Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ātruma cilts video: ar lidmašīnu riepām kartinga trasē

Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā ātruma un piedzīvojumu raidījuma Ātruma cilts jaunāko sēriju. Šoreiz raidījums viesojas Madonas kartinga trasē, kur nosvinēta Latvijas kartinga 60. jubileja, un satiek tos cilvēkus, kuri stāvējuši pie šī autosporta veida šūpuļa.

Raidījuma vadītājs Pauls Timrots Madonā satiks kartinga vecmeistarus, lai uzzinātu visu par šī sporta veida sākumu Latvijā – kādi bija pirmie kartingi, no kurienes nāca iedvesma to būvei, ko braucēji vilkam mugurā un kā sevi pasargāja no traumām, lai bezbailīgi startētu sacensībās. Skatītājiem būs iespēja redzēt vēsturiskos kartingus, braucēju ekipējumu un uzzināt visu par kartinga sākumposmu no šī sporta veida aizsācējiem Latvijā.

Savulaik pie braukšanas varēja tikt labākie no skrūvētājiem – braucējiem bija jāprot vīlēt, zāģēt, virpot, frēzēt un metināt, turklāt detaļas nebūt nebija pieejamas. Teodors Liepa tolaik uzbūvējis kartingu, kura rāmis svēra tikai 27 kilogramus, bet motori bijuši švaki un kartingiem tika izmantotas mazās lidmašīnu riepas.

Juris Majors ir bijis klāt pirmo kartingu izmēģinājumā 1960. gadā un tolaik uzbūvējis arī savu pirmo braucamo. Agris Staņēvičs ar kartingu braucis no 1966. gada līdz 1972. gadam,  pirmo gadu tikai vīlējis savu braucamrīku, līdz ticis pie braukšanas un jau 1968. gadā kļuvis par PSRS jaunatnes čempionu. Salīdzinot kartinga pirmsākumus ar mūsdienu sporta veidu, Vladislavs Šlēgelmilhs uzskata, ka atšķirība ir kā diena pret nakti. Savukārt Hugo Jurševskis, kurš Padomju laikā kartinga latiņu pacēlis starptautiskā līmenī, uzskata, ka arī šodien kartings iet uz priekšu, bet konkurence vairs nav tik liela.

Ēriks Gasparovičs, salīdzinot pionieru cimdus, ķiveres un kombinezonus ar mūsdienu ekipējumu, parādīs, kāpēc ir jādomā par ilgtspējīgākām lietām arī autosportā.

Šajā Ātruma cilts sezonā Pauls Timrots un raidījuma komanda turpina meklēt ātrumu, piedzīvojumus un interesantus sarunu biedrus. Ātruma cilts katru trešdienu plkst. 19.00 skatāma arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā. Skatītāji aicināti piedalīties Twitter sarunās ar tēmturi #ĀtrumaCilts. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi