Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Francija grūtā spēlē uzvaru Peru futbolistus un nodrošina vietu PK astotdaļfinālā

Francijas izlases futbolisti ceturtdien Jekaterinburgā grūtā Pasaules kausa (PK) finālturnīra C apakšgrupas spēlē ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja Peru valstsvienību, nodrošinot iekļūšanu sacensību astotdaļfinālā.

Vienīgos vārtus šajā mačā guva Francijas izlases talants Kilians Mbapē, kurš rezultātu atklāja cīņas 34.minūtē. Tikmēr Peru izlase neizmantoja vairākas labas izdevības panākt izlīdzinājumu, zaudējot arī cerības tikt izslēgšanas spēlēs.

Jau ziņots, ka citā šīs grupas spēlē Dānijas izlase ceturtdien cīnījās neizšķirti 1:1 (1:1) ar Austrāliju.

Pirms pēdējās kārtas C apakšgrupā Francijai ir seši, Dānijai četri, Austrālijai viens punkts, bet Peru abos mačos ir zaudējusi un bešā. Pēdējā kārtā Francija spēlēs ar Dāniju, bet Austrālija tiksies ar Peru.

Francijas un Peru izlašu spēle bija līdzīga, jo dienvidamerikāņi jau no mača pirmajām minūtēm nebaidījās uzbrukt, nedaudz vairāk arī kontrolējot bumbu. Laba iespēja sestajā minūtē bija Kristianam Kuevam, taču viņš no labas pozīcijas sita pāri vārtiem. Savukārt puslaika vidū iniciatīva pārgāja Francijas izlasei, kura izveidoja vairākus straujus un bīstamus sitienus, savu panākot 34.minūtē.

Vispirms trīs francūži devās straujā pretuzbrukumā, taču bumbu pie Peru soda laukuma zaudēja. Tiesa, tūdaļ to atguva Pols Pogbā, izmantojot pretinieku nesaprašanos, vēlāk soda laukumā piespēlējot Olivjē Žirū. Viņa sitiens tika bloķēts, tomēr bumba slaidā lokā lidoja vārtos, bet no tuvas distances to vārtu tīklā netraucēti ietrieca Mbapē.

Pēc gūtiem vārtiem spēles temps nedaudz kritās, tomēr otrajā puslaikā Peru izlase atkal nekautrējās doties uz priekšu. Lieliska izdevība panākt neizšķirtu 50.minūtē bija Pedro Akino, taču pēc tāla un spēcīga aizsarga sitiena bumba trāpīja pa vārtu "krustu".

Savukārt spēles beigu daļā tuvāk vārtu guvumam bija Francija, taču uz maiņu nākušā Usmana Dembelē sitiens bija neprecīzs. Pēdējās minūtē Francija pārliecinoši kontrolēja cīņas gaitu, saglabājot sev labvēlīgo rezultātu un izcīnot otro uzvaru turnīrā.

Francijas un Peru izlases līdz šim savā starpā nebija spēlējušas.

Pirmajā kārtā Francija ar 2:1 uzvarēja Austrāliju, bet Peru ar 0:1 zaudēja Dānijai.

Francija iepriekš piedalījusies 14 Pasaules kausa finālturnīros, lielāko sasniegumu gūstot 1998.gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006.gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja Itālijai, bet 1958. un 1986.gadā tā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai. Francūžu galvenais treneris ir Didjē Dešāns.

Savukārt Peru piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, taču pēdējo reizi šajā turnīrā spēlēja 1982.gadā. Labākais sasniegums tika gūts 1970.gadā, kad komanda aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Peruāņus cīņā vada galvenais treneris Rikjardo Gareka.

Vēl ceturtdien dienas pēdējā mačā plkst.21 D apakšgrupā spēlēs Argentīna un Horvātija.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Francijas izlases sastāvs - Igo Lorī, Benžamēns Pavārs, Rafaels Varāns, Samiels Umtiti, Liks Ernandess, Pols Pogbā (Stīvens N'Zonzi, 89.min.), N'Golo Kantē, Blēzs Matuidī, Antuāns Grīzmans (Nabils Fekirs, 80.min.), Olivjē Žirū, Kilians Mbapē (Usmans Dembelē, 75.min.);

Peru izlases sastāvs - Pedro Galjese, Luiss Advinkula, Kristians Ramoss, Alberto Rodrigess (Andersons Santamarija, 46.min.), Migels Trauko, Pedro Akino, Jošimars Jotuns (Džefersons Farfāns, 46.min.), Andrē Kariljo, Kristians Kueva (Rauls Ruidiass, 82.min.), Edisons Floress, Paolo Gverrero.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi