Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Meldonija lietošanā pieķertā Latvijas gargabalniece Kuzņecova diskvalificēta uz četriem gadiem

Pēc dopinga lietošanā pieķertās gargabalnieces Kristīnes Kuzņecovas diskvalifikācijas par šī gada Latvijas čempioni maratonskrējienā apstiprināta Viviana Kirilova, informēja Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS)

Kuzņecova 18.septembrī uzvarēja Valmieras maratonā, kas reizē bija arī Latvijas čempionāts šajā distancē, taču pēc sacensībām nodotajās analīzēs skrējējas organismā tika konstatēta aizliegtā viela meldonijs, tāpēc LVS viņai piesprieda četru gadu diskvalifikāciju.

Pārbaudi sportistei veica Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļa, bet pozitīvs rezultāts konstatēts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) akreditētā laboratorijā.

LVS valde, iepazīstoties ar Veselības ministrijas Antidopinga komitejas lēmumu un sportistes paskaidrojumu, šomēnes nolēmusi sportisti sodīt un anulēt visus viņas rezultātus, kas sasniegti kopš 18.septembra.

Līdz ar to par Valmieras maratona uzvarētāju un arīdzan Latvijas čempioni kļuvusi Kirilova, kura distanci veica trīs stundās, 12 minūtēs un 34 sekundēs. Savukārt pie sudraba medaļas nu tikusi orientieriste Līga Ārniece, kura bija gandrīz divas minūtes lēnāka par Kirilovu, bet trešā vieta piešķirta Anastasijai Gerasevai, kura distanci noskrēja nedaudz ilgāk kā trīs ar pusi stundās.

LVS arī norāda, ka Kuzņecova diskvalifikācijas laikā nekādā statusā nedrīkst piedalīties sacensībās, ko apstiprina vai rīko LVS vai tās dalīborganizācijas. Tiesa, Kuzņecova var piedalīties apstiprinātās antidopinga izglītības vai rehabilitācijas programmās.

Tāpat LVS aicina visus aktīvā dzīvesveida piekritējus, garo distanču skrējējus, dažādu pusmaratona, maratona un ultra garo distanču sacensību dalībniekus, tostarp amatierus, sekot līdzi savam ikdienas uzturam un medikamentu lietošanai.

LVS atgādina, ka ikvienam skrējējam, kurš piedalās sacensībās, ko rīko LVS vai tās juridiskais biedrs, var tikt veikta dopinga kontrole sacensību norises dienā.

LETA jau vēstīja, ka meldonijs, kas ir medikamenta Mildronāts aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts pirms gada. Šogad tas kļuvis par "populārāko" dopingu pasaulē, jo tā lietošanā pieķerti ļoti daudzi sportisti, tajā skaitā slavenā tenisiste Marija Šarapova. Septembrī ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvjiem tikās arī Latvijas farmācijas kompānijas AS Grindeks pārstāvji, tomēr viņiem neizdevās panākt Mildronāta aktīvās vielas izņemšanu no aizliegto vielu vidus, un to būs aizliegts lietot arī 2017.gadā.

WADA līdz 30.septembrim bija pagarinājusi periodu, kura laikā meldonija lietošanā pieķertie sportisti varēja izvairīties no diskvalifikācijas, ja viņu organismā konstatēts neliels daudzums šīs vielas.

Iepriekš bija apstiprināts, ka pirmais Latvijas sportists, kura analīzēs tika konstatēts meldonijs, bija soļotājs Arnis Rumbenieks, tomēr tā bija ļoti minimāla deva un saudzīguma perioda laikā, līdz ar to sportistam bija iespēja piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi