Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tiesnešiem nepatīk Latvijas soļotāju tehnika, uzvaru gūst polis Tomala

Latvijas soļotājs Ruslans Smolonskis piektdien kļuva par pirmo Tokijas olimpisko spēļu 50 kilometru distancē diskvalificēto sportistu, kamēr Arnis Rumbenieks ātri nopelnīja divas piezīmes jeb sarkanās kartītes, bet spēja finišēt 37. vietā starp gandrīz 60 sportistiem, kas uzsāka sacensības. Par čempionu kļuva poļu sportists Davids Tomala.

Tomala Saporo pilsētā lielā karstumā notikušajās sacensībās finišu sasniedza pēc trim stundām 50 minūtēm un astoņām sekundēm, bet Rumbenieks viņam zaudēja 23 minūtes un 25 sekundes. Šī, visticamāk, bija pēdējā reize vēsturē, kad 50 kilometru distance ir iekļauta olimpiskajā programmā, jo plānots, ka 2024. gadā Parīzē sportisti garākajā soļošanas distancē veiks 35 kilometrus.

Soļojuma, kas sākās plkst. 5:30 pēc vietējā laika, ievadā vadību pārņēma ķīnietis Jadons Luo un pēc četriem kilometriem viņam bija gandrīz 40 sekunžu pārsvars, bet līderim pakaļ metās pasaules rekordists Joans Dinizs. Tomēr pēc soļotas pusstundas Dinizs pārsvaru zaudēja, jo vispirms devās uz tualeti, bet arī pēc šīs vizītes bija redzams, ka francūzim ir veselības problēmas, kas lika laiku pa laikam apstāties. Smolonskis distances sākumā soļoja starp vadošajiem sportistiem - pēc desmit kilometriem pirmajai grupai bija 25 sekunžu deficīts no Luo, bet otrā grupa ar Rumbenieku ierindā zaudēja vēl desmit sekundes. Tikmēr Dinizs pēc desmit kilometriem no līdera jau iepalika gandrīz divas minūtes.

Tuvojoties 15 kilometru atzīmei, Smolonskis sāka atpalikt no pirmās grupas un ilgāku laiku soļoja vienatnē starp divām vadošajām grupām. Līderis Luo tika panākts tieši pie 20 kilometru atzīmes, kamēr Smolonski šajā laikā noķēra otrā grupa. Savukārt Dinizs jau pirms distances vidus pat pamanījās atspēlēt visu deficītu un noķert vadošos sportistus, tomēr vēl pēc samērā īsa laika francūzis beidza cīnīties ar veselības problēmām un izstājās.

Soļojot vienatnē, Smolonskis bija nopelnījis divas sarkanās kartītes, bet aptuveni pēc 25 kilometriem viņam tika piešķirta arī trešā piezīme un latvietis kļuva par pirmo sportistu, kuram vajadzēja doties uz piecu minūšu soda zonu. Pēc šī laika nostāvēšanas Smolonskis trasē atgriezās tieši vienu apli aiz līderu grupas, bet jau pēc pāris minūtēm sportists tika arī pie ceturtā soda, kas nozīmēja automātisku diskvalifikāciju. Viena piezīme tika piešķirta par lidojuma fāzi, bet trīs par kājas neiztaisnošanu, Smolonskim kļūstot par otro diskvalificēto Latvijas soļotāju olimpisko spēļu vēsturē aiz Arnolda Krūkliņa 1936. gadā Parīzē.

Zīmīgi, ka arī Rumbenieks bija viens no pirmajiem, kurš par kājas neiztaisnošanu tika pie divām piezīmēm, bet viņš tomēr spēja distanci veikt bez turpmākiem pārkāpumiem.

Pēc aptuveni 30 kilometriem no līderiem aizbēga Tomala un vienā divu kilometru aplī pārsvaru audzēja par aptuveni pusminūti. Pēc 36 soļotiem kilometriem viņa pārsvars bija divas minūtes, pēc 40 kilometriem divas minūtes un 50 sekundes, pēc tam nostabilizējoties aptuveni trīs minūšu robežās.

Sekotāji ķeršanu sāka trīs kilometrus pirms beigām, kad uzbrukumā devās spānis Marks Turs un vācietis Jonatans Hilberts, kuri izskatījās daudz svaigāki par līderi, un divus kilometrus pirms distances beigām viņi atpalika vairs tikai divas minūtes un trīs sekundes. Noķert Tomolu gan neizdevās, Hilbertam beigās zaudējot 36 sekundes, kamēr trešo vietu izrāva kanādietis Evans Danfijs, par deviņām sekundēm apsteidzot Turu, kurš finišēja tieši minūti aiz čempiona.

Ar šo panākumu Polija kļuvusi par visu laiku tituliem bagātāko valsti 50 kilometru distancē, jo savulaik pie trim zeltiem tika Roberts Koržeņovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi