Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Startē Dakaras rallijs

Šodien Peru galvaspilsētā Limā tiek dots starts Dakaras rallijam, kas uzskatāms par prestižākajām, bīstamākajām un grūtākajām bezceļu sacensībām pasaulē. Šoreiz gan bez latviešu piedalīšanās.

Starts tuksneša vidū

Jau piekto gadu pēc kārtas Dakaras rallijs norisināsies Dienvidamerikā. Maršruts gan ir pamainījies un sacensību oficiālais starts tiks dots Peru galvaspilsētā Limā, bet pati cīņa sākies tuksneša vidū, līdz ar to nekādas iesildīšanās pa iebrauktiem ceļiem nebūs. Divās nedēļās sportisti šķērsos Peru, Argentīnu un Čīli, finišējot 19. janvārī Santjago, kur valdība cer uz viena miljona skatītāju ierašanos klātienē. Šajā laikā sagaida gan cīņas pasaulē sausākajā Atakamas tuksnesī, gan Andu kalnu šķērsošana, kas solās būt bīstamākais process rallija laikā, kā arī traukšanās par Argentīnas lauku nostūriem. Grūti aptvert, ka šādos apstākļos tikai ar vienu atpūtas dienu būs jānobrauc vairāk kā 8000 kilometri, puse no tiem ātrumposmos, bet uz starta stāsies ap 700 spēkratiem, ieskaitot tehniskās palīdzība automašīnas.

Ātrumposmu saraksts

Posms Datums Valsts Ātrumposms
Ātrumposma garums
1. 05/01 Peru Lima – Pisco 13 km
2. 06/01 Peru Pisco – Pisco 242 km
3. 07/01 Peru Pisco – Nazra 243 km
4. 08/01 Peru Nazra – Arequipa 288 km (auto)
289 km (moto)
5. 09/01 Peru/Čīle Arequipa – Arica 172 km (auto)
136 km (moto)
6. 10/01 Čīle Arica – Calama 454 km
7. 11/01 Čīle/Argentīna Calama – Salta 220 km
8. 12/01 Argentīna Salta – San Miguel de Tucuman 470 km (auto)
155 km (smagie)
491 km (moto)
- 13/01 Argentīna San Miguel de Tucuman Atpūta diena
9. 14/01 Argentīna San Miguel de Tucuman -Cordoba 593 km (auto un moto)
293 km (smagie)
10. 15/01 Argentīna Cordoba – La Rioja 353 km (auto)
357 km (moto)
11. 16/01 Argentīna La Rioja – Fiambala 219 km (auto)
221 km (moto)
12. 17/01 Argentīna/Čīle Fiambala – Copiapo 319 km
13. 18/01 Čīle Copiapo – La Serena 441 km
14. 19/01 Čīle La Serena – Santiago 128 km

Petransels favorīts vieglo automobiļu klasē

Desmitkārtējais Dakaras rallija čempions Stefans Petransels (“Mini”) komandas ir favorīts uz uzvaru šī gada sacensībās. Prognozējams, ka tieši viņa pārstāvētajai “X-Raid” vienībai ir spēcīgākais tehniskais nodrošinājums, taču par iespējamajiem Petransela spēcīgākajiem konkurentiem tiek uzskatīti citu komandu braucēji. Allaž gatavs cīnīties par uzvaru ir Robijs Gordons, kurš atkal pilotēs iespaidīgo “Hummer”, bet ar nepacietību tiek gaidīts kā veiksies bijušajiem uzvarētājiem Naseram Al-Atijam un Karlosam Sainsam, kuri pirmo reizi brauks ar bagijiem (Sainss rallijā startēs pirmo reizi kopš savas uzvaras 2010. gadā). Spēcīgi solās būt arī iepriekšējās gada otrās un trešās vietas ieguvēji Nani Roma (“Mini”) un Žinels de Viljē (“Toyota”), taču Dakarā vienmēr gadās pārsteigumi.

Bez latviešiem, taču ar lietuviešiem un ‘OSCar’

Braucēji no Latvijas šoreiz Dakaras rallijā nepiedalās, tā vietā startējot “Africa Eco Race” sacensībās, kas notiek jau aptuveni nedēļu. Taču nebūs tā, ka nejutīsim ne drusciņas Latvijas piegaršas, jo lietuviešu rallists Benedikts Vanags brauks ar Andra Dambja konstruētu “OSCar O3″ sacīkšu mašīnu. Vanagam, kurš ne reizi vien redzēts rallija sacensībās arī Latvijā, šī būs debija Dakarā, līdz ar to rezultātus prognozēt ir grūti. Vēl jāpiemin, ka Lietuva būs pārstāvēta arī motociklu klasē, kur uz starta ar “Yamaha” kaujas zirgu izies Igars Gintauts. Viņš Dakarā brauca jau pērn, kad tika līdz finišam, izcīnot grūtu 82. vietu. Šogad viņa mērķis ir finišēt augstāk.

Moto klases favorīts Koma nestartēs

Neiepriecinošas ziņas motociklu ieskaitē, kur citās sacensībās iepriekš gūtas traumas dēļ, kas joprojām nav sadziedēta, no dalības Dakaras rallijā spiests atteiksies Marks Koma, vien no diviem neapšaubāmi galvenajiem konkurentiem uz uzvaru. Skumji, ka arī “Honda” rūpnīca atsaukusi divus motociklus, jo komandas braucēji testu laikā savainojās. Sirils Desprē (KTM), kurš ar Komu sadalījies pēdējos septiņu Dakaras ralliju uzvaras, tagad palicis bez galvenā konkurenta, taču tādi braucēji kā pērnā gada trešās vietas ieguvējs Elders Rodrigess (“Honda”) kā arī Frančesko Lopess (KTM), kurš 2011. gadā kāpa uz pjedestāla, bet pērn traumas dēļ nestartēja, noteikti ir pārliecināti, ka Desprē nav nepārspējams. Tāpat lielas cīņas gaidāmas smago auto klasē un kvadriciklu ieskaitē.

Bīstamākās sacīkstes pasaulē

Lai gan gribētos apgalvot, ka drošība vienmēr pirmajā vietā, praktiski ir grūti šo teicienu attiecināt uz Dakaras ralliju. Savā vēsturē sacensības paņēmušas 59 dzīvības, no kurām 20 bijuši līdzjutēji. Lai kā censtos, bet pilnīgi drošs šis rallijs nebūs nekad. Arī pirms gada jau pirmajā posmā bojā gāja argentīniešu motobraucējs Horhe Martino Borero, tādēļ atliek vien cerēt, ka šogad iztiksim bez traģēdijām. Organizatori protams dara visu, lai drošība būtu iespējami augstā līmenī un par to šogad nosūtīts rūpēties 150 apsardzes vīrus, 60 ārstus un ķirurgus, kuriem pieejami pieci helikopteri un desmit medicīnas auto. Šie cilvēki būs gatavi palīdzēt 24 stundas diennaktī.

2013. gada Dakaras rallija dalībnieku starta saraksts >>

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi