Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Laizāns: Ja izsauc uz izlasi, tas vienmēr ir liels gods, jebkura spēlētāja sapnis

Laika zobs nav iecirtis pussarga Jura Laizāna spēles kvalitātē pārāk dziļas risas. Ilggadējais Latvijas izlases vidējās līnijas balsts pratis pielāgoties apstākļiem, jaunākajām futbola tendencēm, mainīt spēles stilu un pat 34 gadu vecumā ir noderīgs valstsvienībai. Viņa rēķinā ir 112 spēļu izlasē. Vēl sešas, un viņš kļūs par otru visu laiku spēlēm bagātāko valstsvienības futbolistu, piekāpjoties vien Eiropas rekordistam, savam ilggadējam partnerim vidējā līnijā Vitālijam Astafjevam.

Ar Lietuvu un Slovākiju izcīnījāt punktu. Uz cik mērķējāt pirms spēlēm?

Uzdevums bija uzvarēt abās spēlēs, apsteigt tabulā Lietuvu - tāds bija mērķis. Diemžēl neizpildījām.

Uzvarot abus mačus, apsteigtu arī slovākus...

Jā, bet svarīgāk bija apsteigt tieši Lietuvu.

Pēc mača ar Slovākiju Pahars teica, ka vairāku iemeslu dēļ komanda nebija gatava uzvarēt Lietuvā. Kas tie bija par iemesliem?

Neizdevās spēle, neizveidojām tik daudz momentu. Tos, kas bija, neizmantojām. Varbūt lietuvieši bija mazliet labāk noskaņoti mačam, jo gribēja atspēlēties par zaudējumu Rīgā.

Piespiedu taktiskās izmaiņas arī ietekmēja rezultātu?

Tas nebija galvenais. Treneris izvēlas taktiku un sastāvu, bet spēlētājiem jāizpilda viņa prasības. Droši vien spēlētājos bija vaina - neizpildījām viņa prasības. Varbūt ne visi saprata, ko viņš gribēja. Neko darīt. Tāda spēle bija - ātri ielaidām vārtus. Paši iesitām, bet pēc tam skatījos atkārtojumu - vārti bija jāieskaita. Tiesnesis saskatīja pārkāpumu. Fertovam bija 100% moments, kuru viņš nerealizēja. Centāmies kontrolēt bumbu, un pirmajā puslaikā sanāca visai labi. Otrajā viņi nosēdās aizsardzībā un gaidīja mūsu kļūdu. Sagaidīja. Mums notika maiņas, kāds varbūt nenospēlēja savā pozīcijā. Iekritām pretuzbrukumā, bet bija pusmomenti, lai gūtu labāku rezultātu. Višņakovs varēja iesist, ja labāk apstrādātu bumbu.

Uzreiz pēc pirmajiem zaudētajiem vārtiem izpildīji soda sitienu no ļoti bīstamas pozīcijas.

Pirms mača biju vērojis vārtsarga darbības. Zināju, ka viņš dosies uz «sieniņas» pusi, cerot, ka es tur sitīšu. Nolēmu mēģināt pārsteigt ar sitienu tālajā stūrī pa zemi. Lai iesistu vai nu pats, vai lai kāds pielabo. Nesanāca sitiens.

Grieķijā tu ignorēji Fair Play likumu, un drīz pēc tam Rugins saņēma sarkano. Kāpēc izlēmi neatdot bumbu?

Ar grieķiem mums ir bagāta vēsture, ļoti labi zinām viņu metodes un netīros trikus: kā viņi provocē, kā spēlē. Tajā epizodē negribēju atdot bumbu, jo redzēju, kas notiek: kolīdz viņi izvirzījās vadībā, viņi iesēdās aizsardzībā, beidza spēlēt, sāka vilcināt laiku… Nebija pirmā reize tāda ar viņiem. Zināju, ka tur bija 100% simulācija no Samara puses, tāpēc negribēju atdot bumbu.

Uzskati, ka godīgas spēles principu nepārkāpi?

Jā. Tikai tiesnesis var apturēt spēli. Katru reizi, kad viņi nokrīt, viņi apzināti sit bumbu autā, cerot, ka mēs pēc tam atdosim. Bet, ja pārkāpuma un savainojuma nebija, tad kāpēc lai atdodu?!

Kāds Pahars ir kā treneris? Emocionālāks uz citu fona?

Domāju, ka visi treneri ir emocionāli.

Lobanovskis laikam vienīgais bija ar dzelzs seju!

(Smejas.) Jā, droši vien. Bet arī tas bija tikai no malas. Cik zinu, ģērbtuvēs viņš deva vaļā ne pa jokam. Pahars ir jauns, varbūt vēl ne tik pieredzējis galvenā trenera lomā, bet pienācis laiks, kad viņam jāstrādā. Viņš ir spēlējis Eiropā un guvis milzīgu pieredzi kā futbolists. Viņš pats vēl nesen spēlēja, lielāko daļu futbolistu ļoti labi pazīst, tāpēc mikroklimats komandā ir lielisks. Jebkurā brīdī ar viņu var parunāt par jebko. Runājot tieši par futbolu, protams, viņam ir grūti, bet ar katru maču un treniņu viņš krāj pieredzi. Gandrīz katrā mačā ir izmaiņas sastāvā, un neviens nevar būt drošs par spēlēšanu, kā tas varbūt bija agrāk.

Stājoties amatā, Pahars gribēja atgriezt tevi izlasē, bet viņš vēl nezināja, vai to gribēsi.

Ja izsauc uz izlasi, tas vienmēr ir liels gods, jebkura spēlētāja sapnis. Arī man, lai gan daudz esmu tur jau nospēlējis. Kad viņš man piezvanīja, biju pārsteigts, jo jau biju pieradis nedomāt par izlasi. Netiku aicināts trīs gadus. Droši vien pelnīti, jo man nebija lielas spēļu prakses. Vairs necerēju spēlēt izlasē. Kad viņš piezvanīja, jautāju, kāda loma man būs izlasē. Viņš teica, ka spēlēšu, ja būšu labākais treniņos. Piekritu nedomājot.

Droši vien tavu atgriešanos izlasē ietekmēja arī taktikas maiņa. Starkova izlasē centra pussargi joza no viena līdz otram soda laukumam, bet Pahara shēmā tavs darbalauks ir mazliet šaurāks.

Jā, mainījusies taktika. Pie 4-4-2 centra pussargiem jābūt, kā saka, box to box. Droši vien Pahars redzēja mani spēlējam Skonto sastāvā, kur biju balsta pussargs un bieži spēlēju tikai līdz centram. Mana galvenā loma ir sākt uzbrukumus, palīdzēt tajā aizsargiem un būt visu laiku centrā - zonā, no kuras visbiežāk tiek gūti vai izveidoti vārti.

Izlasei dažās dienās jāsagatavojas spēlei. Cik liela nozīme tajā ir spāņu trenerim, kas ir izlasē?

Viņi ir divi. Otrs, cik zinu, palīdz arī U-21 izlasei. Viņi atbild par fizisko gatavību. Agrāk mums tādu treneru nebija. Tagad mūs ļoti īsā laikā sagatavo spēlei. Piemēram, arī man pirms oktobra mačiem bija sīkas traumiņas. Šoreiz ļoti sāpēja mugura. Divu triju dienu laikā viņi mani dabūja uz kājām, viss bija kārtībā.

Starkovam pamatoti un nepamatoti tika pārmesta neuzticēšanās jaunajiem. Slavena ir karikatūra, kurā Astafjevs ir laukumā ar kruķiem. Nav bail reiz būt viņa vietā tādā karikatūrā?

(Smejas.) Tik ilgi es, protams, nespēlēšu. Nepietiks man spēku. Nebūšu izlasē tikai tādēļ, lai tur būtu. Tagad es un Koliņko daudz sakām jaunajiem spēlētājiem, lai viņi spēlē drošāk, lai viņi panāk rezultātu, jo cik tad ilgi mēs vēl spēlēsim?! Varbūt pusgadu, varbūt gadu vai divus. Viņiem jau tagad jāuzņemas iniciatīva, jāizšķir rezultāts. Tad viņi būs pieprasīti arī Eiropā.

Visu interviju Ilgdzīvotājs, bet nebūt ne dinozaurs lasiet pirmdienas laikraksta Diena 22.-23.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi