Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Melbārža divnieku un četrinieku ekipāžas Siguldā saņem Soču olimpisko spēļu medaļas

Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu sestdien Siguldā svinīgā ceremonijā saņēma 2014.gada Soču olimpisko spēļu zelta medaļas četriniekiem, bet Melbārdis ar Dreiškenu kaklā kāra arī bronzas godalgas divniekiem.

Svinīgo ceremoniju ar uzrunu latviešu un angļu valodā iesāka pasākumu vadītājs un Latvijas Televīzijas sporta žurnālists Reinis Ošenieks. Vēlāk uz skatuves kāpa arī Latvijas bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Pēc Vrubļevska svinīgās uzrunas, kurā viņš uzsvēra, ka uzvaras tiek izcīnītas tikai un vienīgi godīgā ceļā, uz goda pjedestāla kāpa Soču Olimpiādes bronzas medaļnieki divniekos Melbārdis un Dreiškens. Abi sportisti, stāvot uz zemākā goda pjedestāla pakāpiena, smaidīja un pamāja skatītājiem.

Īsi pēc tam Melbārdim un Dreiškenam pievienojās arī Vilkaste un Strenga, visiem kopīgi uzkāpjot uz goda pjedestāla. Pēc saņemtajām medaļām skanēja Latvijas himna, kuru līdzās ar sportistiem skaļi izdziedāja arī apmeklētāji.

Zelta medaļu apbalvošanā sportistiem aiz muguras bija izvietota video instalācija, kurā četrinieks redzams zelta kostīmos, bet himnas laikā ekrānu rotāja liels Latvijas karogs. Apbalvošanas norises vieta bija dekorēta ar autentiskiem Soču Olimpiādes plakātiem un dekorācijām, kā arī sportisti bija uzvilkuši 2014.gada olimpisko spēļu brīvā laika formas.

Neilgi pēc apbalvošanas ceremonijas sportisti arī sniedza interviju Latvijas Televīzijas žurnālistam Dāvidam Ernštreitam.

"Bija ļoti liels pārsteigums, ka ieradās tik daudz cilvēku," pēc medaļu saņemšanas teica Melbārdis. "No sirds vēlos pateikties atbalstītājiem par to mīlestību pret šo sportu un mums - puišiem."

Saviļņojumu par iegūto godalgu neslēpa arī Strenga. "Ir liels prieks, jo man pat sapņos nerādījās, ka izcīnīšu olimpisko zeltu. Vēl jo mazāk iedomājos, ka zelta godalgu varētu saņemt šeit pat mājās. Ieraugot lielo atbalstītāju skaitu, nobira asara," neslēpa Strenga.

Savukārt Dreiškens apbalvošanas ceremonijā centies neraudāt. "Nebija viegli noturēt "cietu" seju," smejoties teica bobslejists. "Pati medaļa vēl tā... Kad uzkāpu un pjedestāla un redzēju, ka Siguldas trasē uz zāles nav neviena brīva pleķīša, biju patiesi saviļņots. Paldies līdzjutējiem par emocijām, tas noteikti ir tā vērts."

Kā pirmdien raidījumā Sporta Studija norādīja Zintis Ekmanis, Aleksandrs Zubkovs, kuram tika piešķirta diskvalifikācija, jau ir atdevis savu zelta godalgu, lai arī medijos iepriekš figurēja informācija, ka sportists no medaļas neplāno šķirties.

Apbalvošanas ceremoniju klātienē vēroja liels skaits atbalstītāju, kuri dažas minūtes iepriekš pieredzēja Martina Dukura 11.uzvaru pēc kārtas Eiropas čempionātā, kā arī devīto panākumu Pasaules kausa sacensībās.

Pirms ceremonijas skanēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) himna, bet pēc medaļu pasniegšanas - Latvijas himna. Medaļas pasniedza Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) prezidents Ivo Feriāni un viens no SOK Izpildkomitejas locekļiem.  

Medaļu pārdale notika pēc Krievijas pilota Aleksandra Zubkova diskvalifikācijas un viņa rezultātu anulēšanas. 2017.gadā SOK anulēja Zubkova un viņa ekipāžu gūtos rezultātus Soču Olimpiādē, jo bijusi manipulācija ar sportistu dopinga analīzēm, tās aizvietojot ar "tīrām" provēm.

Sākotnēji Latvijas sportisti četriniekos bija otrie, bet divniekos - piektie, taču diskvalifikāciju saņēma arī cits krievu pilots Aleksandrs Kasjanovs, kura vadītā ekipāža bija ceturtā.

Pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas par olimpiskajiem vicečempioniem kļuva amerikāņi, kuri nu jau mūžībā aizgājušā pilota Stīvena Holkomba vadībā Melbārdim četru braucienu summā zaudēja 0,30 sekundes. Tikmēr bronzu ieguva brits Džons Džeksons, kurš atpalika 0,41 sekundi.

Divniekiem par čempionu kļuvis šveicietis Beāts Hefti, kurš par 0,22 sekundēm apsteidza Holkombu, bet par 0,43 sekundēm - Melbārdi.

Melbārdis ar Dreiškenu, Strengu un Vilkasti ir arī 2016.gada pasaules čempioni. Pirms četriem gadiem viņš triumfēja Pasaules kausa kopvērtējumā kā divnieku, tā četrinieku konkurencē.

Top komentāri

Arhitekte
A
Taisnība vienmēr uzarēs melus. Agri vai vēlu bet uzvarēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi