Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Šahs "mēra" laikā

Pasaules šaha federācija tikko nākusi klajā ar rekomendāciju – pirms šaha partijas pretinieki nedrīkst sarokoties savā starpā. Tā ir nopietna rekomendācija, jo šahā pirms spēles rokasspiediens ir tik svarīgs, ka, to neizdarot, var tikt piešķirts zaudējums partijā. Šis paziņojums nāca laikā, kad Prāgā ir sācies pasaules komandu čempionāts senioriem un daudzviet Eiropā un pasaulē tiek atcelti dažādi šaha turnīri, baidoties no strauja šahistu skaita samazināšanās koronavīrusa dēļ.

Aptuveni 50 interesentu, kuru vidū bija arī Latvijas vēstnieks Zviedrijā Marģers Krams, šonedēļ sapulcējās Rīgā, lai klātienē uz lielā demonstrāciju ekrāna SEB Inovāciju centrā noskatītos divu šaha komandu cīņu (Pro Chess League ietvaros), kura norisinājās internetā. Kā jau kārtīgam sporta pasākumam pieklājas, šaha partijas tika komentētas. Šoreiz to darīja lielmeistari Arturs Neikšāns un Dana Reizniece-Ozola.

Mačā cīnījās šaha klubi Chessbrahs (Kanāda) un Wasabis (Zviedrija), kuras dalībnieki katrs atradās dažādās pasaules vietās.  Četri dalībnieki no katra kluba viens ar otru izspēlēja pa partijai, kopā aizvadot 16 cīņas. Uz katru partiju spēlētājam tika dotas 10 minūtes un papildu divas sekundes par katru izdarīto gājienu. Divi no Zviedrijas kluba atradās pasākuma norises vietā, slēgtā telpā blakus skatītājiem, pārējie spēlētāji pieslēdzās mačam no savām mājām, izmantojot internetu.

Pirms mača sākuma portāla chess.com biznesa attīstība direktors Niks Bartons stāstīja, ka Latvijā 3% no iedzīvotāju skaita (ap 60 000) regulāri spēlē šahu internetā.

Šāds skaits bija liels pārsteigums visiem klātesošajiem, daži pat spītīgi attiecās noticēt, ka Latvijā ir tik daudz aktīvo šahistu, kuri nenāk uz turnīriem klātienē, bet šaha cīņas aizvada pie datoriem vai telefonos. Vidēji dienā portālā spēlētāji no visas pasaules izspēlē četrus miljonus šaha partiju.

Pirms mača Latvijas pārstāvis Ņikita Meškovs stāstīja, ka zina gadījumus, kad viņa pretinieki ir analizējuši viņa partijas, kuras viņš ir spēlējis internetā, lai labāk sagatvotos pirms gaidāmās ciņās.

Līdz šim profesionāļu aprindās ierasts bija, ka tiek analizētas oficiālās partijas, kuras ir izspēlētas klātienes turnīros.

Abu klubu gaidāmajā mačā izteikti favorīti bija Kanādas klubs, kura sastāvā spēlēja tādi lielmeistari kā Aleksandrs Griščuks un Anišs Giri, kuri šomēness piedalīsies atlases turnīrā, kura uzvarētājs iegūs tiesības spēlēt maču par pasaules čempiona titulu pret esošo pasaules čempionu Magnusu Karlsenu. Viņu kluba biedrs bija šobrīd viens no redzamākajiem šahistiem pasaulē – Alireza Firudža, kurš nesen uzvarēja spēcīgu turnīru Prāgā un kurš ir tikai 16 gadus vecs. Ceturtais kanādiešu komandas dalībnieks bija Ivans Saričs no Horvātijas. Zviedrijas komandā spēlēja jau pieminētais Ņikita Meškovs, Āfrikas spēcīgākais šahists Bassems Amins no Ēģiptes un Nils Grandeliuss ar Ferdinandu Helleru no Zviedrijas, kurš tika atzīts par elegantāk ģērbto šahistu visā turnīrā.

Pirms mača vistuvāk rezultātu prognozēja latviešu lielmeistars Normunds Miezis, kurš bija atnācis apskatīties maču klātienē, viņa prognoze 10:6 Kanādas kluba labā. Neskatoties uz līdzjūtēju ovācijām, kuras atskanēja pēc katra labi izdarītā gājiena uz šaha galdiņa ekrānā, Zviedrijas klubs cieta zaudējumu ar 4,5:11,5. Šaha mačos 1 punkts pienākas par uzvaru partijā, 0,5 par neizšķirtu un 0 par zaudētu partiju.

Top komentāri

ha, ha
h
Boksēties arī varētu virtuāli - lai zvetē ar sensoriem piebāztus maisus, un dators sarēķinās, kurš stiprāks.
Andris Poga
A
Klātienē nespēlē tāpēc, ka nav kur iet! Pie jauniešiem pieaugušos nelaiž, uz Rīgu arī nevar izbraukāt.. Rukā on-line.. ^^
Latvju puika
L
Es no šaaha neko nesaprotu bet atkal no bailēm pietaisīju bikses divreiz pa šķidro !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi