Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kolmens arī pēc diskvalifikācijas termiņa samazināšanas nevarēs startēt olimpiskajās spēlēs

Pasaules čempionam 100 metru sprintā Kristianam Kolmenam Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) samazinājusi piespriesto diskvalifikāciju, taču ar to nav gana, lai viņš šovasar varētu piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs.

CAS divu gadu diskvalifikāciju samazinājusi uz 18 mēnešiem jeb pusotru gadu. Liegums startēt sacensībās noslēgsies novembrī, vairākus mēnešus pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Vieglatlētikas integritātes savienība (AIU) pērn jūnijā Kolmenam piesprieda pagaidu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpumu, bet oktobrī tika piemērots divu gadu liegums.

Kolmenam diskvalifikācija tika piespriesta par to, ka viņš 2019.gada 9.decembrī neatradās vietā, kur viņam vajadzēja veikt analīzes. Viņam jau pirms tam draudēja sankcijas, jo 2018. un 2019.gadā bija izlaidis trīs dopinga pārbaudes.

2019.gadā viņš izlaida pārbaudes arī 16.janvārī un 26.aprīlī.

Pēc Kolmena teiktā AIU dopinga kontroles darbinieki viņa dzīvesvietā ieradās laikā, kad sprinteris piecu minūšu attālumā iepirkās Ziemassvētkiem. Atšķirībā no citām reizēm, šoreiz kontroles darbinieki nav centušies ar viņu sazināties pa telefonu.

Nākamajā dienā sprinteris saņēmis ziņu, ka izlaidis dopinga pārbaudi.

Tāpat amerikāņu sportists apgalvoja, ka atgriezies mājās un dzīvoklī bijis laika posmā no plkst.19.15 līdz plkst.20.15, taču nevienu neesot sastapis, lai gan kontroles darbinieki ziņojumā norādīja, ka gaidījuši veselu stundu. Pēc Kolmena teiktā, ziņojumā norādīta nepareiza adrese, un viņš apšaubīja, vai kontroles darbinieki vispār bija ieradušies pie viņa dzīvokļa.

AIU atteicās komentēt lietu, taču norādīja, ka tās darbinieki, neveicot zvanu, ievērojoši standarta procedūru. AIU arī norādīja, ka sportisti ir atbildīgi par izlaisto pārbaudi, ja viņi nav atradušies vietā, kuru norādījuši ADAMS sistēmā.

Tāpat AIU, atsaucoties uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) testēšanas standartiem, norādīja, ka zvans sportistam ir brīva izvēle un tā nav obligāta prasība. WADA standartos teikts, ka nesazināšanās telefoniski nevar kalpot kā attaisnojums dopinga pārbaudes neveikšanai.

Kolmenam jau iepriekš draudēja diskvalifikācija par tādu pašu pārkāpumu, jo papildu jau iepriekšminētajiem datumiem 2019.gadā, viņš nepiedalījās pārbaudē arī 2018.gada 6.jūnijā. Tiesa, toreiz tā bija ASV Antidopinga aģentūras (USADA) kļūda, un sprinteris veiksmīgi apstrīdēja lēmumu, pamatojot to, ka 2018.gadā izdarītajam pārkāpumam jābūt ar atpakaļejošu datumu uz ceturkšņa sākumu - 1.aprīli. Tādējādi trīs pārkāpumi bija ilgākā laika periodā par 12 mēnešiem.

25 gadus vecais Kolmens 2019.gada pasaules čempionātā uzvarēja 100 metru sprintā un 4x100 metru stafetē. 2017.gadā viņam šajās disciplīnās bija sudraba medaļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi