Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Hokeja federācija atguvusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu

Latvijas Hokeja federācija (LHF) ir atguvusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID atcēlis iepriekš pieņemto lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai Latvijas Hokeja federācija, jo biedrība iesniedza pārskatu, kas nebija VID rīcībā, pieņemot lēmumu par statusu noņemšanu.

Papildus tika ņemts vērā, ka biedrība pārstāv Latviju starptautiskā mērogā, popularizē un attīstīta hokeju, tās darbības nodrošināšanai nepieciešams finansējums nozīmīgā apjomā, norādīja VID. Zaudējot sabiedriskā labuma organizācijas statusu, tiek ierobežota biedrības iespēja sasniegt tās statūtos noteiktos mērķus, it sevišķi, tos mērķus, kas saistīti ar labuma sniegšanu sabiedrībai. Sabiedriskā labuma organizācijas statusā biedrība varēs efektīvāk nodrošināt sporta atbalstīšanu, uzskata VID.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma organizāciju likumā ietverto nosacījumu neievērošanu, 12.jūlijā LHF tika atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Sabiedriskā labuma organizācijas darbojas, izmantojot ziedotāju naudu, kuru saņem gan no uzņēmumiem, gan atsevišķām personām un sabiedrībai tiek nodrošināta iespēja publiski iepazīties ar līdzekļu izlietojumu. Organizācijas, kuras izvēlas iegūt šo statusu, apzinās, ka tas uzliek atbildību, un Sabiedriskā labuma organizāciju likuma izpratnē nenozīmīgu pārkāpumu vai formālu prasību nav, uzsvēra VID.

Zaudēt sabiedriskā labuma organizācijas statusu var, pārkāpjot minētā likuma noteikumus. Piemēram, nesniedzot iepriekšējā gada darbības pārskatu un turpmākās darbības plānu, organizācija liedz sabiedrībai iespēju iepazīties ar ziedoto līdzekļu izlietojumu.

Kā norādīja VID, jau pērn tas ar izpratni attiecās pret to, ka LHF savu iepriekšējā gada darbības pārskatu un turpmākās darbības plānu iesniedza novēloti - ar piecu mēnešu kavēšanos, vien pēc tam, kad tika nosūtīts rakstisks aicinājums. Turklāt šo gada pārskatu bija nepieciešams precizēt, kā arī iesniegt informāciju par saimnieciskās darbības līdzekļu izlietojumu. VID deva laiku to izdarīt līdz 2017.gada 17.oktobrim, taču pilnībā visi gada pārskatam nepieciešamie pielikumi nonāca pie VID tikai decembrī.

Šogad LHF iepriekšējā gada darbības pārskats un turpmākās darbības plāns bija jāiesniedz 31.martā, taču tas atkal nenotika, tādēļ 28.maijā LHF VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā tika nosūtīts rakstisks atgādinājums, kurā biedrība tika aicināta iesniegt dokumentus līdz 8.jūnijam. Vienlaikus biedrība tika informēta, ka informācijas nesniegšanas gadījumā VID izskatīs jautājumu par SLO statusa atņemšanu, ievērojot normatīvajos aktos noteikto. VID notifikācijas e-pasts apliecina, ka biedrības pilnvarotā persona 2018.gada 28.maijā šo VID vēstuli ir apskatījusi.

"Diemžēl rīcība no LHF puses nesekoja līdz pat 12.jūlijam, kad VID pieņēma lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu. Uzzinot par šo lēmumu, organizācija iesniedza dokumentus. Patlaban kopīga valoda ar biedrību ir atrasta un problēmsituācija veiksmīgi tiek risināta," informēja VID.

Dienests ir tiesīgs atcelt biedrībai nelabvēlīgu administratīvo aktu, ja, izvērtējot VID rīcībā nodotos dokumentus, tiek konstatēts, ka tie iesniegti pilnā apmērā un sniedz pilnīgu priekšstatu par organizācijas darbību.

Gadījumā, ja netiek atcelts lēmums par statusa atņemšanu, organizācija uz to atkārtoti var pretendēt ne agrāk kā gadu pēc dienas, kad stājies spēkā lēmums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu.

Piešķirot sabiedriskā labuma statusu, valsts ir noteikusi biedrībai īpašu labvēlības statusu, kurš tai dod iespēju piesaistīt vairāk ziedojumu, jo ziedotājiem ir iespēja piemērot ziedojumiem nodokļu atlaides, bet biedrība ir apņēmusies veikt sabiedriskā labuma darbību sabiedrības interesēs un ievērot normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, atgādināja VID. Personas, kuras ziedos LHF, nevarēs piemērot nodokļu atlaides līdz brīdim, kad organizācija šo statusu atkal atgūs.

Kopumā līdz 2018.gada 23.jūlijam sabiedriskā labuma organizācijas statuss atņemts 47 organizācijām, no tām uz iesnieguma pamata - 23, par nodokļu parādiem - 11, bet par dokumentu neiesniegšanu - 13 organizācijām.

 

Top komentāri

O, suķis smīn!
O
Latvijas LIELCŪKA!
...
.
Nebojājiet apetīti ar tādām bildēm!!!
Calvados
C
Nevis sabiedriskā labuma organizācija, bet gan siles labuma baļļa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi