Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas čempions Neilands piektdien debitēs Giro d'Italia

Piektdien Izraēlas pilsētā Jeruzalemē startēs 101. “Giro d'Italia” daudzdienu velobrauciens, kas ir pirmā no trijām sezonas grandtūrēm. Prestižajās un reizē ļoti smagajās sacensībās, kurās iekļauts 21 posms, pirmo reizi karjerā startēs 23 gadus vecais “Israel Cycling academy” komandas Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands.

“Giro d'Italia”ir pirmā no kopumā trijām sezonas grandtūrēm. Sacensības smagā reljefa ir pat smagākas nekā “Tour de France” velobrauciens. Šajā gadā “Giro d'Italia” velobraucienā iekļauts 21 posms. Pēc trešā, devītā un 15. posma gaidāmas brīvdienas.  Velobrauciens startēs piektdien, 4. maijā, Izraēlas pilsētās Jeruzalemē, kad tiks veikts 9,7 kilometru garais individuālais brauciens. Kopumā Izraēlā, kas tik augsta mēroga riteņbraukšanas notikumu uzņem pirmo reizi, tiks veikti pirmie trīs posmi. Pēc tam riteņbraucēji pārcelsies uz Itāliju, veicot vēl 18 etapus.

Runājot par atslēgas posmiem, jāizceļ pieci no tiem. Cīņā par kopvērtējumu īpaši svarīgi būs devītais, 14., 16.,19. un 20. posms. Četros no šiem posmiem finišs atradīsies kalna augšā, kamēr ļoti liela nozīme būs 22. maijā gaidāmajam 16. etapam, kurā riteņbraucēji mērosies spēkiem 34 kilometru garajā individuālajā braucienā. Pēdējie punkti uz “i” tiks salikti 20. etapā, kura finišs atradīsies leģendārajā Červiņā (2000 metru augstumā virs jūras līmeņa). Septiņi posmi vairāk piemēroti būs sprinteriem, kamēr vēl vairākos etapos iespēja apliecināt sevi būs tiem vīriem, kas uz augstu vietu kopvērtējumā nepretendē, bet ir spējīgi uzvarēt no atrāviena.

Cīņā par kopvērtējuma uzvaru tiek izcelti vairāki sportisti, tomēr viena izteikta favorīta, ņemot vērā šīs sezonas rezultātus, nav. Par uzvaru kopvērtējumā cīnīsies Kristofers Frūms (“Sky”), kuram sezonā nav izdevies tikt pie nevienas uzvaras. Jāizceļ arī pērnā gada tūres uzvarētājs Toms Dimulēns (“Sunweb”), kura lielākais trumpis ir individuālais brauciens. Favorītu pulkā tiek minēti arī – Tibo Pino (“FDJ”), Migels Angels Lopezs (“Astana”), Fabio Aru (“UAE Emirates”), Estevans Čavess  un Saimons Jeitss (abi “Mitchelton – Scott”).

No sprinteriem, kas ņems dalību nozīmīgajās sacensībās, jāizceļ – “Quick – Step Floors” pārstāvis Elia Viviani, Sems Benets (“Bora – hansgrohe”), Saša Modolo (“EF Education First – Drapac & pb Cannondale”) un Jabubs Marečko (“Willer Triestina – Selle Italia”).

Pēc trīs gadu pārtraukuma ar īpašu interesi “Giro d'Italia” līdzi sekot varēs Latvijas sporta līdzjutēji. Tas tādēļ, ka debiju tik augsta mēroga daudzdienu sacensībās piedzīvos 23 gadus vecais kuldīdznieks Krists Neilands. Viņa pārstāvētā komanda “Israel Cycling academy” saņēma īpašo uzaicinājumu startēt sacensībās, kamēr Krists savu vietu sastāvā izcīnīja, aizvadot sekmīgu sezonas sākumu.

Latvijas čempions par sevi licis runāt pasaules riteņbraukšanas sabiedrībai pēc tam, kad demonstrēja lielisku sniegumu garākajās viendienas sacensībās “Milāna – Sanremo”, kur veica uzbrukumu slavenajā Podžio kalnā, finišu sasniedzot 23. pozīcijā. Tāpat mūsu sportists izcīnīja arī septīto vietu “GP Industria & Artiginanto”(1 HC kategorija), bet sezonas pašā sākumā Austrālijā bija devītais “Herald Sun Tour” daudzdienu velobrauciena (UCI 2.1 kategorija) kopvērtējumā. Pirms savas pirmās grandtūres trenera Toma Flakša audzēknis aizvadīja Horvātijas daudzdienu velobraucienu, kur demonstrēja aktīvu sniegumu, bet par augstām vietām kopvērtējumā necīnījās.

Kā “Israel Cycling academy” komandas kapteinis “Giro d'Italia” velobraucienā startēs beļģis Bens Hermanss, kurš gana sekmīgi startējis gan Alpu tūrē (13. vieta kopvērtējumā), gan arī Katalonijas daudzdienu velobraucienā (16. vieta kopvērtējumā). Par sevi nesen kā atgādināja arī Neilanda vecākais komandas biedrs Rubens Plasa, kurš visaugstākā līmeņa komandās startē jau kopš 2001. gada. 38 gadus vecais sportists uzvarēja pēdējo posmu “Vuelta a Castilla y Leon” velobraucienā, svinot triumfu arī kopvērtējumā. Sprinta etapos sevi apliecināt centīsies itālis Kristians Sbaragli. Komandas sastāvā iekļauti arī izraēlieši – Gaijs Sagivs un Gaijs Nivs, austrālietis Zakari Dempstrers un kanādietis Žuljēns Boivins. Izraēlā reģistrētās komandas sastāvā ir arī Latvijas mehāniķis Kristaps Osis, kamēr citās sacensībās komandā strādā arī mūsu fizioterapeite Elīna Majore.

Krists Neilands lielākajā daļā posmu darbosies komandas interesēs, tomēr būs etapi, kur kuldīdzniekam arī pašam var rasties iespēja pacīnīties par rezultātu. Komandas galvenais uzdevums ir izcīnīt uzvaru kādā no posmiem.

No Latvijas sportistiem “Giro d Italia” vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993. gadā kopvērtējumā bija otrais, 1995. gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. 1999. gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins. 2007. gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā “Saunier Duval” vienība ar latvieti sastāvā. No Latvijas sportistiem “Giro d Italia” vēl startējuši arī – Andris Naudužs (106. vieta 2004. gadā), Gatis Smukulis (84. vieta 2012. gadā) un Aleksejs Saramotins (165. vieta 2015. gadā).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi