Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

FOTO: Beļģijas futbolisti nervozā astotdaļfināla stadijas noslēgumā pārspēj ASV izlasi

Pasaules kausa izcīņas futbolā noslēdzošajā astotdaļfināla duelī Beļģijas izlase otrdien ar rezultātu 2:1 (0:0, 2:1) mača papildlaikā pārspēja ASV izlasi.

Spēles rezultātu papildlaika trešajā minūtē atklāja Beļģijas izlases pussargs Kevins de Braune, bet 12 minūtes vēlāk rezultātu uz tablo duboltoja uz maiņu nākušais raženais uzbrucējs Romels Lukaku. Tikmēr mača 107.minūtē vienīgais precīzais sitiens ASV valstsvienības rindās padevās malējam pussagram Džulianam Grīnam.

Līdz ar to Beļģijas izlase ceturtdaļfinālā tiksies ar Argentīnu, kas iepriekš otrdien astotdaļfināla mača papildlaikā ar 1:0 uzvarēja Šveici.

Jau spēles pirmajā minūtē jaunais Beļģijas izlases uzbrucējs Divoks Oridži no asa leņķa ielauzās pretinieku soda laukumā, vārtsargu nespējot pārspēt. Spēles ievadā kopumā abas izlases izrādīja pastiprinātu vēlmi uzbrukt sāncenšu vārtiem. 15.minūtē tiesnesis bija spiests pārtraukt spēli uz aptuveni minūti, jo laukumā izskrēja kāds līdzjutējs, kurš nekautrējās tur uzkavēties. Savukārt 18.minūtē pirmo dzelteno kartiņu mačā saņēma ASV izlases aizsargs Džefs Kamerons, par asu pārkāpumu pret reaktīvo beļģu malējo pussargu Drīsu Mertensu. Pirmā reālā vārtu gūšanas iespēja amerikāņiem radās 21.minūtē, kad Maikls Bredlijs izkārtoja teicamu sitienu pozīciju kapteinim Klintam Dempsijam, bumbu tverot pazīstamajam beļģu vārtsargam Tibo Kurtuā.

Tikmēr cīņas 23.minūtē otrā laukuma pusē Kevina de Braunes sitiens ar rikošeta palīdzību lidoja gar pašu ASV izlases vārtu stabu. Pirmā puslaika otrajā pusē daudz lielāks pārsvars duelī piederēja Beļģijas izlasei, kas manāmi kāpināja teritoriālo pārsvaru. Mača 32.minūtē savainojumā iedzīvojās ASV aizsargs Fabians Džonsons, kurš cīņu nespēja turpināt. Puslaika izskaņā Beļģija uzsāka pamatīgu ofensīvu pretinieku laukuma pusē, taču rezultāts uz tablo bija nemainīgs.

Otrā puslaika sākumā beļģi turpināja pārliecinoši cīnīties ASV vārtu tuvumā, kas teju 47.minūtē attaisnojās, kad Mertensa sitienu ar galvu vien ar pirkstu galiem atvairīja vārtsargs Tims Hovards. 53.minūtē lielisku uzbrukumu noorganizēja Beļģija, teicamu centrējumu soda laukumā izpildīja Jans Vertongens, tomēr ne de Braune, ne Oridži nespēja bumbu pāradresēt vārtu tīklā, bet brīdi vēlāk Oridži sitiens nodrebināja ASV vārtu pārliktni. Turpmākajās minūtēs sekoja viens beļģu uzbrukums pēc otra.

Cīņas 70.minūtē Oridži vēl vienu reizi nonāca teicamā sitiena pozīcijā, taču kārtējo reizi ASV izlasi glāba Hovards. Tikmēr sešas minūtes vēlāk uz maiņu nākušais Kevins Mirallass izskrēja vienatnē pret ASV izlases vārtiem, Hovardam sitienu ar pūlēm atvairot, bet brīdi vēlāk vārtsargs jau teicamu glāba komandu pēc Edena Azāra sitiena no distances. Pamatlaika izskaņā jau teju katrs Beļģijas izlases uzbrukums varēja noslēgties ar vārtu guvumu, tomēr izmisīgi par savu vārtu drošību cīnījās gan sāncenšu vārtsargs, gan aizsargi. Spēles kompnesācijas laikā uz maiņu nākušais ASV uzbrucējs Kriss Vondolovskis teju šokēja beļģus, nespējot trāpīt pustukšos vārtos.

Jau papildlaika pašā ievadā Beļģija tomēr "atslēdza" Hovarda sargātos vārtus, kad pretinieku aizsargu apjukumu izmantoja de Braune, gūstot savus piektos vārtu izlases rindās. Pēcāk jau ASV izlase daudz aktīvāk devās uzbrukumā, beļģiem atbildot ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Tikmēr 97.minūtē Hovards glāba izlasi pēc Lukaku sitiena no asa leņķa, bet 105.minūtē gan uzbrucējam izdevās izcelties, sitot precīzi no līdzīgas pozīcijas. Taču jau otrā papildlaika ievadā ASV izlasei izdevās rezultāta deficītu samazināt, kad vārtus guva uz maiņu nākušais Grīns. Pēcāk abām izlasēm radās bīstamas situācijas sāncenšu vārtu tuvumā, bet 113.minūtē Beļģijas izlasi no vārtu zaudējuma glāba Kurtuā, atvairot Dempsija sitienu no aptuveni sešiem metriem. Papildlaika izskaņā ASV izlase izmisīgi mēģināja rezultātu uz tablo izlīdzināt, taču nesekmīgi.

Tādējādi zināmi visi četri ceturtdaļfināla pāri. 4.jūlijā turnīra saimniece Brazīlija spēkosies ar Kolumbiju, bet Francija tiksies ar Vāciju. Savukārt dienu vēlāk Nīderlande spēlēs ar Kostariku, bet Argentīna ar Beļģiju.

Beļģija bija labākā G apakšgrupā, trīs mačos izcīnot tikpat panākumus. Vispirms nervu kutinošā duelī ar 2:1 tika pārspēta Alžīrija, bet pēc tam uzvarētas arī Krievijas (1:0) un Dienvidkorejas (1:0) komandas. Tikmēr ASV ar četriem izcīnītiem punktiem ieņēma otro pozīciju, jo vispirms ar 2:1 tika uzveikta Gana, bet pēc tam nospēlēts neizšķirti 2:2 ar Portugāli. Pēdējā apakšgrupas mačā gan tika ciests zaudējums, jo ar 0:1 nācās piekāpties Vācijas priekšā.

Beļģija no 1982. līdz 2002.gadam piedalījās sešos finālturnīros pēc kārtas, bet nākamajiem diviem nespēja kvalificēties. Labākais sasniegums ir 1986.gadā izcīnītā ceturtā vieta, bet kopš tā gada nav tikusi tālāk par astotdaļfinālu. ASV pirmajā turnīrā 1930.gadā cīnījās pusfinālā, bet pēc tam finālturnīros nepiedalījās no 1954. līdz 1986.gadam. Jaunāko laiku ērā komandas labākais sasniegums ir iekļūšana ceturtdaļfinālā 2002.gadā.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam.

Pasaules kausa izcīņas futbolā astotdaļfinālam kvalificējušās sešas Eiropas un piecas Dienvidamerikas komandas, bet grupu turnīru nepārvarēja neviena Āzijas vienība.

Valstsvienības bija sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīja trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpina cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Brazīlijai ticis gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950.gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978.gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Pasaules kausa izcīņa Brazīlijā pārliecinoši kļuvusi par dārgāko vēsturē, kas radījis dažādu sajūtu kontrastu valsts iedzīvotājos. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Brazīlijas varasiestādes kopā turnīram iztērējušas aptuveni 14 līdz 16 miljardus ASV dolāru (desmit līdz 11 miljardus eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā izmaksas 2010.gada Pasaules kausā Dienvidāfrikas Republikā.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiek izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijās precīzi ļauj noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitējusi tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija, bet trīs - Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece. Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

ASV izlases sastāvs - Tims Hovards, Omārs Gonsaless, Džefs Kamerons, Maikls Bredlijs, Mets Beslers, Demarkuss Bīzlijs, Klints Dempsijs, Džermeins Džounss, Alehandro Bedoja (Džulians Grīns, 105.min.), Greiems Zusi (Kriss Vondolovskis, 71.min.), Fabians Džonsons (Deandrē Jedlins, 35.min.).

Beļģijas izlases sastāvs - Tibo Kurtuā, Vensāns Kompanī, Jans Vertongens, Daniels van Bujtens, Tobijs Alderveirelds, Aksels Vitsels, Maruāns Fellaini, Kevins de Braune, Drīss Mertenss (Kevins Mirallass, 60.min.), Divoks Oridži (Romels Lukaku, 91.min.), Edens Azārs (Nasers Šadlī, 111.min.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi