Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Priedulēna: Ceru, ka vispirms būs olimpiāde un pēc tam operācija

Piecu nedēļu atveseļošanās periods ir beidzies, un piesardzīgā režīmā sākušies skriešanas treniņi. Augustā pienāca satraucoša ziņa, ka Latvijas labākā skeletoniste Lelde Priedulēna treniņā ir pārrāvusi ceļgala krusteniskās saites. Traumēta tika arī sānu saite, tomēr, par spīti nopietnajam savainojumam, jau pašā sākumā sportiste pauda gatavību startēt 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

"Pirmajā atveseļošanās posmā bija jānostiprina sānu saite. Piecas nedēļas gaidīju, kamēr sarētosies vārīga vieta. Tagad jau ir veikta vēl viena sonogrāfija, pēc kuras ārsti ir devuši zaļo gaismu skriešanas treniņu uzsākšanai," Dienu informēja Priedulēna.

Krustenisko saišu operācijas gadījumā minimālais atlabšanas periods ir vismaz pusgads. Tomēr esot iespēja no operācijas izvairīties vai to atlikt uz vēlāku laiku. Skeletona treneris Dainis Dukurs ir uzklausījis bijušā volejbolista Valta Mihelsona teikto, ka Radiotehniķa laikā Juris Grantiņš esot turpinājis spēlēt, lai gan ceļgala krusteniskās saites bijušas pārrautas. "Tādā gadījumā ir jāstiprina apkārt esošie muskuļi," norādīja Dainis. "Sarežģītāk ir veikt sānu kustības, bet taisnvirziena skrējienu varot veikt. Svarīgi būs, kā pati Lelde pārvarēs nedrošības sajūtu."

Skriešanas treniņu sākumposmā Lelde izmantos speciālu ortozi. Sākotnēji bijusi doma ar šādu ortozi startēt arī sacensībās, bet tas neesot atļauts. "Ortoze man būs papildu drošībai. Tā man palīdzēs arī iesildīties pirms sacensībām, jo tad parasti skrienam pa nelīdzenu reljefu sniegā un ledū. Bail man nav, bet sākumā noteikti visu darīšu piesardzīgāk. Sezonas laikā jau tikai būs īsti redzams, kā savainojuma sekas iespaidos manu sniegumu."

Liktenīgajā dienā notikušo sportiste vairākkārt ir centusies atmiņā restaurēt. "Esmu tinusi filmu atpakaļ, bet tā arī neesmu sapratusi, ko es izdarīju nepareizi. Kā jau esmu teikusi, šo vingrinājumu biju pildījusi neskaitāmas reizes. Kāja man bija gaisā, kad ceļgalā saņēmu dīvainu triecienu. Sākumā nodomāju, ka uz kājas uzkritusi barjera. Pieskrēja klāt puiši un vaicāja – kas noticis? Teicu, ka barjera uzkrita uz kājas. Viņi atbildēja: "Ko tu – barjera stāv kā stāvējusi." Tad arī sapratu, ka kaut kas nelāgs noticis. Nākamajā dienā magnētiskā rezonanse apstiprināja sākotnējās aizdomas, ka plīsušas ir ceļgala krusteniskās saites."

Trenēties Lelde turpināja arī rehabilitācijas pirmajā posmā. "Fizioterapeits Edvīns Lešenkovs man izstrādāja speciālu plānu, pēc kura arī darbojos. Mērķis ir izdarīt visu, kas ir manos spēkos. Skaidrs, ka operācija būs nepieciešama, bet es ceru, ka vispirms būs starts olimpiskajā Phjončhanā un tikai pēc tam operācija."

Gatavoties tikai olimpiskajam uznācienam arī nav iespējams, jo Phjončhanai vispirms ir jākvalificējas. Sākoties Pasaules kausa (PK) izcīņas sezonai, sāksies arī olimpiskā atlase, bet pirms tam būs treniņnedēļa nākamo olimpisko spēļu mājvietā. "20. oktobrī lidojam uz Phjončhanu. Man jau ir pasūtīta biļete, tā ka plānoju braukt trasē jau no pirmās treniņu dienas," apņēmību pauda Lelde. Siguldā 28. septembrī ir plānots trasē sākt saldēt ledu, bet treniņbraucieni varētu sākties 2. oktobrī. "Braukšu arī Siguldā. Paredzu, ka sākumā būšu kamanās un puiši mani iestums."

Visu rakstu lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
Lelde, CIINIES!!! Par Sevi, par Latviju!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi