Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirmā olimpisko spēļu transpersona paliek bez rezultāta svarcelšanas sacensībās

Jaunzēlandietei Lorelai Hubardai, kura kļuva par pirmo transpersonu, kas startējusi olimpiskajās spēlēs, pirmdien Tokijā neizdevās pārvarēt sākuma svaru svarcelšanas sacensībās svara kategorijā virs 87 kilogramiem.

43 gadus vecā Lorela Hubarda piedzima kā Gavins Hubards un junioru gados nodarbojās ar svarcelšanu, lai kļūtu "vīrišķīgāks", tomēr 2012. gadā viņa uzsāka hormonu terapiju un pieņēma Lorelas vārdu. 2017. gadā Lorela pēc 15 gadu pārtraukuma atsāka piedalīties svarcelšanas sacensībās, turklāt uzreiz debitēja starptautiskā līmenī, allaž izraisot lielu ažiotāžu un pārsvarā kritiku, jo daudzi uzskata, ka šādas sportistes dalība nav godīga. Jau tajā pat gadā viņa izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā.

Atlasē uz Tokijas olimpiskajām spēlēm Hubarda kvalifikācijas rangā ierindojās 15. vietā un tika izvēlēta dalībai prestižākajās sacensībās. Publisku atbalstu viņai paudusi arī Jaunzēlandes premjerministe Džasinda Ārdērna un pirmdien Hubarda kļuva par pirmo transpersonu, kas piedalījusies olimpiskajās spēlēs. Starptautiskā Olimpiskā komiteja paziņojusi, ka sporta veidu federācijām pašām ir jāizlemj vai tās ļauj transpersonām piedalīties savās sacensībās. Hubarda izpildīja visas prasības, ko noteica Starptautiskā Svarcelšanas federācija, tāpēc drīkstēja startēt.

Tomēr olimpiskā debija Hubardai pirmdien izvērtās neveiksmīga. Kā sākuma augstumu raušanā viņa pieteica 120 kilogramus, ko nespēja pacelt, bet pēc tam divas reizes nepacēla arī 125 kilogramus. Tuvākais bija otrais mēģinājums jeb pirmais ar 125 kilogramiem, kurā stienis tika pacelts virs galvas, bet divi no trim tiesnešiem uzskatīja, ka sportiste bija pārāk izliekusi savu elkoni. Ja tiktu pacelti šie 125 kilogrami, viņa raušanā būtu dalījusi ceturto vietu.

Hubarda ar medijiem runā reti, bet 2017. gadā izteikusies, ka neuzskata sevi par piemēra rādītāju citām transpersonām. "Es ceru, ka cilvēki mani atbalstīs, bet neesmu tā, kas piespiedīs viņus to darīt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi