Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šaķiri mača izskaņā nodrošina Šveicei uzvaru pret Serbiju

Šveices futbola izlase Pasaules kausa finālturnīrā, pateicoties Džerdana Šaķiri vārtu guvumam spēles izskaņā, piektdien ar rezultātu 2:1 (0:1) izcīnīja uzvaru pret Serbijas valstsvienību.

Uzvarētāju komandas labā ar vārtu guvumiem izcēlās Granits Džaka un Džerdans Šaķiri, bet Serbijas sastāvā vienīgo precīzo sitienu izpildīja Aleksandars Mitrovičs.

Serbijas izlases sastāvā jau piektajā minūtē rezultātu atklāja Mitrovičs, kurš pēc centrējuma bumbu vārtos precīzi raidīja ar galvu.

Pirmā puslaika turpinājumā serbi nopelnīja kopā trīs dzeltenās kartītes, kamēr Šveice nevienu, turklāt Serbija bumbu kontrolēja mazāk par savu pretinieci.

Otrā puslaika sākumā šveiciešiem izdevās panākt neizšķirtu. Kādā no Šveices izlases uzbrukumiem bumba izlidoja ārpus Serbijas soda laukumam, taču pirmais pie tās piesteidzās Džaka, kurš ar pirmo pieskārienu 52.minūtē to spēcīgi raidīja vārtu tālajā stūrī.

Nedaudz vēlāk cits šveiciešu spīdeklis Šaķiri bumbu sita pret vārtu konstrukciju, bet otrā puslaika turpinājumā mačs bija saspringts.

Šaķiri spēles pamatlaika 90.minūtē pretuzbrukumā aizskrēja izgājienā viens pret vienu ar vārtsargu. Viņu gan paspēja noķert aizsargs, taču tas neliedza Šaķiri bumbu sist tīklā un nodrošināt šveiciešiem uzvaru.

Tādējādi E apakšgrupā Brazīlija un Šveice divos mačos nopelnījušas katra pa četriem punktiem, Serbija tikpat mačos tikusi pie trīs punktiem, bet Kostarika pagaidām cīnās bez punktiem.

Zīmīgi, ka kopš Dienvidslāvijas izjukšanas, Šveice un Serbija savā starpā spēlēja pirmo reizi. Tiesa, pirms tam šveicieši ar Dienvidslāviju tikās 13 reizes, taču uzvarēja vien divos mačos.

Šveice Pasaules kausa finālturnīrā spēlē ceturto reizi pēc kārtas, bet kopumā četrgades nozīmīgākajā forumā piedalījusies desmit reizes. Labākais sasniegums tai bijis ceturtdaļfināla sasniegšana 1934., 1938. un 1954.gadā. Pirms četriem gadiem šveicieši Brazīlijā pārvarēja grupu turnīru, bet astotdaļfinālā tikai pagarinājumā ar 0:1 piekāpās vēlākai finālistei Argentīnai. Komandas galvenais treneris ir bosnietis Vladimirs Petkovičs.

Šveices izlase bija arī Latvijas valstsvienības pretiniece šī turnīra kvalifikācijas kārtā.

Savukārt Serbija, startējot zem dažādiem režīmiem, Pasaules kausam kvalificējusies jau 12.reizi. Tiesa, atsevišķi Serbija četrgades nozīmīgākajā forumā startēs vien otro reizi - 2010.gadā Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tā nespēja pārvarēt apakšgrupu sacensības. Tikmēr priekštece Dienvidslāvija divas reizes (1930. un 1962.gadā) planētas meistarsacīkstēs izcīnīja ceturto vietu. Vienības galvenais treneris ir Mladens Krstajičs.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Serbijas izlases sastāvs - Vladimirs Stojkovičs, Aleksandars Kolarovs, Nikola Milenkovičs, Branislavs Ivanovičs, Duško Tošičs, Nemanja Matičs, Luka Milivojevičs (Nemanja Radonjičs, 81.min.), Segejs Milinkovičs-Savičs, Dušans Tadičs, Filips Kostičs (Adame Ljajičs, 65.min.), Aleksandars Mitrovičs

Šveices izlases sastāvs - Jans Somē, Rikardo Rodrigess, Manuels Akandži, Fabians Šērs, Stefans Lihtšteiners, Granits Džaka, Valons Behrami, Stīvens Zūbers (Josips Drmičs, 90+3.min.), Džerdans Šaķiri, Blerims Džemaili (Briels Embolo, 73.min.), Hariss Seferovičs (Mario Gavranovičs, 46.min.).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi