Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Paharam futbola izlases vadības groži uzticēti uz nākamajiem diviem atlases cikliem

Jaunajam Latvijas futbola izlases galvenajam trenerim Marianam Paharam valstsvienības vadīšana uzticēta uz diviem Pasaules kausa un Eiropas čempionāta atlases cikliem, neskaitot pašlaik ritošo 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru. 

Pirmdien 36 gadus vecais Pahars oficiāli noslēdza līgumu ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) par izlases vadīšanu. Viņš valstsvienību vadīs atlikušajās 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēs, kā arī 2016.gada Eiropas čempionāta atlases turnīrā. Pēc šīm sacensībām abas puses var izvēlēties līgumu pagarināt arī uz 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru. 

Pahars amatā tika apstiprināts pagājušajā ceturtdienā LFF valdes ārkārtas sēdē. Lēmums pieņemts pēc līdzšinējā valstsvienības galvenā trenera Aleksandra Starkova atlūguma saņemšanas, lai arī vēl jūnijā LFF prezidents Guntis Indriksons un LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis izteicās, ka Starkovs savā amatā paliks līdz Pasaules kausa kvalifikācijas cikla beigām. 

"Manā karjerā šī ir nozīmīga diena. Ļoti liels gods, bet vēl lielāka atbildība. Vēlos pateikties federācijai par šādu iespēju, kā arī pateikt paldies Starkovam par regulārajiem panākumiem ar valstsvienību," pirmdien izteicās Pahars. "Starkovs man ir daudz palīdzējis gan kā futbolistam, gan trenera karjeras sākumā. Tāpat paldies manam pirmajam trenerim Jurijam Andrejevam par iespēju būt futbolistam. Viņš man palīdzēja kļūt par īstu profesionāli, viņš bija un ir mans galvenais atbalstītājs." 

"Latvijas izlasē katru dienu strādāšu ar 100% atdevi. Vēlos lūgt atbalstu no visiem, jo tikai kopā varam sasniegt panākumus un savus mērķus," pauda Pahars, kurš līdz šim bija Latvijas U-21 futbola izlases galvenais treneris, par kuru tika apstiprināts pērn decembrī. 

Pašlaik Pahars meklē sev palīgus darbā ar valstsvienību, taču lielāko daļu izlases treneru korpusa veidos viņa asistenti U-21 komandā. Tajā ar viņu kopīgi strādāja Andris Riherts un Vitālijs Astafjevs. 

Tikmēr par Latvijas U-21 izlases galvenā trenera pienākumu izpildītāju iecelts LFF Sporta direktors Dainis Kazakevičs, kurš šos abus amatus apvienos. 

Pahara virzīšana par izlases galveno treneri bijusi Indriksona iniciatīva, lai arī par iespējamo Starkova iešanu prom no komandas kā pirmais sācis runāt pats Starkovs. Federācija uzsver, ka tā valstsvienības galvgalī vēlējusies redzēt jaunu un perspektīvu treneri. 

"Iekšēji jūtam, ka Paharam tas var izdoties. Strādāsim, lai izlase varētu sasniegt maksimāli pozitīvu rezultātu," izteicās Indriksons. "Vairākas reizes tikāmies ar Starkovu un nonācām pie secinājuma, ka izlasei vajadzīgs jauns treneris. Pahara kandidatūra radās vēlāk. Vispirms nolēmām, ka treneri ir jāvirza no savas vides. To, ko savas futbolista karjeras laikā sasniedza Pahars, bez varonīguma un gribasspēka nav iespējams sasniegt, tāpēc ceram, ka viņam tas izdosies arī kā trenerim." 

"Mēneša laikā nekas būtisks nav mainījies. Joprojām uzskatu, ka Starkovs ir spēcīgākais treneris Latvijā, taču bija nepieciešamas pārmaiņas," piebilda Indriksons, izceļot, ka bez Pahara šādā līmenī nākotnē var strādāt arī Igors Stepanovs, Vladimirs Babičevs, Mihails Zemļinskis un Kazakevičs. "Pahars no viņiem pašlaik ir vistuvāk augstākajam līmenim." 

"Brīnumus pašlaik negaidām, jo saprotam, ka neveiksmes ir iespējamas. Mums visiem jāapbruņojas ar pacietību," pauda LFF prezidents. 

Starkovs jau strādāja ar Latvijas valstsvienību no 2001.gada vasaras līdz 2004.gada beigām. Viņa vadībā Latvijas izlase sasniedza savu lielāko panākumu, kvalificējoties 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīram. 

2004.gada beigās Starkovs kļuva par Krievijas premjerlīgas kluba Maskavas "Spartak" galveno treneri, tomēr vēlāk tika atbrīvots no amata. Par viņa aizstājēju Latvijas izlasē kļuva Jurijs Andrejevs, tomēr 2007.gada aprīlī Starkovs atgriezās pie valstsvienības trenēšanas. 

Pahars pēc profesionālā futbolista karjeras beigām 2010.gadā kļuva par "Skonto" trenera asistentu, bet vēlāk par galveno treneri. "Skonto" galvenā trenera amatu viņš atstāja decembrī, kad Paharu nomainīja gruzīnu speciālists Tamazs Pertija. 

Latvijas valstsvienības rindās Pahars savulaik aizvadīja 75 spēles, gūstot 15 vārtus. Savus labākos futbolista karjeras gadus Pahars aizvadīja Anglijas premjerlīgas klubā "Southampton", izpelnoties slavu kā viens no visu laiku valsts labākajiem futbolistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi