Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārsteidzošā Horvātija un sīkstā Francija noskaidro Pasaules kausa ieguvējus

Šodien Horvātijas un Francijas duelī tiks noskaidrota Pasaules kausa futbolā finālturnīra uzvarētāja.

Mačs Lužņiku stadionā Maskavā sāksies plkst.18 pēc Latvijas laika. Tiešraidē to varēs vērot Latvijas Televīzijas 7.kanālā.

Francijas izlase spēlēs savā trešajā Pasaules kausa finālā. Pirms 20 gadiem francūži savās mājās titula mačā ar 3:0 pārspēja Brazīliju, divus vārtus gūstot Zinedinam Zidānam, bet astoņus gadus vēlāk "pendelēs" tika ciests zaudējums Itālijai.

Savukārt horvātiem šis ir pirmais Pasaules kausa fināls. Horvātija pēc neatkarības iegūšanas 1998.gadā debitēja finālturnīrā, aizkļūstot līdz pusfinālam, kurā tika ciests zaudējums francūžiem, un izcīnot bronzu. Turpinājumā horvāti kvalificējās trim no četriem nākamajiem finālturnīriem, visos apstājoties grupu turnīrā.

1998.gada pusfināls Parīzē arī ir abu izlašu līdz šim vienīgā savstarpējā spēle Pasaules kausa finālturnīros. Toreiz Francija uzvarēja ar 2:1, pateicoties Liliāna Tirāma diviem gūtiem vārtiem.

Francijas futbolisti C apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu. Vispirms tika gūtas uzvaras 2:1 pār Austrāliju un 1:0 pār Peru, bet apakšgrupu turnīra noslēgumā tika nospēlēts neizšķirti 0:0 ar Dāniju. Astotdaļfinālā francūži spraigā cīņā ar 4:3 pārspēja Argentīnu, ceturtdaļfinālā ar rezultātu 2:0 apspēlēja Urugvaju, bet pusfinālā ar 1:0 guva virsroku pār Beļģiju.

Tikmēr Horvātija D apakšgrupā svinēja tikai uzvaras. Apakšgrupā horvāti ar 2:0 uzveica Nigēriju, pēc tam sekoja uzvara ar 3:0 pret Argentīnu, bet vēlāk ar 2:1 tika apspēlēta Islande.

Astotdaļfinālā horvāti pamatlaikā un papildlaikā spēlēja neizšķirti 1:1 pret Dāniju, bet uzvaru guva 11 metru sitienos ar 3:2, pēc tam līdzīgā veidā ceturtdaļfinālā pārspējot mājinieci Krieviju, šajā mačā pamatlaiku noslēdzot 1:1, bet pēc papildlaika rezultātam esot neizšķirtam 2:2. Savukārt "pendelēs" horvāti bija pārāki ar 4:3. Abos mačos Horvātijas izlasei uzvaru nesošo 11 metru soda sitienu realizēja Ivans Rakitičs. Arī pusfinālā horvāti laukumā pavadīja 120 minūtes, pēc pamatlaika spēlējot 1:1 ar Angliju, bet pagarinājumā ar Mario Mandžukiča gūtajiem vārtiem svinot uzvaru un iekļūstot titula mačā.

Francijas izlasi kopš 2012.gada vada Didjē Dešāns, kurš bija valstsvienības kapteinis, kad tā 1998.gadā triumfēja Pasaules kausa finālturnīrā un divus gadus vēlāk izcīnīja zeltu Eiropas čempionātā.

Tikmēr Zlatko Daličs pie Horvātijas izlases stūres stājās vien pērnā gada oktobrī, kad pirms kvalifikācijas cikla apakšgrupu turnīra pēdējā, izšķirošā, mača no amata tika atbrīvots Ante Čačičs.

Apakšgrupas pēdējā mačā Horvātija viesos ar 2:0 uzvarēja Ukrainu, divus vārtus gūstot Andrejam Kramaričam. Horvāti apakšgrupā ieņēma otro vietu, bet kvalifikācijas "play-off" kārtā divu spēļu summā ar rezultātu 4:1 sagrāva Grieķiju.

Savukārt francūži kvalifikācijā uzvarēja savā apakšgrupā, desmit spēlēs izcīnot septiņus panākumus, divreiz nospēlējot neizšķirti un ciešot vienu zaudējumu.

Pasaules kausa finālspēli tiesās argentīnietis Nestors Pitana. Viņš tiesāja arī šī turnīra atklāšanas spēli, kad 14.jūlijā tikās Krievija un Saūda Arābija, bet kopumā šajā Pasaules kausā viņš tiesājis jau četras cīņas, tostarp arī Horvātijas astotdaļfināla uzvaru pār Dāniju un Francijas ceturtdaļfināla panākumu pār Urugvaju.

Galvenajam tiesnesis svētdien palīdzēs divi citi argentīnieši Ernans Maidana un Huans Pablo Belati, kā arī nīderlandietis Bjorns Kuipers.

Argentīniešu tiesnesim Pitanam šis ir otrais Pasaules kauss karjerā, jo debiju viņš piedzīvoja pirms četriem gadiem Brazīlijā, pārraugot kopumā četrus mačus.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka cīņā par trešo vietu Beļģija ar 2:0 pārspēja Angliju, pirmo reizi vēsturē finišējot labāko trijniekā.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

Finālturnīrā tiek sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, no kuriem 33 miljonus eiro iegūs uzvarētāji.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tika izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notika 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Pirms četriem gadiem finālturnīrā triumfēja Vācija, kas šogad jau apakšgrupu turnīrā nolika čempiones pilnvaras.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi