Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

98% maksājumu eiro zonā nākotnē notiks dažās sekundēs

Šobrīd ātrie maksājumi SEB bankas klientiem pieejami savas bankas ietvaros, tie tiek izpildīti nekavējoties. Tie šobrīd ir vairāk nekā 60% no visiem klientu veiktajiem maksājumiem. Savukārt, pēc SEB bankas pievienošanas Eiro banku asociācijas* Ātro maksājumu klīringa sistēmai (EBA Clearing), paradīsies iespēja tikpat ātri pārskaitīt naudu arī citu banku klientiem eirozonā, portālam Diena.lv pavēstīja SEB bankas pārstāvji.

EBA Clearing risinājums darbosies eirozonas valstīs un paredzēts, ka šo risinājumu izmantos vairākums Eiropā strādājošo finanšu iestāžu. Plānots, ka EBA Clearing risinājums sāks darboties šī gada novembra beigās. SEB banka pievienosies šim risinājumam, tiklīdz būs pabeigta iekšējā infrastruktūra un izieti nepieciešami testi.

“Ņemot vērā SEB grupas starptautisko biznesu, mums ir svarīgi nodrošināt iespēju klientiem veikt ātros, jeb tā saucamos zibmaksājumus visas eirozonas mērogā. Tāpēc SEB grupa ne tikai aktīvi iesaistījusies ātro maksājumu sistēmas attīstībā dažādās Eiropas valstīs, bet ir arī viens no EBA Clearing projekta dibinātājiem un izmantos tieši šo sistēmu ātro maksājumu nodrošināšanai,” norāda SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Līdz ar pievienošanos EBA Clearing naudas pārskaitījumus līdz 15 000 eiro valūtā uz kontiem citās bankās būs iespējams veikt vien pāris sekunžu laikā. Pašlaik parastie Eiropas maksājumi (SEPA maksājumi), kas ir pārskaitījumi eiro valūtā uz kontiem citās bankās, nenotiek tiešsaistes veidā, bet tiek izpildīti vairākas reizes dienā, vienlaikus tos nav iespējams veikt brīvdienās un svētku dienās. Savukārt zibmaksājumi būs pieejami 24 stundas diennaktī, tanī skaitā arī brīvdienās.

“Jaunā risinājuma priekšrocības sajutīs vairākums klientu, ņemot vērā, ka no ik mēnesi apstrādātajiem ap 900 tūkstošiem SEPA maksājumu, 98% ir naudas pārskaitījumi līdz 15 000 eiro, kas ir zibmaksājumu noteiktais limits.

Plānojam jauno risinājumu piedāvāt pakāpeniski dažādiem klientu segmentiem un dažādos maksājumu apstrādes kanālos. Paredzēts, ka sākumā zibmaksājumi būs pieejami privātpersonām internetbankā un mobilajā aplikācijā. Turklāt, attīstoties šim norēķinu veidam, ir paredzami būtiski uzlabojumi banku mobilajās aplikācijās, kas ļaus klientiem veikt šos maksājumus īpaši ērti. Piemēram, ierastā konta numura vietā izmantojot saņēmēja mobilā tālruņa numuru, ja saņēmējs to būs piesaistījis kontam. Šāda iespēja šobrīd ir SEB bankas klientiem, kuri paskaita naudu mobilajā aplikācijā citiem aplikācijas lietotājiem,” skaidro Škapars.

*Eiro banku asociācija (Euro Banking association) – ir banku un citu maksājumu pakalpojumu sniedzēju dibināta organizācija, lai nodrošinātu eiro maksājumu veikšanu visā Eiropas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko