Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ieņēmumi no mākoņdatošanas turpmāko divu gadu laikā dubultosies

Būtiski pieaugot attālināto pakalpojumu lomai, tehnoloģiju kompāniju ieņēmumi būs arvien atkarīgāki no to konkurētspējas mākoņdatošanas pakalpojumu jomā.

Paredzams, ka turpmāko 2 gadu laikā ieņēmumi no mākoņdatošanas pakalpojumu sniegšanas būs divreiz lielāki nekā pašreizējā pakalpojumu sniedzēju ieņēmumu daļa, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG veiktais mākoņdatošanas pakalpojumu tirgus pētījums Cloud Providers Global Survey. Mākoņdatošanas tirgus tendences parāda, ka arī Latvijas IT uzņēmumiem mākoņdatošanas jomā paveras jaunas eksporta iespējas.

Tehnoloģiju kompānijas uzskata, ka ieņēmumi no mākoņdatošanas pakalpojumiem veidos nozīmīgāku daļu no to kopējiem ieņēmumiem, jo šos pakalpojumus sāks izmantot arvien sarežģītākām un datiem bagātākām programmām (piemēram, uzņēmējdarbības un datu analīzes, satura pārvaldības, klientu apkalpošanas un ražošanas programmatūrai).

Kārlis Mālnieks, KPMG Baltics SIA Riska un vadības konsultāciju pakalpojumu nodaļas IT konsultāciju menedžeris, sertificēts Cloud computing speciālists: „Tirgus tendences parāda, ka mākoņdatošanas pakalpojumam ir liela nozīme arī Latvijas IT sektorā. Latvijas IT uzņēmumi, kā, piemēram, DEAC, jau šobrīd veiksmīgi eksportē mākoņdatošanas pakalpojumus – to eksporta īpatsvars jau ir sasniedzis 45% no kopējā apgrozījuma.

Vietējie pakalpojumu sniedzēji pamatā piedāvā divu veidu pakalpojumus – IaaS (infrastruktūra kā pakalpojums) un SaaS (programmatūra kā pakalpojums). Redzamākie SaaS pakalpojumi ir SIA Lattelecom piedāvātais eMākonis, kā arī SIA DPA, SIA Relative CC un SIA Telia Latvija kopprojekts Tavsbirojs. Abi pakalpojumi ļauj uzņēmumam glabāt, radīt un apstrādāt savus dokumentus interneta vidē, izmantojot ierastos Microsoft Office dokumentu apstrādes rīkus. Kā papildu pakalpojumi tiek nodrošināti arī dokumentu aprites sistēma, e-pasta serviss un citi iekšējās saziņas veidi.

Savukārt privātajā sektorā noteikumus diktē mobilie sakari un viedtālruņu tirgus attīstība. Gandrīz katrs otrais cilvēks, kas izmanto viedtālruņus, izmanto arī kādu no mākoņdatošanas pakalpojumiem. Populārākais pakalpojums privāto lietotāju vidū ir datu glabāšana mākonī – Google Docs, Dropbox, iCloud u.c. Straujā datu glabāšanas pakalpojumu attīstība un izplatība ir skaidrojama ar samērā ierobežoto datu glabāšanas vietu viedtālruņos, kā arī ar vēlmi piekļūt saviem datiem un dokumentiem no jebkuras vietas vai iekārtas.”

Lielākie mākoņdatošanas izaicinājumi – informācijas kontrole un datu drošība

Lielākie izaicinājumi mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzējiem joprojām ir lietotāju bažas par kontroles zaudēšanu pār savu informāciju un datu drošības jautājums, kā arī mākoņdatošanas pakalpojuma radīto ietaupījumu un biznesa ieguvumu uzskatāma parādīšana. 


Vairāk nekā trešdaļa respondentu (39%) apgalvo, ka, ieviešot mākoņdatošanas pakalpojumus, kontroles zaudēšana vēl joprojām ir biznesa lietotāju lielākā problēma, tai seko datu zaudēšanas un privātuma riski. Arī Latvijā kā galvenie kavēkļi pilnvērtīgai mākoņdatošanas ieviešanai tiek minēti datu drošības, privātuma un apstrādes caurspīdīguma jautājumi. Savukārt populārākie datu drošības risinājumi ir stingrāku ierobežojumu ieviešana lietotāju pieejai un uzlabota datu šifrēšana. 

Mākoņdatošanu izvēlas, lai samazinātu izmaksas

Aptuveni 6 no 10 pakalpojumu sniedzējiem apgalvo, ka izmaksu samazināšana ir būtiskākais iemesls, kādēļ vairums biznesa lietotāju izvēlas mākoņdatošanas pakalpojumus. Tomēr tikai 39% pakalpojumu sniedzēju uzskata, ka lietotājiem ir reālas cerības samazināt izmaksas, uzsākot lietot attālinātos mākoņdatošanas pakalpojumus, turpretim 19% uzskata, ka lietotāji izmaksas samazināt necer. 

Priekšstata izmainīšana par izmaksu samazināšanu ir tikai viens no izaicinājumiem darbā ar klientiem, kas kļūst arvien aktuālāks, jo lietotāji ievieš mākoņdatošanas pakalpojumus arvien stratēģiskāku iemeslu dēļ. Pakalpojumu sniedzēji uzskata, ka trīs galvenie nākotnes izaicinājumi ir: spēt pārliecinošāk pierādīt izmaksu ietaupījumu (38%), izstrādāt uz lietotājiem orientētāku cenu politiku (31%) un atbalstīt klientus, izstrādājot reālus biznesa ieguvumus, pārejot uz mākoņa pakalpojumiem (27%). 

Mākoņdatošana vēl joprojām ir salīdzinoši jauns biznesa virziens un tāpēc šobrīd saskaras ar izaugsmes stadijā esoša tirgus izaicinājumiem. Lai arī aptuveni puse no pakalpojumu sniedzējiem apgalvo, ka biznesa lietotāji ir pietiekami zinoši par mākoņa pakalpojumu tirgu, gandrīz ceturtdaļa uzskata, ka klienti vairāk jāizglīto par dažādiem mākoņdatošanas aspektiem, piemēram, drošību, cenu modeļiem un integrāciju ar esošo infrastruktūru. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko