Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neilands: Sasniegt Tour de France finišu bija liels izaicinājums

Kristam Neilandam un pārējiem riteņbraucējiem sasniegt prestižā daudzdienu velobrauciena Tour de France finišu bija liels izaicinājums, sarunā ar aģentūru LETA atzina Latvijas sportists.

Neilands svētdien noslēdza savu otro "Tour de France" karjerā. Kopvērtējumā kuldīdznieks bija 79.vietā starp 135 riteņbraucējiem, kuri sasniedza Elizejas laukus. Francijas tūre šogad bija bagāta dažādiem pārbaudījumiem - Covid-19 gadījumiem riteņbraucēju vidū, kritieniem, smagiem kāpumiem, karstiem laikapstākļiem un sānvējiem.

"Ir patīkamas sajūtas, ka izdevās tikt līdz Parīzei un finišēt. Ņemot vērā apstākļus, tas bija liels izaicinājums. Trase un reljefs bija smagi, bija arī ļoti karsts. Tāpat veiksmīgi izdevās izvairīties no Covid-19 gadījumiem," teica Neilands, kurš otrajā posmā Dānijā piedzīvoja kritienu. "Pāris dienas bija problēmas ar ribām, bet pēc nedēļas sāpes bija pārgājušas."

Tūres laikā termometra stabiņš sasniedza 40 grādu pēc Celsija atzīmi un bija nepieciešami dažādi risinājumi, lai atvēsinātos. Viens no tiem - zeķubiksēs sabāzt ledu un aizlikt aiz apkakles muguras daļā.

"Mūsu komandā ir savi karstuma protokoli, kurus mēs ievērojam. Piemēram, pirms starta ejam aukstā dušā, iedzeram maisījumu ar ledu un hidrotabletēm, kas neļauj zaudēt ūdeni organismā. Galvenais ir maksimāli atvēsināties, cik vien iespējams. Arī pēc finiša sēžam ledus vannā. Tāpat sacensību laikā nepieciešams liels apkalpojošais personāls, kas trases malā var nostāties un padot atvēsinošus dzērienus," stāstīja "Israel - Premier Tech" komandu pārstāvošais Neilands.

"Šīs nav pirmās sacensības, kad ir tāds karstums, tāpēc tas nav nekas jauns. Organisms jau saprot, kas notiek, un pielāgojas. Jau līdz tūrei bija sacensības karstos apstākļos un organisms pielāgojās, tāpēc nebija tik traki, kā tas izskatījās no malas," skaidroja 27 gadus vecais Latvijas riteņbraucējs.

Francijas tūri sāka 176 riteņbraucēji, bet no nefinišējušā 41 sportista nedaudz mazāk kā puse jeb 18 sacensības noslēdza pozitīvu Covid-19 testu dēļ. Rīkotāju oficiālās Covid-19 pārbaudes bija tikai sacensību brīvdienās un pirms tūres sākuma, taču testi tika veikti arī pastiprināti komandu uzraudzībā. 

"Sacensību otrajā daļā man arī bija nelieli simptomi - nedaudz sāpēja kakls un bija iesnas, visticamāk, tāpēc ka sapūta kondicionieris. Drošības apsvērumu dēļ man nācās testēties tikpat kā katru dienu, lai nebūtu risks, ka varētu aplipināt kādu komandas biedru," teica Neilands.

"Israel - Premier Tech" komanda velobraucienu noslēdza ar trīs no astoņiem startējušajiem riteņbraucējiem. Covid-19 dēļ pirms pēdējā posma bija spiests izstāties kanādietis Maikls Vudss, bet citas saslimšanas dēļ Parīzi nesasniedza arī viņa tautietis un komandas biedrs Gijoms Buavā.

"Tas noteikti jebkuram braucējam ir sāpīgi, neskatoties uz to, kurā vietā tu esi kopvērtējumā. Visi grib sasniegt Parīzi, tie tomēr ir kā svētki," atzina Neilands. "Cik ievēroju, Covid-19 drošības pasākumi bija atkarīgi no katras komandas. Piemēram, bija komandas, kuru pārstāvji ļoti bieži nevalkāja maskas, bet bija komandas, kur šos noteikumus ļoti ievēroja. Arī mēs centāmies ievērot noteikumus, piemēram, komandas autobusā un citos transportlīdzekļos bijām maskās."

"Israel - Premier Tech" komandas mērķis bija cīnīties par atsevišķām uzvarām posmos, nevis kopvērtējumā vai kādā no individuālajām ieskaitēm. Divos posmos tas arī izdevās, pirmajiem finišējot austrālietim Saimonam Klārkam un kanādietim Igo Ulē.

"Pirmajā nedēļā Jakobs Fūglsangs bija piesardzīgs un centās nezaudēt laiku, lai redzētu, kā attīstās situācija, jo tūre turpinājumā varēja visādi izvērsties. Mēģinājām Jakobu piesargāt kopvērtējumam, bet pēc nedēļas sapratām, ka varam koncentrēties atsevišķiem posmiem. Uzvarējām divos posmos, kas komandai ir labs sasniegums, tādā ziņā var teikt, ka tūre ir izdevusies," stāstīja Neilands.

Arī latviešu riteņbraucējs dažos no posmiem piedalījās atrāvienos, spītējot šķēršļiem un dažādām ligām.

"Pašam bija iespējas pēc pirmās nedēļas, bet nācās iet cauri savām problēmām. Pēc pirmās nedēļas sākās parādīties ierastās problēmas ar muguru. Pēc tam, kad kļuva labāk, nedaudz apaukstējos. Tūri nācās pabeigt uz antibiotikām un biju spiests izdzīvot līdz Parīzei," atklāja Neilands.

Īpaši emocionāla bija Ulē izcīnītā uzvara - kanādietis to veltīja savam brālim Pjērikam, kurš pirms desmit gadiem gāja bojā pēc tam, kad viņu ar auto notrieca dzērājšoferis. Ulē līdz šim lielākie panākumi bija divi Kanādas čempiontituli individuālajā braucienā.

"Tā bija emocionāla uzvara ne tikai viņam, bet arī visai komandai. Man ir ļoti prieks, ka viņš spēja izcīnīt tādu uzvaru. Viņš to bija pelnījis," atzīmēja Neilands.

Tūres kopvērtējumā triumfēja jaudīgās "Jumo Visma" komandas dāņu riteņbraucējs Jonass Vingegords, kurš šosezon ir labā fiziskajā formā. 

"Viņš sevi pierādīja pirms tūres, turklāt jau pērn viņš bija otrais kopvērtējumā. Tas apliecina viņa spēku un to, ka viņš ir gatavs cīnīties par uzvaru. Viņš bija pārāks pār visiem. Visi trīs - Tadejs Pogačars, Vingegords un Vouts van Ārts - brauca pavisam citā līmenī un neatstāja pārējiem daudz cerību," secināja Neilands.

Latvijas riteņbraucējs pēc Francijas tūres atjaunojas Kuldīgā un starp nākamajām sacensībām viņam paredzēta nepilnu trīs nedēļu pauze.

"Atgriezīšos 11.augustā ar daudzdienu sacensībām Norvēģijā, pēc tam ir plāns doties uz ASV un Kanādu, kur būs viendienu sacensības. Sezonu, visticamāk, noslēgšu Itālijā," tuvākos plānus ieskicēja sportists.

Pēc diviem mēnešiem Austrālijā norisināsies pasaules čempionāts un pagaidām Latvijai tajā ir viena kvota, kuru paredzēts izmantot Tomam Skujiņam. Iepriekš plašu rezonansi izraisīja vēsts, ka Latvijas riteņbraucējiem nav līdzekļu startam meistarsacīkstēs un dalība būtu vien iespējama, ja pats sportists to nodrošinātu.

"Protams, ka tas nav godīgi. Riteņbraucēji brauc pārstāvēt ne tikai sevi, bet arī savu valsti. Ja mums nav līdzekļu, kā uz turieni nokļūt, tad ir diezgan bēdīgi. Ar esošajiem līdzekļiem nepietiek, lai nodrošinātu pilnu komandu, kurā ir ne tikai riteņbraucēji, bet arī apkalpojošais personāls," stāstīja Neilands.

Pēdējos divus gadus "Israel - Premier Tech" komandā brauc titulētais brits Kristofers Frūms, kurš karjeras laikā septiņas reizes ir uzvarējis lielajās tūrēs - četras reizes "Tour de France", vienu "Giro d'Italia" un divas "Vuelta a Espana". 37 gadus vecais brits pakāpeniski cenšas atgūt formu pēc 2019.gadā gūtajām smagajām traumām. Arī viņam Francijas daudzdienas noslēdzās priekšlaicīgi Covid-19 dēļ.

"Kriss ir ļoti pieredzējis braucējs, un tā informācija, kuru viņš spēj dot, ļoti palīdz sasniegt rezultātu. Liels prieks, ka ir iespēja būt vienā komandā ar tādu braucēju," atzīmēja Neilands, kuram līgums ar "Israel - Premier Tech" ir arī uz nākamo sezonu.

Neilands šosezon izcīnījis septīto vietu daudzdienu sacensību "Tour de Hongrie" (UCI kat.2.1) kopvērtējumā un bijis trešais UCI Pasaules tūrē iekļautā Romandijas velobrauciena kalnu karaļa vērtējumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi