Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Muļķīgs kritiens Itālijā

Neveiksmīga piezemēšanās netālu no viesnīcas Kristam Neilandam maksāja dārgi. Jau pēc Giro d’Italia 1. posma nācās izstāties atslēgas kaula lūzuma dēļ.

"Nokritu diezgan muļķīgi. Nav tā, ka gribu daudz komentēt un domāt par to. Atceļā pēc finiša braucu uz viesnīcu, kaut kas samisējās, un nokritu. Tobrīd nebija liels ātrums," kritienu nepiemērotākajā brīdī atceras Neilands. Pirms tam viņš bija finišējis individuālajā braucienā pirmais no komandas. Tā kā viesnīca atradās samērā tuvu, viņš uz to brauca vienatnē. "Braucu uz viesnīcu ar riteni, jo nevēlējos gaidīt komandas biedrus, kamēr viņi finišēs. Pie reizes lēnā garā atvizinājos pēc finiša, kas ir ierasti. Tomēr dažreiz notiek arī šādi. Braucu viens pats, jo no komandas startēju pirmais. Man bija jāgaida trīs komandas biedru finiši un tad mūs aizvestu uz viesnīcu, bet, tā kā līdz viesnīcai nebija tālu, izdomāju, ka pats varu aizbraukt ar riteni. Šī būs mācība, un nākamreiz varbūt pagaidīšu."

Kritienā Neilands salauza labās puses atslēgas kaulu. "Uzreiz sapratu, kas ir noticis un tieši kas ir traumēts. Bija skaidrs, ka tas ir atslēgas kauls. Nokritu ļoti tuvu viesnīcai. Aizbraucu līdz tai un devos uz pārbaudēm un rentgenu, kur pārliecinājāmies, vai ir lūzums. Kauls bija pilnībā pārlūzis. Otrdien būs operācija, kur visu saliks atpakaļ kopā. Otrs atslēgas kauls arī ir bijis salauzts, bet tas notika agrā bērnībā, pirms kādiem 15 gadiem." Profesionālā riteņbraucēja karjerā šis ir Neilanda pirmais salauztais kauls, un to var uzskatīt par viņa līdz šim smagāko traumu. "Atlabšanas periodu varēs labāk pateikt pēc operācijas, bet, ņemot vērā, ka lauzts ir atslēgas kauls, tās varētu būt četras līdz piecas nedēļas." Atslēgas kaula lūzums ir viena no biežākajām traumām velosportā. Ineos Grenadiers braucējam Karlosam Rodrigesam, lai atgrieztos sacensību apritē pēc šādas traumas, šosezon vajadzēja piecas nedēļas. Alpecin-Fenix klasiku speciālists Silvāns Diljērs sacensībās startēja jau pēc mēneša. "Pēc būtības, saskrūvējot atpakaļ, jau sāc kļūt lietojams. Jāsagaida, kad sadzīs brūces, un tad jau ceru, ka nākamnedēļ spēšu sākt kaut ko darīt iekštelpās uz trenažiera. Domāju, pēc operācijas divas nedēļas būs manāmas sāpes, bet ne tik lielas, lai nevarētu kājas kustināt uz trenažiera." 

Uz mājām Neilands atceļoja bez problēmām. Viņš nokrita sestdien un nākamās dienas rītā sēdās lidmašīnā, lai dotos uz Latviju. Individuālajā braucienā viņš finišēja 105. vietā 184 dalībnieku konkurencē. 8,6 kilometru garajās sacensībās kuldīdznieks uzvarētājam Filipo Gannam piekāpās par 55 sekundēm, tomēr viņš nebrauca uz maksimumu un taupīja spēkus. "Ja es būtu zinājis, nebūtu taupījis spēkus. Taupīju spēkus, jo uz kopvērtējumu netēmēju. Individuālais brauciens bija vairāk kā iesildīšanās," stratēģiju 1. posmā skaidro braucējs. Uz Giro d’Italia Neilands devās kā palīgs komandas līderim Denam Martinam. Īrs cīņā par kopvērtējumu sevi lieliski parādīja pagājušogad Vuelta a España, kur ieņēma ceturto vietu. Latvietim būtu dota iespēja doties atrāvienos un pacīnīties par labu vietu kādā no posmiem. Neilands Giro d’Italia startēja trešo reizi karjerā un pirmo reizi to nepabeidza. Diezgan tuvu no izstāšanās viņš bija 2019. gadā, kad grandtūres laikā saslima, tomēr spēja atgūties un izturēt grūtākās dienas. Toreiz 17. posmā Neilands devās spēcīgā dienas atrāvienā un kalnu etapā finišēja piektajā vietā.

2021. gada sezonas sākumā Neilanda plānos neietilpa startēšana Giro d’Italia, tomēr apstākļu sakritības rezultātā mēnesi pirms velobrauciena komanda izteica piedāvājumu, ka vēlētos redzēt latvieti sastāvā. "Tobrīd biju ļoti labā formā, un domāju, tā nav tik slikta ideja startēt Giro un izmantot to. Pēc Ardēnu klasikām kārtīgi atpūtos. Kad devos uz Giro, pavisam noteikti jutos ļoti labi. Biju gatavs un ļoti motivēts startēt." Šosezon Neilanda augstvērtīgākais sniegums UCI punktu izteiksmē ir sestā vieta Migela Induraina klasikā. Pirms Itālijas tūres galvenie mērķi bija startēšana Ardēnu klasikās, kur viņš strādāja komandas līdera Maikla Vudsa labā. Amstel Gold Race Neilands finišēja 36. vietā dažas sekundes aiz uzvarētājiem lielajā grupā, kur pirms finiša palīdzēja ķert līderus. La Fleche Wallone viņš pirms izšķirošā beigu kāpuma veiksmīgi izvirzīja priekšā līderi Vudsu un ieņēma 31. vietu. Ljēža–Bastoņa–Ljēža Neilands finišēja 25. vietā sekotāju grupā kopā ar Tomu Skujiņu, kurš bija 22. pozīcijā, kas ir visu laiku augstākais sasniegums šajās sacensībās Latvijas braucējiem. Kopumā ar sniegumu Ardēnās, kur upurējās komandas labā, kuldīdzinieks ir apmierināts.

Tour de France šogad sāksies 26. jūnijā, kas ir nedaudz agrāk Tokijas olimpisko spēļu dēļ. Israel Start-Up Nation astoņu vīru sastāvā Neilandam, ņemot vērā pašreizējo situāciju, būs grūti iekļūt. Komandas līderi tūrē būs Maikls Vudss un Dens Martins, kas cīnīsies par kopvērtējumu un posmu uzvarām. Lai gan lielākā mediju uzmanība ir pievērsta Krisam Frūmam, kurš Izraēlas komandai pievienojās 2021. gadā, šosezon viņa sliktais sniegums liek uzdot daudzus jautājumus. Nav izslēgts, ka pēdējā brīdī četrkārtējo Tour de France čempionu varētu atstāt aiz borta, kā to pagājušogad izdarīja Ineos, kas komandas sastāvā sliktā snieguma dēļ neiekļāva ne Frūmu, ne 2018. gada čempionu Geraintu Tomasu. "Tagad nevaru pateikt, vai startēšu Tour de France. Mans mērķis ir tikt atpakaļ uz strīpas pirms Tour de France un cīnīties par vietu komandas sastāvā," optimismu nezaudē Neilands.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi