Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čempionāta ievadā neiztur spiedienu

Vēl pirms vēsturiskā panākuma pret Čehiju Latvijas hokeja valstsvienībai ātri zaudēti vārti un divi zaudējumi.

Slikti iesāka un savu spēles pavedienu tā arī neuztaustīja. Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionātu (PČ) Rīgā iesāka ar 0:6 sakāvi pret Kanādu un zaudēja arī principiālajam pretiniekam Slovākijai (1:2). Pirmdien vēlu vakarā Latvijas izlase spēlēja ar Čehiju, pirmo reizi pārspējot šo pretinieku - 4:3 papildlaikā. Trešdien pulksten 16.20 – ceturtā spēle ar Norvēģiju.

Pirms čempionāta locītā vārtsargu tēma visiem uz mēles bija arī pēc pirmās spēles. Šveices virslīgā spēlējošais Ivars Punnenovs treniņnometnē sviedrus lēja jau no paša sākuma, taču jau piektajā spēles minūtē pret Kanādu pēc divām ielaistām ripām tika nomainīts un viņa atgriešanās vārtos lielā mērā būs atkarīga no Artūra Šilova snieguma un varbūt arī no Kristera Gudļevska, ja viņam tiks dota iespēja sevi apliecināt šā gada pasaules čempionātā. Treneri parasti nemet akmeņus tik svarīgā pēdējā posteņa virzienā un tā bija arī šoreiz, tomēr galvenā trenera Harija Vītoliņa teiktajam, ka vārtsargu maiņa tika veikta komandas sapurināšanas nolūkos, nevar nepiekrist. Pēc pirmā kanādiešu metiena ripa ielidoja vārtos starp Punnenova kājsargiem, bet, kā zināms, šādas ripas vārtsargiem ir tikpat neparocīgas kā pārdesmit centimetru virs ledus lidojošas tālajā vārtu stūrī. Otrajā gadījumā kanādietis mainīja ripas lidojuma virzienu un noreaģēt bija gandrīz vai neiespējami. Iespējams, Vītoliņš atcerējās 2022. gada pasaules čempionāta spēli ar Čehiju, kurā viņš pārlieku ilgi kavējās ar Elvisa Merzļikina nomaiņu. Tikai pēc pirmā perioda, kad bija jau 0:5, Merzļikina vietā stājās Šilovs. No otras puses, Punnenovs īsti nepārliecināja pārbaudes spēlēs, un viņa ātra nomaiņa bija loģisks solis no treneru puses. "Saskatījāmies ar Artūru (vārtsargu treneri Irbi – aut.) un sapratām, ka jāizdara maiņa," uz kopīgi pieņemtu lēmumu norādīja Vītoliņš.

Spēles turpmākā gaita parādīja, ka arī ar Šilovu vārtos no pirmās minūtes apspēlēt Kanādu nebūtu bijis Latvijai pa spēkam. Atšķirībā no 2021. gada, kad kanādieši pirmajā spēlē vēl tikai meklēja sapratni laukumā un Latvija uzvarēja ar 2:0, šoreiz hokeja dzimtenes pārstāvji ar gandrīz pilnībā no NHL spēlētājiem nokomplektēto komandu apliecināja pasaules labākās līgas kvalitāti laukumā.

Otrajiem pretiniekiem slovākiem sastāvā bija tikai trīs no NHL, turklāt ar pieticīgu spēļu skaitu, un pietrūka arī astoņu KHL spēlējošo hokejistu, taču sākumā izskatījās, ka kanādieši gandrīz vai pārģērbušies slovāku formas tērpos. Līdzīgi kā pirmajā spēlē, jau no paša sākuma Latvijai nācās izmisīgi aizstāvēties un milzīgas problēmas sagādāja ripas izdabūšana no aizsardzības zonas. "Pārdega" – šis vārds tika locīts otro vakaru pēc kārtas. Pieredzējušais uzbrucējs Ronalds Ķēniņš pēc spēles atzina, ka arī viņam sākumā pēc fanu vērienīgā atbalsta rokas esot trīcējušas. Mača gaitā Latvijas spēlētājiem arī izdevās pa riņķadancim pretinieku zonā, taču jāatzīst, ka kopumā slovāki bija ātrāki un prasmīgāki ripas kontrolē. Lieliska izdevība atspēlēties pavērās spēles beigās, kad vienu minūti un astoņas sekundes bija lielais vairākums pieci pret trīs, taču rezultāts nemainījās. Pirmā un otrā spēle apstiprināja sen zināmo patiesību, ka sniegums pārbaudes spēlēs mēdz būt mānīgs. Pret spēcīgo Šveici divās spēlēs tika gūti astoņi vārti, vienīgajā spēlē pret vēl vienu augstākās grupas komandu Dāniju pretinieku vārtos tika sabērtas sešas ripas, turpretī PČ ievadā divās spēlēs tikai Rodrigo Ābols prata pārspēt pretinieku vārtsargu.

Trešdienas pretinieks Norvēģija čempionātu iesāka ar pārsteidzošu 3:4 zaudējumu pēcspēles metienu sērijā Kazahstānai. Pēc tam sekoja likumsakarīgs 0:3 pret Šveici.

Pret Norvēģiju (17.V 16.20)

  • Pasaules čempionātos: 10 uzvaras, 4 zaudējumi – 3:1 (1938), 6:3 (1997), 7:1 (1999), 3:0 (2001), 4:2 (2006), 4:7 (2007), 4:1 (2008), 5:0 (2010), 0:3 (2012), 1:3 (2016), 3:2 pag. (2018), 4:1 (2019), 3:4 "bullīšos" (2021), 3:2 (2022)
  • Olimpiskajās spēlēs: nav spēlēts
  • IIHF rangā: 12. vieta
  • 2022. gada PČ: 13. vieta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi