Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar skarbu rūdījumu: Neierasti vēlu sākas NHL sezona ar Latvijas spēlētāju līdzdalību

Divi vai trīs – tāds ir jautājums. Nacionālās hokeja līgas (NHL) 2020./2021. gada sezonas pirmās spēles tiks aizvadītas naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika. Vārtsargs Elvis Merzļikins (Kolumbusas Blue Jackets), kā arī uzbrucēji Teodors Bļugers (Pitsburgas Penguins) un Rūdolfs Balcers (Otavas Senators) no Latvijas hokejistiem sezonu varētu iesākt savu komandu sastāvos.

Lielākā uzmanība no latviešiem NHL ir pievērsta Merzļikinam. Šī viņam būs otrā sezona aiz okeāna, pirmā pagāja kā īstos amerikāņu kalniņos. Sākumā Elvis slīdēja lejup. Jau savā pirmajā NHL spēlē 2019. gada 5. oktobrī viņš dabūja pamatīgu pērienu, spēlē pret Bļugera pārstāvēto Penguins ielaižot septiņas ripas (2:7). Vienus vārtus guva arī Bļugers. Pēc tam sekoja vēl deviņi zaudējumi, un tikai 2019. gada pēdējā spēlē 31. decembrī Merzļikins pirmo reizi izjuta uzvaras garšu – 4:1 panākums pār Floridas Panthers. 2020. gada 11. janvāra spēlē pret Vegasas Golden Knights Elvis palika uz nulles (3:0) un iesāka astoņu spēļu uzvaras sēriju, kuras laikā vēl četras reizes (!) palika "sausā". Marta sākumā Covid-19 pandēmijas dēļ NHL sezona tika pārtraukta. Tā atsākās augustā ar izslēgšanas spēlēm. Merzļikins sērijā pret Toronto Maple Leafs vārtos stājās divreiz, savā bilancē ierakstot pa vienai uzvarai (4:3 pagarinājumā) un vienam zaudējumam (3:4 pag.).

Apbrīnojamā uzvaras sērija nepalika nepamanīta. Septembrī Merzļikins kļuva par pirmo Latvijas hokejistu, kurš iekļauts NHL sezonas simboliskajā debitantu izlasē. Elvis saņēma arī četrus punktus balsojumā par NHL regulārās sezonas Vezina balvu, ko pasniedz labākajam vārtsargam. Aprīlī Merzļikins parakstīja jaunu divu gadu līgumu ar Blue Jackets par astoņiem miljoniem ASV dolāru.

Tomēr jaunajā sezonā stabila pirmā numura vieta Elvim nav garantēta. Kolumbusas komanda aprīlī divu gadu līgumu parakstīja arī ar somu ripas ķērāju Jonasu Korpisalo, kurš ir Merzļikina vienaudzis (abiem 26 gadi), taču NHL klubā Blue Jackets aizvadījis jau piecas sezonas. Abu starpā paredzama cīņa par vietu vārtos. "Ir labi, ka varam dalīt vietu vārtos. Komandai tas ir ļoti liels pluss – ja ir divi labi vārtsargi, kurus var likt vārtos. Vajadzēs būt gatavam katru dienu, arī tad, ja nespēlē. Psiholoģiski šī būs ļoti gara sezona un skatos uz to kā ļoti, ļoti garu izslēgšanas turnīru. Taču tajā pašā laikā būs interesanti, jo būs daudz jāspēlē ar vienām un tām pašām komandām. Tas nebūs viegli, taču mēs esam profesionāļi un mums jācīnās arī šādos apstākļos," pēc piektdienas treniņa Merzļikins sarunā ar vietējiem medijiem ieturēja diplomātijas līniju. No otras puses, sezona aizritēs triecientempā. Līdz maijam katrai komandai ir ieplānotas 56 spēles, tā ka slodze būs pamatīga un iespēja sevi apliecināt būs abiem vārtsargiem. Kolumbusas Blue Jackets sezonu iesāks 14. janvārī izbraukumā ar spēli pret Nešvilas Predators.

Kolumbusas sistēmā ir vēl viens Latvijas vārtsargs Matīss Kivlenieks. Pagājušajā sezonā, kad pamatvārtsargi bija savainoti, Kivlenieks sešās NHL spēlēs stājās vārtos. Iesāka Matīss daudzsološi – ar 2:1 uzvaru pār Ņujorkas Rangers. Pēc tam sekoja pieci zaudējumi, divās reizēs gan nebija pilns spēles laiks. Paredzams, ka Kivlenieks sezonu iesāks fārmklubā Klīvlendas Monsters. Amerikas Hokeja līgas (AHL) sezonu plānots sākt 5. februārī.

Uzbrucējs Teodors Bļugers pēc augstskolas beigšanas un pāris gadu spēlēšanas AHL 2018./2019. gada sezonā debitēja NHL klubā Pitsburgas Penguins. Pagājušajā sezonā Bļugers jau bija stabila vērtība spēcīgajā Penguins komandā, kurā spēlē superzvaigznes kanādietis Sidnijs Krosbijs un krievs Jevgeņijs Malkins. Bļugers 69 spēlēs sapelnīja 22 (9+13) punktus. Visticamāk, Teodoram būs vieta trešajā uzbrucēju virknējumā. Pitsburgas Penguins pirmo spēli aizvadīs 13. janvārī Filadelfijā ar Flyers.

Divu sezonu NHL rūdījums ir arī uzbrucējam Rūdolfam Balceram, kurš pretendē uz vietu Otavas Senators sastāvā. Pagājušās sezonas sākumu Rūdolfam aizkavēja kājas savainojums. Atšķirībā no pārējiem mūsējiem NHL Balcers rudens periodā izlēma doties uz Eiropu un spēļu praksi ieguva Norvēģijas klubā Stavangeras Oilers, kur spēlēja pirms došanās uz Ziemeļameriku. Balcers balansē uz vietu Senators sastāvā. Otavas komandai pirmā spēle būs 15. janvārī pret Toronto Maple Leafs.

Pirmdienas vakarā gan kļuva zināms, ka Balcers iekļauts Senators atteikumu sarakstā.

Zemgus Girgensons oktobrī uz trim gadiem pagarināja līgumu ar Bufalo Sabres, kuras rindās aizvadījis jau septiņas sezonas. Pagājušajā nedēļā pēc treniņā gūtā savainojuma Girgesonam bija augšstilba muskuļa operācija, un pusgadu viņš nevarēs spēlēt. Šī sezona Zemgum būs jāizlaiž.

Korekcijas NHL grafikā var ieviest Covid-19 pandēmija. Pirms sezonas Covid-19 inficēšanās gadījumi ir konstatēti Dalasas Stars komandā un pandēmija vēršas plašumā Floridas štatā, tāpēc atceltas spēles un veikti ierobežojošie pasākumi. Dalasas komandai sezonu bija plānots iesākt ar divām spēlēm izbraukumā pret Floridas Panthers 14. un 15. janvārī. Abas spēles un arī 17. janvārī paredzētā spēkošanās viesos ar Tampabejas Lightning nenotiks paredzētajos datumos. Stars kluba mājaslapā pēc pašreizējā grafika pirmā spēle ieplānota izbraukumā ar Tampabejas Lightning 19. janvārī. Stars pagājušajā nedēļā ziņoja par sešiem saslimušajiem spēlētājiem, tāpat Covid-19 analīzes pozitīvas bijušas diviem cilvēkiem no apkalpojošā personāla. Tampabeja bija viena no retajām NHL komandām, kura sezonu plānoja iesākt ar ierobežotu skatītāju skaitu tribīnēs. Tomēr pandēmijas uzliesmojums Floridas štatā lika atteikties no šīs ieceres.

NHL četru divīziju komandas, kopskaitā 31, šosezon spēlēs tikai savu divīziju ietvaros. Ziemeļu divīzijā ir tikai Kanādas komandas. Regulāro čempionātu paredzēts izspēlēt līdz maijam.

Hokejs. NHL spēka rangs 2020./2021. gada sezonai (nhl.com versijā balstīts uz Top 250 spēlētāju sarakstu)

1. Kolorādo Avalanche 2. Vegasas Golden Knights 3. Tampabejas Lightning 4. Ņujorkas Rangers 5. Bostonas Bruins 6. Toronto Maple Leafs 7. Vašingtonas Capitals 8. Dalasas Stars 9. Sentluisas Blues 10. Edmontonas Oilers 11. Pitsburgas Penguins 12. Vankūveras Canucks 13. Monreālas Canadiens 14. Vinipegas Jets 15. Karolīnas Hurricanes 16. Filadelfijas Flyers 17. Bufalo Sabres 18. Kalgari Flames 19. Kolumbusas Blue Jackets 20. Ņujorkas Islanders 21. Nešvilas Predators 22. Čikāgas Blackhawks 23. Floridas Panthers 24. Sanhosē Sharks 25. Minesotas Wild 26. Arizonas Coyotes 27. Losandželosas Kings 28. Otavas Senators 29. Ņūdžersijas Devils 30. Anaheimas Ducks 31. Detroitas Red Wings

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi