Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šahisti atgriežas no Lielā Ķemeru tīreļa

Trešdien tika aizvadīta septītā no vienpadsmit kārtām Rīgā notiekošajā FIDE Chess.com Grand Swiss šaha turnīrā. Dienu iepriekš šahistiem bija brīvdiena, un liela daļa to pavadīja pastaigā Lielajā ķemeru tīrelī. Iespējams, mierīgā Latvijas purva ainava un svaigais gaiss bija nedaudz atslābinājusi šaha lielmeistarus, jo septītajā kārtā pie pirmajiem desmit līderu galdiņiem gandrīz visas partijas beidzās neizšķirti. Vienīgo rezultatīvo partiju izspēlēja viens no turnīra favorītiem Alireza Firoudža (Francija), kurš apspēlēja Jevgēniju Najeru (Krievija). Tā Firoudža kļuvis par turnīra līderi.

Latvijas lielmeistars Arturs Neikšāns nospēlēja neizšķirti pret Krievijas pārstāvi Aleksandru Rahmanovu, bet Ņikita Meškovs zaudēja Ēģiptes lielmeistaram Adly Ahmedam. Laura Rogule zaudēja bijušajai pasaules čempionei Antoanetai Stefanovai (Bulgārija), bet Madara Golsta atzina Eiropas čempiones Elinas Danielianas (Armēnija) pārākumu. Vienīgo uzvaru Latvijai septītajā kārtā guva Normunds Miezis, kurš uzvarēja Madagaskaras starptautisko meistaru Rakotomaharo Antenainu. Pēc spēles Miezis dalījās iespaidos par turnīru: “Šis ir ļoti stiprs turnīrs. Tikai tad, kad esi tajā pa īstam iekšā, to saproti. Šeit praktiski ir tikai profesionāļi. Mēs, Latvijas spēlētāji, esam pusprofesionāļi. Ja es šādu turnīru spēlētu pirms 20-25 gadiem, mana motivācija un spēles stiprums būtu pavisam cits. Bet tagad esmu viens no pieciem vecākajiem spēlētājiem, un pēc reitinga pats pēdējais. Šahs šajā gadsimtā ir sācis veidoties par nopietnu sportu, jo viena partija var ilgt septiņas, astoņas stundas, un tam vajadzīga arī laba fiziskā sagatavošanās."

Ņemot vērā, ka fiziskajai izturībai šahā ir arvien lielāka nozīme, svētdien un pirmdien kopā desmit turnīra dalībniekiem tika veiktas dopinga analīzes. Turnīrs noslēgsies svētdien, kad būs skaidrs, kuri divi labākie šahisti no Rīgas atvērtā turnīra un kura labākā dāma no sieviešu turnīra nākamgad turpinās cīņu par pasaules šaha čempiona titulu.

Kopā atklātajā turnīrā piedalās 108 šahisti un sieviešu turnīrā 50, kopā spēlētājiem pārstāvot 42 valstis. Kopējais turnīru balvu fonds ir 550 000 ASV dolāri, no kuriem pirmās vietas ieguvējs atklātajā turnīrā saņems 70 000, un sieviešu turnīra uzvarētāja 20 000 ASV dolāru.

Visām šaha partijām var sekot tiešraidē https://grandswiss.fide.com/ , partiju sākums katru dienu ir 14.00 pēc Latvijas laika. Turnīrs notiek, ievērojot stingrus drošības pasākumus, klāt neesot skatītājiem. 

Atvērtā turnīra rezultāti pēc 7. kārtas: 1. Firouzja Alireza (FRA) 5,5 punkti 2. Vachier-Lagrave Maxime (FRA) 5 punkti 3. Sasikiran Krishnan (IND) 5 punkti 4. Shirov Alexei (ESP) 5 punkti 84. Neikšāns Arturs (LAT) 2,5 punkti 90. Miezis Normunds (LAT) 2,5 punkti 107. Meškovs Ņikita (LAT) 1,5 punkti 

Sieviešu turnīra rezultāti pēc 7. kārtas: 1. Lei Tingjie (CHN) 6 punkti 2. Paehtz Elisabeth (GER) 5,5 punkti 3. Kosteniuk Alexandra (RUS) 5 punkti 28. Rogule Laura (LAT) 3,5 punkti 49. Golsta Madara (LAT) 1,5 punkti 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi