Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Samoilovs: Nekļūšana par klasisku pludmales volejbola pāri ir mūsu priekšrocība un trumpis

Latvijas vadošais un viens no labākajiem pludmales volejbola duetiem pasaulē Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš nav klasisks pāris šajā sporta veidā, bet tas viņiem ir priekšrocība un trumpis, uzskata Samoilovs.

Pludmales volejbolisti Samoilovs un Šmēdiņš nav klasisks šī sporta veida duets, kur viens no pāriniekiem ir augumā garāks un izteikts bloķētājs, bet otrs īsāks un spēlē tikai aizsardzībā. "Tā noteikti ir priekšrocība un mūsu trumpis. Mēs varam kardināli mainīt savu spēles zīmējumu. Genādijs (Samoilovs - tēvs un treneris) treniņprocesā saka, ka viņš negrib, lai mēs būtu mūziķi, kas spēlē pēc notīm, bet spēlētu džezu. Proti, lai mēs spēlētu dažādi. Mēs trenējam visu, lai būtu daudzpusīgi," sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Samoilovs.

Aptuveni pusotru mēnesi Samoilovs un Šmēdiņš aizvadīja treniņnometnē Ēģiptē, kur tika ieguldīts smags darbs, tomēr bez traumām neizdevās iztikt - Samoilovam plīsa muskulis. "Savainoju vēdera presei sānu muskuli. Ārsts teica, ka šī trauma ir ļoti populāra hokejistiem. Divas dienas trenējām gremdservi. Bija jāuztaisa kādas simt serves. Muskulis mazliet neizturēja - vajadzēja vairāk izstaipīties," atzina volejbolists. "Nedēļa man bija pilnībā brīva, pēc tam pakāpeniski atsāku trenēties, bet nometnes beigās atkal varēju darīt visu, izņemot gremdservi un uzbrukuma sitienu. Ārsts pateica, ka tagad viss ir sadzijis, kas dod psiholoģisku atvieglojumu."

Otrdien agri no rīta Samoilovs un Šmēdiņš devās uz Brazīliju, kur nākamajā nedēļā Riodežaneiro risināsies sezonas pirmais Pasaules kausa "Grand Slam" posms. Līdz turnīram Latvijas duets trenēsies un aizvadīs sparinga mačus ar citiem pāriem. "Tur būs daudz pāru - ar dažiem ir labākas attiecības, ar dažiem ne tik ļoti. Sarunājām treniņus ar Krievijas pirmo pāri (Konstantīnu Semjonovu un Vjačeslavu Krasiļņikovu). Būs arī brazīlieši Evandru Gonsalvešs Oliveira un Pedru Solbergs Salgadu, kā arī amerikāņi Džeikobs Gibs un Keisijs Patersons."

Pēc "Grand Slam" posma Samoilovs un Šmēdiņš turpinās treniņus atsevišķi - Samoilovs dosies uz Dubaiju, kur projekta gaitā viņš vadīs treniņus un trenēsies arī pats, savukārt Šmēdiņš sezonas galvenajiem mačiem turpinās gatavoties mājās. Pēc tam no 25.marta līdz 10.aprīlim abi kopā dosies uz treniņnometni Losandželosā. "Uzrakstīju kanādiešiem Benam Sekstonam un Čeimam Šelkam, kuri tur dzīvo un trenējas. Arī ar Patersonu/Gibu sarunājām konkrētas dienas un laikus treniņiem. Amerikāņiem arī piektais un sestais pāris ir augsta līmeņa, viņi visi būs tur uz vietas," pastāstīja Samoilovs.

Pašlaik Riodežaneiro olimpisko spēļu rangā Samoilovs un Šmēdiņš ieņem piekto vietu, kaut daļu pagājušās sezonas viņi nevarēja startēt traumu dēļ. Olimpiskā ranga uzskaite noslēgsies 13.jūnijā. Rēķinot katram pārim rezultātus no 12 labākajiem turnīriem, pēc ranga 15 vadošie pāri izcīnīs ceļazīmi uz Olimpiādi. Treneri un paši sportisti atzīst, ka jau par 99% olimpiskajām spēlēm ir izdevies kvalificēties.

"Pirmkārt, psiholoģiski tas ir atvieglojums. Atceroties Pekinu un Londonu, līdz pēdējam turnīram bija jāstartē un naktīs nevarēja gulēt. Tagad varam koncentrēties darbam un par to nav jādomā. Tas arī bija fiziski grūti, jo no paša pirmā turnīra vajadzēja rezultātu. Tagad varam spēlēt testa režīmā. Galvenais mērķis ir visu izmēģināt, lai uz olimpiskajām spēlēm sasniegtu optimālo formu," norādīja Samoilovs.

Šogad treniņu vadību vairāk uzņēmies Jāņa Šmēdiņa tēvs un otrs volejbolistu treneris Andris Šmēdiņš, savukārt Genādijs Samoilovs veic mazāku apjomu nekā līdz šim. "Viņi ir atšķirīgas personības ar dažādiem uzskatiem. Genādijs ir vairāk spēka volejbola piekritējs, kurš uzskata, ka fiziskā sagatavotība ir vissvarīgākā, savukārt Andris vairāk strādā pie tehniskajām niansītēm. Genādijs trīs gadus vadīja pilnībā visu treniņprocesu Hurgadā, tāpēc šogad vairāk iesaistījās Andris, kuram ir jauns skatījums. Tomēr pieturamies pie pārbaudītā treniņprocesa, un nekas daudz nav mainījies. Genādijs tāpat treniņos nevar klusēt un sēdēt mierīgi," sacīja Samoilovs.

Olimpiskajā gadā Samoilovs mazāk laika veltīs ārpussporta aktivitātēm, lai vairāk koncentrētos pludmales volejbolam. "Pabeidzu studijas. Tieši pirms braukšanas uz Ēģipti nokārtoju visus eksāmenus un ieguvu pirmā līmeņa diplomu tiesību zinībās. Par tālākām mācībām vēl domāšu, jo man arī ir maģistra grāds finansēs. Vajadzētu laikam arī trenera izglītību. Labākajā gadījumā varētu spēlēt pludmales volejbolu vēl kādus deviņus gadus, bet tas ir maksimums. Ar to dzīve nebeidzas. Gribētu palikt pludmales volejbolā - kā treneris, strādāt ar menedžmentu vai valstiskās organizācijās. Gribu turpināt sporta veida attīstību, bet par to domāšu pēc Olimpiādes."

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tāpat tūrē būs pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Līdz olimpiskajām spēlēm Samoilovam un Šmēdiņam paredzēts starts arī Eiropas čempionātā, kas no 1. līdz 5.maijam risināsies Bīlē, Šveicē. Kā zināms, Latvija pērn kļuva par kontinenta čempioni.

Šogad drīz pēc olimpiskajām spēlēm no 1. līdz 4.septembrim Jūrmalā arī notiks "Masters" kategorijas sacensības, kurās plāno piedalīties arī Samoilovs un Šmēdiņš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi