Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Norvēģis Karlsens triumfē pasaules šaha čempionātā ātrspēlē un blicā

Gada nogalē daudz kur pasaulē ir brīvdienas. Citi svin Jēzus dzimšanas dienu, citi vienkārši atpūšas, vēl citi noskatās visas Viens pats mājās un Cietais rieksts filmas, bet šaha entuziasti sēž zem eglītes, skatoties šaha mačus.

No 26. līdz 30. decembrim Maskavā, Lužņiku stadionā, kur pirms gada notika Pasaules kauss futbolā, norisinājās Pasaules čempionāts šaha ātrajās “distancēs” - ātrajā (rapid) un ātrspēles (blics) šahā. Pilnais sacensību nosaukums nedaudz atbilst šaha tematikai: King Salman World Rapid & Blitz Championship. Saūda Arābijas karalis Salmans bin Abdulazizs Al Sauds ir liels šaha atbalstītājs un viens no šī turnīra galvenajiem sponsoriem. Tomēr pirms dažiem gadiem čempionāts nevarēja notikt pie paša karaļa Saūda Arābijā, jo ne visiem dalībniekiem bija atļauts ierasties pie viesmīlīgajiem arābiem uz čempionātu, visvairāk tas skāra spēcīgos Izraēlas šahistus. Tamdēļ demokrātiskā FIDE (Starptautiskā šaha federācija) pārcēla karaļa Salmana čempionātu uz Krieviju, pēdējos gados tas notiek Maskavā un Sanktpēterburgā.

"Vai šahs ir bīstams?
Jā, jo aizmiegot var uzkrist uz laidņa un izdurt aci."

Šis ir izplatītākais joks par šahu, tomēr, karaļa Salmana blica un rapida čempionāts bija tāds, kur figūras pārvietojās nevis lēni, bet zibenīgi, un laika gulēšanai partijas laikā nebija nemaz. Ja klasiskajā šajā videoieraksti dažkārt izskatās pēc statiskām bildēm, jo šahisti mēdz sastingt, tad šaha ātrajā versijā uzreiz var pateikt, kad skaties video, kad – foto. Rapidā katram spēlētājam tika dotas 15 minūtes uz partiju un 10 sekundes par gājienu, bet blicā spēles temps bija ļoti ātrs – 3 minūtes uz partiju un 2 sekundes par gājienu. Pirmo reizi redzot šādu spēles ātrumu, cilvēkam no malas varētu likties, ka šaha figūras tiek liktas, kur pagadās, un ka īsti nav iespējams tik īsā laikā apdomāt savu gājienu. Tomēr izspēlētās partijas, kā rāda datoranalīze, ir ļoti augstas kvalitāties. Galu galā, šajā turnīrā piedalījās paši spēcīgākie pasaules šahisti.

Par uzvarētāju abos turnīros kļuva norvēģis Magnuss Karlsens, iegūstot attiecīgi 11,5 no 15 punktiem rapida turnīrā (nezaudējot nevienu partiju), un 16,5 no 21 blica turnīrā (zaudējot tikai vienu partiju no 21!). Šahā 1 punkts pienākas par uzvarētu partiju, 0,5 punkti par neizšķirtu un 0 punkti par zaudētu partiju. Norvēģu čempions nu kļuvis par šaha pasaules čempionu visos trijos iespējamajos veidos: klasiskajā šahā, rapidā un blicā.

Karlsena sasniegums ir ievērojams, tomēr par turnīra atklājumu kļuva 16 gadus vecais irānis Alireza Firudža, kurš sarežģīto attiecību dēļ starp Irānu un Izraēlu, arī ar Saūda Arābiju, šajā turnīrā nestartēja zem zavas valsts karoga, bet pārstāvēja Starptautisko šaha federāciju. Firudža rapida turnīrā sagādāja sensāciju, izcīnot sudraba medaļu. Arī blica turnīrā viņš pieradīja, ka 2. vieta nebija nejaušība, un izcīnīja augsto 6. vietu. Firudžam tiek paredzēta spoža nākotne šaha pasaulē. Daudzi eksperti paredz, ka, iespējams, tieši vinš tuvākajos gados varētu būt nopietnākais Karlsena pretinieks cīņā par pasaules šaha čempiona titulu. Šobrīd irāņu šahists ir pārdomās par valsts piederības maiņu, jo ir skaidrs, ka zem savas valsts karoga viņam būs ierobežotas iespējas piedalīties starptautiskās sacensībās. Varbūt talantīgais šahists varētu startēt zem Latvijas karoga? Cerams, Latvijas šaha federācija jau ir izteikusi šādu piedāvājumu.

Čempionāts aizritēja bez Latvijas pārstāvijiem un bez īpašiem skandāliem. Abi šie fakti gan nav savā starpā saistīti. Par nopietnāko starpgadījumu var uzskatīt čempiona Magnusa Karlsena iestrēgšanu liftā uz īsu brīdi pirms kārtējās partijas sākuma. Tomēr viss beidzās labi un norvēģis laicīgi paspēja uz partiju - pretējā gadījumā, Karlsenam paliekot turpat liftā, viņš varēja zaudēt partiju uz laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi