Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas supermens Dukurs nedomā par rekordiem un prēmiju lielumu

„Pa īstam mājās biju uz vienu nedēļu janvāra sākumā. Vēl uz dienu ieskrēju pēc Sanktmoricas posma janvāra beigās, visu laiku uz koferiem,” sarunā ar portālu Diena.lv sportista ikdienu iezīmē nu jau divkārtējais pasaules čempions Martins Dukurs. Jau nākamajā dienā pēc atgriešanās no ASV viņš zina, ka maijā sāksies gatavošanās nākamajai, pirmsolimpiskajai sezonai.
Ko izdevās apskatīt ASV, kur uz nedēļu paliki atpūsties pēc pasaules čempionāta?

Ja esi aizbraucis startēt sacensībās, tad koncentrējies tām un laika ceļošanai neatliek. Teorētiski esi tuvumā dažādām interesantām vietām, bet nav laika. Šo ceļojumu jau biju ieplānojis – apskatīju Vašingtonu un Ņujorku. Biju arī uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlēm – Kalgari uz vietējo Flames spēli ar Canucks, kā arī uz Vašingtonas un Ņujorkas Islanders maču. Abas divas bija skatāmas spēlēs ar pagarinājumiem. Vēlējos apmeklēt arī Ņujorkas Rangers un Bostonas Bruins maču, bet pārklājās grafiks – tieši tajā laikā spēlēja Rīgas Dinamo. Sekoju līdzi play-off un internetā vēroju spēles arī ASV.

Pēdējā gada laikā esi uzvarējis deviņās no desmit sacensībām. Vienīgā relatīvā neveiksme bija PK posmā Kēnigszē, kur paliki sestais..

To es biju aizmirsis jau pēc tās nedēļas nogales. Jā, man teica, ka varbūt tas būtu sava veida rekords, ja uzvarētu visas sacensības sezonā. Kļūdījos, paliku sestais – tas ir sports. Var paklupt, bet jāprot piecelties un iet tālāk.

Kāda ir Tava attieksme pret rekordiem, uzvaru sērijām?

Ir jādara tas, ko Tu dari, nevis jādomā par kādu rekordu sasniegšanu, medaļu lielumu vai prēmiju apjomu. Primārais ir sports – ja rekordi sanāks, tad sanāks. Ja domāsi par rekordiem, tad ir vismazākās iespējas, ka sanāks.

Par pasaules čempionātu Leikplesidā. Vai pašam sasniegtais rezultāts bija pārsteigums, ņemot vērā ne pārāk veiksmīgos treniņbraucienus un sasisto kāju?

Pēc treniņiem psiholoģiski bija grūti. Trasē nesanāca viena vieta, tad vēl kritiens. Zināju, ka varētu aizķerties trijniekā – braucieni nebija ideāli, bet tendence trasē bija laba. Pēdējā treniņā vācietis [Franks]Rommels mani apsteidza par astoņām sekundes desmitdaļām. Viņš nebija tālu no trases rekorda un šķita, ka viņš būs ļoti spēcīgs. Viņš treniņos brauca bez rezervēm un sanāca pārējos iebiedēt.

Labāk būt čempionam sacensībās, nevis treniņos..

Rommels uz sevi uzvelk spiedienu, tas viņam liek arī sacensībās saspringt un rādīt tikpat labus laikus. Es treniņos koncentrējos tīri uz braukšanu un sajūtām, ne tik daudz uz startu un rezultātu. Pārējo lieku kopā sacensībās. Vācieši treniņos cenšas radīt apstākļus maksimāli tuvu sacensībām, kāda nu kuram ir stratēģija. Pasaules čempionātā viss bija kārtībā un ar katru braucienu uzlabojās 3.virāžas izbraukšana, kas sagādāja problēmas treniņos.

Kas pārsteidza konkurentu vidū?

Tas noteikti bija krievs [Sergejs] Čudinovs. Visu sezonu viņš no manis startā atpalika pusotru desmitdaļu, pat divas. Čempionātā tās bija dažas simtdaļas. Ja ir forma, tad ir, bet te pēkšņi vienā posmā tā izšaut.. Pārsteidza arī jaunzēlandietis [Bens Senfords] ar bronzu pasaules čempionātā. Ar tik švaku startu iebraukt trijniekā – cepuri nost!

Tavs vecākais brālis Tomass stāstīja, ka Senfords daudz trenējas Leikplesidā..

Jā, bet amerikāņi arī trenējas un viņiem starti ir daudz labāki. Braucieni vietējiem sportistiem nebija tik labi kā Jaunzēlandes skeletonistam. Turklāt, viņš vairāk trenējas pats par sevi, tāda īsta trenera viņam nav.

Tavā kolekcijā trūkst tikai olimpiskā zelta. Kas zināms par Soču trasi, kur 2014.gadā būs jācīnās par medaļām?

Mums nākamajā sezonā tur paredzēts posms, tad varēšu pateikt ko vairāk. Cik zināms, trase ir ātra, bobs tajā sasniedz pat 140 km/h lielu ātrumu. Vairākās vietās trase iet pret kalnu – tas nozīmē, ka ir svarīgi tās vietas izbraukt pareizi, jo kļūdas gadījumā tas būs dubultzaudējums. Trasei ir ātra augšējā daļa – gan  2002.gadā Soltleiksitijā, gan 2010.gadā Vistlerā bija tāpat. Sočos ir divas līkās taisnes, parasti trasēm tāda ir tikai viena. Esot interesanta – tāda kombinācija starp Turīnas un Soltleiksitijas trasēm. Man stāstīja, ka ar bobu problēmu nobraukt neesot, problēma ir uzrādīt labu laiku.

Kādi ir pasaules čempiona tuvākie plāni?

Nobrauksim 17.martā Siguldas trasē, kur notiks pasākums Ledus trašu zvaigznes un karaļi. Pēc tam vēl mazliet pabrauksim. Aprīlis sanāks brīvāks, atvilkšu elpu. Sāksies organizatoriskie jautājumi – jāpasūta slidas, jāorganizē transports materiāliem. Tāpat jāplāno budžets un jāiet pie sponsoriem ar piedāvājumu. Maijā sāksim gatavoties nākamajai sezonai, būs pirmās treniņnometnes.

Būvēsi jaunu skeletonu?
Ir ideja pārbūvēt pērnā pasaules čempionāta kamanu, un nākamo sezonu pamēģināt pabraukt. Esošais skeletons iet ļoti labi, pagaidām to likšu malā. Ir doma izmainīt tādas mazas nianses: lai būtu ērtāk turēties braukšanas laikā un tamlīdzīgi. It kā sīkumi, bet citreiz tas spēlē lielu lomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi