Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārbaude ne tikai sportistiem

Melburnas kortos vērtēs iespējas sarīkot vērienīgas sacensības arī pandēmijas apstākļos.

Stingri noteiktos veselības drošības noteikumu rāmjos Melburnā pirmdien sākās viens no pandēmijas laika līdz šim vērienīgākajiem sporta notikumiem Austrālijas atklātais tenisa čempionāts. Tā norise lielā mērā parādīs iespējas koronavīrusa krīzes laikā organizēt augstākā līmeņa sacensības. Agrā otrdienas rītā turnīru sāka arī abas Latvijas elites tenisistes Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko.

Austrālija bijusi starp pirmrindniecēm Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanā, ko valsts panāca ar stingru robežu kontroli, tāpēc ap 1200 sportistu un viņu atbalsta personāla ierašanās netika sagaidīta ar nedalītu sajūsmu. "Varu saprast šādu reakciju, taču vienlaikus uzskatu, ka sports mums ir ļoti būtisks. Īpaši jau teniss, kam Austrālijā ir bagātīga kultūra, tāpēc domāju, ka šī turnīra norise šobrīd mums ir pat nepieciešama," BBC citē vienu no Austrālijas vadošajiem tenisistiem Niku Kirjosu

Turnīra rīkotāji centušies radīt maksimāli drošus apstākļus sportistiem, tomēr viņiem pēdējās nedēļās nav trūcis izaicinājumu un kritikas. Vairāki desmiti atlētu uzreiz pēc ierašanās Austrālijā nokļuva divu nedēļu ilgā karantīnā, jo Covid-19 tika konstatēts kādam no lidmašīnas pasažieriem. Vēl nedēļu pirms turnīra infekcija tika fiksēta vienam no "burbuļa" viesnīcas apsargiem, kā rezultātā vairāk nekā 500 turnīrā iesaistītajiem tika piemērota pašizolācija. "Dažiem spēlētājiem bijis vairāk laika un iespēju trenēties un sagatavoties turnīram. Četrpadsmit dienas šādā situācijā var radīt milzīgu atšķirību starp karantinētajiem un pārējiem tenisistiem," pārdzīvo Francijas tenisists Eduārs Rožē-Vazelēns.

Latvijas vadošajām spēlētājām gatavošanās Melburnā aizritējusi salīdzinoši raiti un abas Melburnā piedalījās arī iesildīšanās turnīrā, kur Ostapenko trešajā kārtā piekāpās pasaules piektajai raketei Jeļinai Svitoļinai, bet Sevastova kārtu agrāk atzina savas dubultspēļu pārinieces Anastasijas Pavļučenkovas pārākumu.

Diemžēl pozīcijas pasaules rangā Latvijas sportistēm liedza nokļūt starp izliktajām tenisistēm Austrālijas atklātajā čempionātā. Tā rezultātā Ostapenko (47. rangā) izlozē tika pret turnīra 25. numuru čehieti Karolīnu Muhovu (27.), bet Sevastova (53.) – pret igaunieti Kaju Kanepi (94.). Kaimiņvalsts pārstāve nule apliecināja, ka 35 gadu vecumā ir lieliskā sportiskajā formā, jo Melburnas turnīrā sasniedza savu pirmo WTA līmeņa finālu kopš 2013. gada. Sevastovas un Kanepi divcīņas sākums pirmajā kārtā bija paredzēts ap pulksten 4 otrdienas rītā, bet Ostapenko un Muhovai kortā bija jādodas pulksten 8 pēc Latvijas laika.

Austrālijas atklātā čempionāta dāmu turnīrā ierasti nav izteiktas favorītes. Starp nopietnām pretendentēm uz titulu tiek minētas ap desmit tenisistēm, ieskaitot pasaules ranga līderi mājinieci Ešliju Bārtiju, pašreizējo čempioni amerikānieti Sofiju Keninu un viņas titulēto tautieti Serēnu Viljamsu. Vīriešu turnīrā aina ir pretēja, jo savu devīto titulu Melburnā cer izcīnīt serbs Novāks Džokovičs. Tiesa, pēdējos gados arvien skaļāk sevi piesaka nākamās paaudzes spēlētāji.

Pievērs uzmanību

  • Austrālijas atklātais čempionāts ir pirmais no četriem tenisa sezonas prestižās Grand Slam sērijas turnīriem
  • Par Laimīgo Slam iedēvētais turnīrs ir viens no lielākajiem sporta pasākumiem dienvidu puslodē. Pērn to klātienē apmeklēja vairāk nekā 812 tūkstoši skatītāju. Pandēmijas laikā gan noteikts skatītāju limits – kortos tiks ielaisti ne vairāk kā 30 tūkstoši līdzjutēju dienā
  • No Latvijas vadošajām tenisistēm Melburnas kortos līdz šim labāk veicies Anastasijai Sevastovai, kura divreiz – 2011. un 2019. gadā – sasniedza ceturto kārtu jeb astotdaļfinālu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi