani uz vienu roku, lai cilvēki uzzinātu šo mazo valstiņu."

Skeitbordists arī ieguvis augstāko izglītību biznesa vadībā Barselonā, bet pērn septembrī sāka mācības Ventspils augstskolā, jaunā maģistru programmā, kas izveidota sadarbībā ar Austrijas universitāti un orientēta uz biznesa menedžmentu ar eksportu.

Par savu trešo aizraušanos līdzās skeitbordam un studijām Apse sauc ģitārspēli. "Man ļoti patīk spēlēt ģitāru, un man dēļu sponsors pat nesen uzdāvināja ļoti labu elektrisko ģitāru ar pastiprinātāju. Es cenšos spēlēt ģitāru un pēdējā laikā sākt dziedāt kaut ko iemācīties, noti uztvert labāk. Man ir arī ģitāras skolotājs no Latvian Blues Band. Cerams, kādu dienu varēšu arī uzstāties. Es jau ļoti gribētu," stāstīja Apse. Kādā reklāmā apaviem, uz kuriem ir viņa vārds, fonā jau esot skanējusi arī viņa sacerētā dziesma.

Pirmo reizi Apse skeitborda dēli rokās paņēma sešu gadu vecumā, bet 11 gados jau sāka nopietni piedalīties sacensībās. 18 gadu vecumā viņš tika uzņemts Element Eiropas komandā un ar skeitošanu pelnīja naudu. 2014.gadā Apse tika uzņemts profesionālo skeitbordistu komandā, viņš divas reizes saņēmis Eiropas labākā skeitbordista balvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi