Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nopauzēja, lai atspertos īstajā laikā

Piecos mēnešos ar motociklu aizbraucis no Rīgas līdz Melburnai, astoņdesmitajos gados trenējies bobslejā un pilotējis kamanas arī bīstamajā Baškortostānas trasē Meleuzā, un nekad nav aizmirsis jaunības dienu sirdslietu - hokeju. Jaunieši Ķīšezerā āķi lūpā parasti dabūjuši, sēžot laivā ar makšķeri rokā, Andis Pikāns puikas gados uz Ķīsīša ziemā gandarījumu guvis no ripas dzenāšanas.

1996. gadā viņš ar domubiedriem nodibināja amatieru komandu Kurbads. Biznesam attīstoties, jau pavērās iespēja nokomplektēt pusprofesionālu komandu, kas patlaban stūrē pretī pirmajam Latvijas čempionu titulam. HK Kurbads īpašniekam Pikānam ir iecere Rumbulā uzbūvēt ledushalli ar savu hokeja skolu. Viņš cer, ka pēc gadiem arī Latvijā būs līdzīga līmeņa hokeja čempionāts kā, piemēram, Dānijā vai citās Ziemeļeiropas valstīs.

1996. gadā dibinot komandu Kurbads, bija doma par Latvijas čempionu titulu nākotnē?

Pilnīgi noteikti tādas domas toreiz nebija. Ideja bija sapulcināt kopā līdzīgi domājošus cilvēkus. Tie bija mani draugi Jānis Šīraks, Ansis Eglītis un Gints Zviedrītis, ar kuriem kopā mums bija, ja tā var teikt, vienots kolektīvs. Tad vēl klāt pieaicinājām cilvēkus, kuri kādreiz bija slidojuši un mācēja to darīt atmuguriski. Tas viss tika darīts ar domu, lai varētu jauki pavadīt laiku. Sākām spēlēt amatieru čempionātā. Tolaik pa īstam aizsākās arī Latvijas fanu kustība, un mēs kopīgi braucām uz visiem pasaules čempionātiem atbalstīt Latvijas izlasi. Nē, par spēlēšanu Latvijas čempionātā nedomājām, jo tam nebija nekāda pamata. Bizness bija tikai aizsācies. 1996. gadā Kurbada firmai bija tikai trīs vai četri autovedēji.

Arī turpmāk Kurbads būs pusprofesionāla komanda, vai tiek mērķēts augstāk?

Mums ir jāskatās, kas notiek citās līdzīgās valstīs. Arī Rietumeiropas valstīs ar daudz sakārtotāku ekonomiku ne visi augstākās līgas spēlētāji ir pilnīgi profesionāļi, kuri nedara neko citu, kā tikai spēlē hokeju un saņem par to naudu. Latvijā oficiāli ir reģistrēti 4500 hokeja spēlētāju. Ņemsim par piemēru Dāniju. Šajā valstī ir līdzīga situācija, jo ir reģistrēti 4200 hokeja spēlētāju. Nedaudz vairāk ir Norvēģijā (6900 hokejistu - aut.), un šajās abās valstīs ir sakārtoti nacionālie čempionāti. Tomēr arī tajos čempionātos nespēlē pilnībā profesionāļu komandas. Protams, par Norvēģiju ir skaidrs, ka tur ir pilnīgi cita vide uzņēmējiem un daudz augstāks dzīves līmenis, taču Dānija - kāpēc ne? Uz dāņu līmeni mums ir jātiecas. Jābūt pozitīvi noskaņotiem, ka mēs vismaz Dānijas hokeja čempionāta līmeni kaut kad arī sasniegsim. Lai to izdarītu, katram pašam ir jāizvirza mērķis - izturēties pret saviem pienākumiem profesionālāk, un tad arī celsies čempionāta kopējais līmenis.

Ideāli būtu, ja katrā ledushallē būtu komanda, kas spēlē Latvijas čempionātā. Piekrīti tam?

Citādi nemaz nevar būt. Ir jāsaprot, ka ledushalle Latvijas apstākļos nav biznesa projekts. Tas nepārprotami ir sabiedrisks projekts. Tas ir kāda cilvēka vai cilvēku grupas altruisms. Protams, nevar visu laiku gaidīt, ka valsts kaut ko dos. Pirms mēs kaut ko saņemam, ir jāiedod pašiem. Tā ir būtiska atšķirība. Latvijā daudzi ir pieraduši sākumā saņemt un pēc tam tikai dot. Latvijas apstākļos piemērotākais variants ir treniņu halle, kurā ir izveidota hokeja piramīda ar bērnu grupām un spicē vajadzētu būt Latvijas čempionāta komandai. Tas ir viss, kas vajadzīgs un nav nekas sarežģīts.

Visu sarunu ar hokeja entuziastu Andi Pikānu lasiet pirmdienas laikraksta Diena 22./23.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hokejs

HK Kurbads komanda
1996. gads - Ansis Eglītis, Jānis Šīraks un Andis Pikāns īsteno bērnības sapni, izveidojot hokeja komandu Kurbads. Izcīnīta 1. vieta amatieru līgas B grupā.
2002. gads - HK Kurbads Neatkarīgajā amatieru hokeja superlīgā regulārajā čempionātā izcīna 2. vietu, bet pēc tam iegūst kausu.
2004. gads - HK Kurbads sāk spēlēt Rīgas atklātajās meistarsacīkstēs un pirmajā sezonā izcīna 1. vietu. Iegūtās tiesības spēlēt virslīgā komanda atdod Daugavpils Latgales komandai.
2013. gads - HK Kurbads sāk spēlēt Latvijas virslīgā un iekļūst finālā, kur turpina cīņu par čempionu titulu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi