Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Par 2021.gada PČ hokejā talismanu izraudzīts ezis

Par Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) 2021.gada pasaules čempionāta hokejā talismanu izraudzīts ezis vārdā "Spaikijs", pirmdien pavēstīja Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Preses konferencē, kas norisinājās Baltkrievijā, Minskā tika izziņots IIHF 2021.gada hokeja pasaules čempionāta oficiālais talismans - ezis "Spaikijs", kuru izvēlēja valstu izsludinātajā konkursā. 

Baltkrievijas un Latvijas izsludinātajā atklātajā konkursā par talismana tēla izveidi kopumā tika saņemti vairāk nekā 100 pieteikumi. 

Talismana izvēle tika uzticēta žūrijai, kas sastāvēja no Latvijā un Baltkrievijā labi pazīstamām personām. Pieteikumus vērtēja LHF prezidents Aigars Kalvītis, TV raidījumu un pasākumu vadītāji Armands Simsons un Aivis Ceriņš, čempionāta orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis, grupas Prāta vētra ģitārists Jānis Jubalts, dziedātājs Intars Busulis un SIA Bite Latvija izpilddirektors Kaspars Buls. Savukārt Baltkrievijas žūrijā bija leģendārais hokejists un Minskas Dinamo treneris Mihails Grabovskis, četrkārtējā olimpiskā čempione biatlonā Darja Domračeva, šova Comedy club komiķis Andrejs Skorokhods, rokgrupas BI-2 mūziķis Šura, jauktās cīņu mākslas čempionāta (UFC) čempions Andrejs "Pitbul" Arlovskis, olimpiskā čempione frīstaila slēpošanā Anna Guskova, kinostudijas Belarusfilm ģenerāldirektors Vladimirs Karačevskis un Baltkrievijas Hokeja asociācijas (BIHA) priekšsēdētājs Genādijs Savilovs. 

Tāpat visiem hokeja faniem bija iespēja ne tikai novērtēt konkursa dalībnieku iesūtītos darbus, bet arī nobalsot par savu favorītu. Latvijas līdzjutējiem bija iespēja fināla darbus apskatīt tirdzniecības centrā Domina Shopping, kur par pārliecinošu favorītu tika atzīts Jāņa Burmeistera iesūtītais tēls - ezis, savukārt Baltkrievijas līdzjutēji par savu favorītu izvēlējās Dmitrija Gaļinovska un Pāvela Marčenkova sagatavoto ideju - maijvaboli.

Žūrijas viedoklis lielākoties sakrita ar sabiedrības viedokli. Iesniegtie priekšlikumi tika vērtēti pēc vairākiem kritērijiem: grafiku kvalitātes, atbilstības tēmai, radošuma, kā arī varoņa atbilstības Latvijas un Baltkrievijas tradīcijām un kultūrai. Apkopojot žūrijas balsis, jenots "Gulyaka" ieguva pirmo vietu ar 3,75 punktiem (no 5 punktiem), otro vietu ar 3,68 punktiem ieņēma Burmeistera veidotais ezis, savukārt trešā vietā ierindojās Jenots "Rimi" ar 3,45 punktiem, ko izstrādājusi Marija Mukhina un Tatjana Švartskopfa.

Žūrija lēma, ka ezis ir viens no populārākajiem baltkrievu un latviešu mitoloģijas personāžiem, tāpēc būtu lieliski piemērots talismans. Ņemot vērā faktu, ka pēc žūrijas balsojuma ezis ierindojās otrajā vietā, tika pieņemts lēmums uzrunāt žūrijas vērtējumā uzvarējušā tēla izstrādājušo aģentūru ("DAB.Agency") un piedāvāt tai uzlabot eža grafisko izpildījumu.

"Ezis būs 2021.gada turnīra simboliskā ilustrācija, ko līdzjutēji atminēsies vēl daudzus gadus pēc turnīra beigām. Talismana nozīmi nedrīkst nenovērtēt - tam jākļūst par pozitīvu emocionālu lādiņu spēļu norises laikā un jāpiesaista uzmanība visu vecumu līdzjutējiem. Talismans kļūst par čempionāta seju un tādēļ esam gandarīti par to, ka izvēlētais tēls ir ezis - tas raksturo gan jauku, gan nepieciešamības gadījumā patstāvīgu tēlu. Talismanam vienmēr ir liela emocionālā pievienotā vērtība, tāpēc ceram, ka ezis kā tēls suvenīru veidā no Latvijas un Baltkrievijas aizceļos uz daudzām pasaules valstīm un atgādināsim par skaistām spēlēm un neaizmirstamām uzvarām," talismana izvēli komentēja Latvijas orgkomitejas vadītājs Buncis.

Tikmēr talismana autors Burmeisters neslēpa gandarījumu, ka uzvarējis tieši viņa darbs. "Par konkursa norisi uzzināju netīšām. Savā brīvajā laikā mēģināju izveidot vairākas skices, kamēr nonācu līdz eža zīmējuma variantam," stāstīja skices autors Burmeistars. "Izveidoti tika vairākas skices varianti, bet tieši ezis, manuprāt, likās piemērotākais tēls. Pirmkārt, ezis nekad nav bijis čempionāta talismans, otrkārt - no ārienes mazs un trausls dzīvnieks, bet patiesībā ļoti gudrs un grūti uzveicams, ar lieliskām aizsargāšanās spējām. Tieši šīs īpašības ir ļoti svarīgas hokeja laukumā, it sevišķi mazāku valstu izlasēm cīnoties pret hokeja lielvalstīm. Visu dzīvi esmu bijis kaislīgs hokeja līdzjutējs un vienmēr pastiprināti interesējos par šī sporta māksliniecisko noformējumu un estētiku. Esmu patīkami pārsteigts, ka mana skice ir tikusi novērtēta." 

2021.gada Pasaules čempionāts hokejā vīriešiem notiks no 7. līdz 23.maijam, un tas norisināsies gan Rīgā, gan Minskā. Rīgā norisināsies 30 spēles, uz kurām plānots pulcināt ap 175 000 līdzjutēju, tai skaitā vismaz 75 500 no ārvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi