Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RTU palīdz skeletona izlasei sagatavot kamanu slieces šī gada sacensībām

Pirms Pasaules kausa (PK) posmiem skeletonā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātē veikti skeletona slieču cietības un ģeometrijas mērījumi. Pareizi sagatavotas slieces ir būtisks priekšnoteikums, lai sportisti sacensībās uzrādītu pēc iespējas augstākus rezultātus, informē universitātē.

"Triboloģijas zinātniskajā laboratorijā pētām berzes procesus, bet Mitutoyo metroloģijas laboratorijā – slieču ģeometriju. Pirms šā gada startiem mēs pārbaudījām galvenās slieces, ko paredzēts izmantot sacensībās, lai palīdzētu sportistiem saprast, vai slieču cietība un ģeometrija atbilst plānotajam, vai tās ir izgatavotas atbilstoši sportistu vajadzībām," stāsta RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (MTAF) pētnieks, Mitutoyo metroloģijas laboratorijas vadītājs Jānis Lungevičs. Pakāpeniski veidojas slieču mērījumu datubāze.

RTU MTAF Mašīnbūves un mehatronikas katedras pētnieki jau vairākus gadus cieši sadarbojas ar Latvijas skeletonistiem, palīdzot viņu kamanām ātrāk slīdēt pa ledu. Pētījumi iepriekš īstenoti ar valsts pētījumu programmas un Eiropas Savienības finansiālu atbalstu, nostiprinot RTU zinātnieku kompetences un pilnveidojot metodiku. Šobrīd tie turpinās uz brīvprātības principa, zinātniekiem uzsverot nepieciešamību nodrošināt pētniecības nepārtrauktību un atbalstu Latvijas sporta attīstībai. Zinātnieki un sportisti cer nākotnē īstenot sistemātiskus slieču ģeometrijas pētījumus. "RTU varētu kļūt par posmu starp sporta inventāra ražotājiem un sportistiem," saka J. Lungevičs.

RTU Mitutoyo metroloģijas laboratorija ir Baltijā modernākā un labāk aprīkotā metroloģijas laboratorija. Ar japāņu uzņēmuma Mitutoyo atbalstu izveidotā laboratorija tika atklāta 2018. gada septembrī. Tā aprīkota ar modernākajām uzņēmuma izstrādātajām iekārtām, kas galvenokārt izmantojamas izgatavoto detaļu kvalitātes kontrolei, sākot ar vienkāršiem lineārajiem izmēriem starp divām virsmām un beidzot ar komplicētu 3D virsmu ģeometriju kontroli un virsmu negluduma mērījumiem. Tā arvien tiek papildināta ar jaunām iekārtām, kas tiek izmantotas gan studiju procesā, paaugstinot studentu inženieru prasmes, un pētnieciskajā darbībā, gan sadarbībā ar industriju. Savukārt RTU Triboloģijas zinātniskā laboratorija nodrošina augsti kvalificētus zinātniskos pētījumus berzes un nodiluma jomā, kā arī piedalās jaunu un inovatīvu materiālu izveidē un testēšanā. Abas laboratorijas ir ļoti nozīmīgas, lai Latvijā mehānikas un mašīnbūves nozarē varētu radīt jaunus un modernus produktus.

RTU zinātnieki un inženieri jau vairākus gadus palīdz sagatavot un tehniski pilnveidot kamanas un speciālo inventāru arī Latvijas kamaniņu sportistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi