Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brazīlijas futbolisti nesalauž Šveici un Pasaules kausu sāk ar neizšķirtu

Viena no turnīra favorītēm Brazīlijas futbola izlase svētdien Krievijā notiekošā Pasaules kausa pirmajā mačā nospēlēja 1:1 (1:0) ar Šveici.

E apakšgrupas mačā vārtus Brazīlijas izlases labā guva Filipe Koutinju, kamēr šveiciešiem vienīgo reizi izcēlās Stīvens Zūbers.

Jau no mača sākuma brazīlieši centās iegūt iniciatīvu un radīt spiedienu uz Šveices valstsvienības vārtiem. Pēc spēlētām desmit minūtēm teicamu izdevību neizmantoja Paulinju, kurš sita no tuvas distances.

Cīņas ievadā Brazīlija diktēja spēles toni, kas ļāva atklāt rezultātu - 20.minūtē ļoti precīzu tālsitienu, pamatīgu iegriežot bumbu, izpildīja Koutinju, raidot spēles galveno instrumentu vārtos. Pēc šāda notikumu pavērsiena spēles gaita kļuva nedaudz mierīgāka, bet pirmo puslaiku ar 1:0 vadībā noslēdza Brazīlija.

Jau ar otrā puslaika sākumu Šveices valstsvienība metās uzbrukumā, kas diezgan ātri vainagojās panākumiem - 50.minūtē pēc stūra sitiena vārtus ar galvu guva Zūbers. Turpinājumā šveicieši gan noplaka un vairs tik ļoti nemetās uz brazīliešu vārtiem.

Spēles izskaņā cīņa bija izlīdzinājusies, bet vairāk vārtus centās iekarot Brazīlijai. Vairākas reizes uzbrukuma smailē nonāca brazīliešu lielākā zvaigzne Neimars, pret kuru gan itin bieži tika pārkāpti noteikumi. Tāpat aktīvs pēc nākšanas laukumā uz maiņu bija Robērtu Firminu, taču pāris viņa sitieni lidoja mērķim secen.

Pašās spēles beigās pāris reizes teicami vārtos nospēlēja Šveices vārtsargs Jans Somē, kurš atvairīja bīstamus pretinieku sitienus, bet jau kompensācijas laikā draudīgu sitienu veica brazīlietis Miranda, bumbai lidojot tikai nedaudz garām šveiciešu vārtiem.

Kompensācijas laika noslēgumā tiešo brīvsitienu vēl izpildīja Neimars, taču brazīliešu uzbrukums bija nesekmīgs, Šveices futbolistam Fabianam Šēram atsitot bumbu, kas lidoja vārtos.

Brazīlija ir visu laiku veiksmīgākā Pasaules kausa dalībniece. Par pasaules čempioni tā kļuvusi piecas reizes - 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002.gadā. Kopumā šī valstsvienība Pasaules kausa izcīņā spēlējusi 21 reizi, pa divām reizēm vēl paliekot otrajā un trešajā vietā. Pirms četriem gadiem savās mājās notikušajā Pasaules kausā brazīlieši palika ceturtajā vietā, pusfinālā ar 1:7 kapitulējot Vācijai, bet cīņā par trešo vietu ar 0:3 zaudējot arī Nīderlandei.

Brazīlijas izlases līderis ir pasaules dārgākais futbolists Neimars, kurš februārī guva kājas traumu, tomēr tagad ir atgriezies ierindā.

Tikmēr Šveice Pasaules kausa finālturnīrā spēlē ceturto reizi pēc kārtas, bet kopumā četrgades nozīmīgākajā forumā piedalījusies desmit reizes. Labākais sasniegums tai bijis ceturtdaļfināla sasniegšana 1934., 1938. un 1954.gadā. Pirms četriem gadiem šveicieši Brazīlijā pārvarēja grupu turnīru, bet astotdaļfinālā tikai pagarinājumā ar 0:1 piekāpās vēlākai finālistei Argentīnai.

Šveices izlase bija arī Latvijas valstsvienības pretiniece šī turnīra kvalifikācijas kārtā.

Brazīlijas izlase pēdējos 12 mačos nav zaudējusi, bet pirms svētdienas spēles tai bija četru uzvaru sērija. Savukārt Šveicei pašlaik ir septiņu nezaudētu spēļu sērija.

Šveice ar Brazīliju iepriekšējo reizi tikās 2013.gadā, kad pārbaudes spēlē pieckārtējos pasaules čempionus uzvarēja ar 1:0.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam svētdien E apakšgrupas mačā Serbija ar 1:0 pārspēja Kostariku, bet vēl F apakšgrupā ar zaudējumu šo turnīru sāka pasaules čempione Vācija, kas negaidīti ar 0:1 piekāpās Meksikai.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāv šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Brazīlijas izlases sastāvs mačā pret Šveici: Alisons, Tjagu Silva, Marsēlu, Danīlu, Miranda, Kazemīru (Fernandinju, 60.min.), Filipe Koutinju, Viljans, Paulinju (Renātu Augūstu, 67.min.), Gabriels Žezūss (Robērtu Firminu, 79.min.), Neimars.

Šveices izlases sastāvs mačā pret Brazīliju: Jans Somē, Stefans Lihtšteiners (Mihaels Langs, 87.min.), Rikardo Rodrigess, Fabians Šērs, Manuels Akandži, Hariss Seferovičs (Briels Embolo, 80.min.), Granits Džaka, Valons Behrami (Deniss Zakarija, 71.min.), Stīvens Zūbers, Blerims Džemaili, Džerdans Šaķiri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi